Hova utazhatunk Covid idején?

Vannak országok, ahova jelenleg anélkül utazhatunk, hogy megérkezéskor kötelezően karanténba kellene vonulnunk. Sőt, egyes országok még negatív PCR tesztet sem kérnek belépéskor. Ha már nagyon szeretnél külföldre utazni a COVID idején, akkor ajánlom figyelmedbe a lenti listában szereplő országokat!

Természetesen repülőjegy-, és szállás foglalás előtt minden esetben fontos tájékozódni a belépési feltételekről, hiszen az adott ország egyik napról a másikra változtathatja a követendő szabályokat a fertőzöttség függvényében!

Megjegyzés: Hazaérkezéskor továbbra is érvényes a 10 napos karantén kötelezettség, amelyet 2 db, 48 órás különbséggel elvégzett, negatív PCR teszttel lehet kiváltani. 

Seychelle-szigetek

2021. március 25-től az ország minden turistát fogad karantén-kötelezettség nélkül, amennyiben indulás előtt 72 órában elvégzett PCR tesztünk eredménye negatív. Az eredményt és egyéb adatokat ezen a linken keresztül kell feltölteni a Seychelle-i Health Travel Authorization részére. Akik megkapták a COVID-19 elleni védőoltás mindkét adagját, azoknak is szükséges a 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszt bemutatása. A Qatar Airways heti 3x, Emirates heti 5x (a tesztet a dubaji reptéren átszálláskor is kérik bemutatni), Aeroflot heti 1x, Ethiad heti 2x közlekedik a szigetekre. A Turkish Airlines április 23-tól fog heti 2x odarepülni. Az aktuális, utazás előtti hasznos infókért, illetve friss élménybeszámolóért kattints! 

Maldív-szigetek

Utazhatunk a luxus resortokra és egyes lakott szigetekre is, mindössze 1 db negatív PCR tesztet kell bemutatnunk érkezéskor, amely 96 óránál nem régebbi keltezésű. Szükséges még egy QR kódos regisztráció is az utazás előtt. Utazhatunk a Qatar Airways, Emirates, Turkish Airlines vagy a Lufthansa járataival is. Hasznos infók itt olvashatók, az élménybeszámolóért pedig kattints!

Dubaj

Budapestről az Emirates járatával 5 óra alatt a napsütésben lehetünk, ráadásul elég egy 72 órán belül elkészült negatív PCR-teszt és a Covid-19 DXB App letöltése. Átszálló utasként is fel kell tudnunk mutatni a negatív tesztet. Ha Dubaj a végállomás, akkor érkezéskor még egyszer letesztelnek minket (költsége minket terhel), az eredményt addig a szállodai szobában kell megvárni, de negatív eredmény esetén szabad a mozgás és az éttermek, bárok is nyitva vannak, igaz korlátozott nyitvatartási idővel. Maszkot mindenhol kötelező hordani, szabadtéren is (kivéve egyes strandok partszakasza mentén)

Jordánia

Magyar állampolgárok a Jordániába érkezést megelőző 72 órán belül elvégzett, negatív PCR teszt igazolásának felmutatásával léphetnek be, de érkezéskor a reptéren újabb tesztet kell végezni, költsége 28 JHD és azt az utasnak kell fizetnie. Egészségügyi nyilatkozat kitöltése is szükséges, melyet induláskor, a check-in pultnál kell leadni. Továbbá feltétel, hogy olyan egészségbiztosításunk legyen, amely az esetleges COVID-ellátás költségeit is fedezi, valamint le kell tölteni a telefonra az "Aman" applikációt. Fontos tudni, hogy az országban a kereskedelmi helyek 23:00-ig lehetnek nyitva,  Minden nap éjfél és reggel 06.00 között kijárási tilalom van érvényben Jordánia egész területén. 

