top of page
  • Szerző képeSzabó Petronella

4 napos városlátogatás Barcelonában

Harmadik alkalommal van szerencsém felfedezni a katalán fővárost, de mindannyiszor elkápráztat és a legutóbbi esetben is elvarázsolt. Önmagukban a lakóházak is olyan díszítettséggel pompáznak az utcák két oldalán, olyan gyönyörű vizuális élményt nyújtanak, hogy már ezeket nézve is azt érzem, megérte ebbe a városba jönni egy kis kikapcsolódásra.


Tartalomjegyzék


Utazás előtti készületekhez hasznos tippeket, információkat itt tudsz olvasni!


Lakóház Barcelona utcái között
Lakóház Barcelona utcái között

Beutazás

A Wizzair 2021. novemberi Black Friday akciója alatt sikerült 7.000 Ft-ért jegyet vásárolnom 2022. februári utazási dátumra. Persze ebben a jegyárban csak kis kézipoggyász szerepel, de egy rutinos utazónak ez nem okoz gondot. :) 2022. februárban spanyol szabályok szerint teljes oltottsággal rendelkező utasoknak még regisztrálni kellett (ez azóta megszűnt) és magunkkal vinni az EU COVID igazolásunkat, amely a 2. oltástól számítva 270 napig érvényes. A reptéren nem volt fennakadás, a kinyomtatott regisztrációs lap QR kódját olvasták be, ezután szabadon közlekedhettünk a város teljes területén.


A repülőtérről a belvárosba helyi busszal is be lehet jutni (46-os busz, menetjegy 2.5 EUR), de mi a gyorsabb és közvetlen járatú reptéri transzfer buszt választottuk (Aerobus, menetjegy 5.9 EUR). Kb. 20 perc alatt a Placa de Catalunya-n voltunk, innen a szállásunkat egy kellemes 15 perces sétával tudtuk megközelíteni.



Szállás

A booking.com-on keresztül szeretek foglalni szállást, eddig nem volt probléma, a lefoglalt szobák és szolgáltatások 90%-ban olyanok voltak, mint ahogy a képeken és a leírásban ígérték. Ebben az esetben is nagyon jó helyen feküdt a szállodánk (Hotel Best Auto Hogar), közel a tengerparthoz és a La Rambla fő sétáló utcához és sok nevezetességhez, de maga a szoba sokkal kisebb, sötétebb és koszosabb is volt, mint a képek alapján vártam. Sajnos a szállásárak eléggé megemelkedtek a városban, de lehet, hogy érdemes kicsivel többet rászánni a hotelre is, hogy este a nagy séták után valóban egy kellemes és kényelmes, tiszta helyre térhessünk haza pihenni, aludni.


Látnivalók, főbb nevezetességek

Mi a négy nap alatt nagyon sok helyre eljutottunk, leginkább sétával, de párszor utaztunk metróval is. Utazásunk napján már délben megérkeztünk a városba, így egy könnyed ebéd után már a délutánt is a város felfedezésével tudtuk tölteni. Szerencsénkre gyönyörű időnk is volt aznap.


Nézzük itt a főbb nevezetességeket, amelyeket egy hétvége alatt is végiglátogathatunk:


1. La Rambla, Placa Reial és a Mercat de la Boqueria piac

A szállásunktól nem messze volt található a katalán Váci utca, azaz a La Rambla. Nyáron a zöldellő, 1851 óta itt álló (!) platánfák lombkoronáinak körbeölelésében még szebb látványt nyújthat, de így is nagyon hangulatos utca és