Zanzibár, Tanzánia

Zanzibár is azon kevés helyek egyike, ahol teljes teszt- és karanténkötelezettség nélkül élvezhető a nyaralás. Igaz, a helyi egészségügyi állapotok egyáltalán nem európai színvonalúak, tehát érdemes olyan utasbiztosítást kötni, amely fedezi az esetleges megbetegedés költségeit. Utazhatunk a Qatar Airways, Lufthansa  járatával is. Emirates is repül oda, de a légitársaság odafelé a tranzit utasoktól is kér egy 72 óránál nem régebbi negatív PCR tesztet a dubaji repülőtéren. Hasznos infók és élménybeszámolóért kattints!

Kenya

A kenyai Egészségügyi Minisztérium által közzétett lista alapján Magyarországról érkező állampolgárok mentesülnek a karanténkötelezettség alól az afrikai országba való belépésnél. Mindössze 1 db 96 óránál nem régebbi negatív PCR teszt felmutatása szükséges és az eredmény feltöltése egy ún. PanaBIOS rendszerbe. A rendszer generál egy ún. travel code-ot (TC), amelyet a belépésnél a hatóságok kérhetnek. A reptéren testhőmérséklet mérés lehetséges. Utazás a fentebb felsorolt légitársaságokkal. Úti élménybeszámolóért kattints ide, hasznos infókat pedig itt találsz utazás előtt.

Tenerife, Spanyolország

72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel lehet belépni a Kanári-szigetek területére, illetve előzetes online regisztráció szükséges. Karanténkötelezettség nincsen. A szigetek között eltérő lehet az éjszakai kijárási korlátozás mértéke és időtartama. Jelenleg Lufthansa üzemeltet járatot Tenerifére, de Madridba a KLM járatával is eljuthatunk, onnan pedig Ibéria gépével tovább utazhatunk a Kanári-szigetekre. 

Costa Rica

Légi úton érkező utasoknak nincs karanténkötelezettségük. A reptéren lázmérés van és be kell mutatni érvényes utasbiztosítást, amely fedezi az esetleges Covid fertőzés során felmerülő költségeket. Mindenhol kötelező a maszk viselése. Az országba Lufthansa, LOT, Finnair vagy akár a Turkish Airlines járatával is eljuthatunk. 

Dominikai Köztársaság

A dominikai kormány eltörölte a teszt- vagy karanténkötelezettséget, mindössze lázmérés történik a repülőtéren. Akiknél tüneteket észlelnek, azokat elkülönítik és átadják őket a hatóságoknak. Az európai hagyományos repülőtársaságokon (British Airways, Lufthansa) kívül a Turkish Airlines is közlekedtet járatot a Dominikai köztársaságba. Április 1-től csak digitálisan lehet regisztrálni az országba való beutazáshoz.

Ciprus

2021. március 1-től az ország a magyar turistákat is karanténkötelezettség nélkül fogadja. Azonban, az indulás előtt 72 óránál nem régebbi, negatív PCR tesztet kérik megérkezéskor a reptéren és vállalni kell még egy teszt azonnali, helyben történő elvégzését saját költségen. Ezen felül, a tavaly júniusban a ciprusi kormány által létrehozott "Cyprus Flight Pass" online felületen található adatlapot az utazás megkezdése előtti 24  órában ki kell tölteni és az indulási reptéren a személyzet részére be kell mutatni. A Wizzair oldalán áprilisban lesz elérhető Larnacára heti egy járat, míg a Ryanair június 1-jétől indul Budapestről először Páfoszra.

Bosznia-Hercegovina

Ugyan karantén-kötelezettség nincsen az országba belépéskor, viszont a magyar állampolgároktól egy 48 óránál nem régebbi, negatív PCR-teszt bemutatását kérik, illetve érvényes útlevelet kell felmutatni a hatóságoknak (kilépéstől számítva az útlevélnek még 90 napig érvényesnek kell lennie). A jó hír, hogy nyitva vannak az üzletek, bárok, éttermek - természetesen maszk viselete kötelező mindenhol. Fontos, hogy szárazföldi megközelítés esetén tájékozódjunk a tranzit országok be- és kilépési feltételeiről! A képen Mostar hídja látható.

Svédország

Magyarországról érkező EU/EGT állampolgárokra nincsen érvényben beutazási korlátozás, ugyanakkor magyar állampolgárok sem utazhatnak be Svédországba Dánián, Norvégián és az Egyesült Királyságon keresztül (amennyiben nincsen svédországi tartózkodási engedélyük vagy munkavállalásról igazolásuk). Svédország nem alkalmaz reptéri szűrést és nem rendel el hatósági/kötelező karantént a beutazóknak, azonban a Nagy-Britanniából, Norvégiából, Brazíliából és Dél-Afrikából érkezők esetében a hatóságok kérik, hogy végezzenek tesztet és maradjanak 7 napot otthoni izolációban.Az országon belül semmilyen utazási, vagy kijárási korlátozás, tilalom nincsen érvényben.

Montenegró

2021. január 12-től nincs teszt-, sem karatén-kötelezettség Magyarországból az országba való belépéskor, ugyanakkor megyénként szigorú járványügyi korlátozások vannak még érvényben. Ezekről bővebb infó a Konzuli Szolgálat honlapján olvasható. Fontos, hogy a szárazföldi megközelítés esetén tájékozódjunk a tranzit országok be- és kilépési feltételeiről is és érvényes útlevél legyen nálunk! A képen Sveti Stefan szigete látható.

Egyiptom

Egyiptom valamennyi repülőterére érkező utas köteles 72 óránál nem régebbi negatív PCR tesztet bemutatni. Kivétel: 6 év alatti gyermekek. Sharm el Sheikh, Hurghada, Taba és Marsa Alam repülőterein lehetőség van az érkezés után elvégezni a PCR tesztet 30 USD áron. Az eredmény megérkezéséig karanténban kell maradni a hotelben, esetleges pozitív eredmény esetén szintén karanténban, a hotelben kell eltölteni a gyógyulásig hátralévő időt. Budapestről az Egyptair közvetlen járatot üzemeltet heti egyszer Hurghada-ba, és Kairóba, de a Qatar Airways-zel is eljuthatunk a fővárosba, illetve Alexandriába dohai átszállással. 

Mexikó

Nincs teszt-, vagy karanténkötelezettség érkezéskor, az egyedüli szabály, hogy érezd jól magad! Utazás lehetséges a KLM, Lufthansa vagy a British Airways járataival is. 

Görögország

2021. május 14-től az ország minden turista előtt megnyitja kapuit, amennyiben az illető hivatalos papírral igazolni tudja, hogy már átesett a fertőzésen, vagy van negatív PCR teszt eredménye vagy oltás általi védettsége a vírussal szemben. A Wizz Air június 13-tól Kréta szigetére, illetve június 17-től Santorini szigetére is indít járatot közvetlenül Budapestről. Görögországban csodálatosak a naplementék, erről ebben a cikkemben írtam.

Izland

2021. március 18-tól a szigetország várja mindazon turistákat teszt- és karantén- kötelezettség nélkül, akik hivatalosan igazolni tudják, hogy már átestek a koronavírus fertőzésen, illetve akiket már beoltottak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által elismert oltások valamelyikével (Pfizer-BionTech, Moderna, AstraZeneca, Johnson&Johnson). A Wizz Air május 8-tól heti egy járatot indít Reykjavík célállomásra (szombati napokon).

  • Facebook
  • Instagram

Lista frissítésének utolsó időpontja: 2021. április 11.

20_petrazworld_a350.jpg

Utazás előtt a legfontosabb teendők, aktuális infók, hasznos tippek

1_seychelle_anse royal.jpg

Egyelőre maradnál Magyarországon?

Könnyed kirándulások Budapesten és környékén

garancsi to.jpg

1/4

Created with Wix.com

A honlapon szereplő minden fotót, szöveget, tartalmat szerzői jog véd, azok másolása, felhasználása, terjesztése az oldal üzemeltetőjének tudta és engedélye nélkül tilos. Az oldalról kivezető linkek által elérhető tartalmakért a petrazworld.com nem vállal felelősséget.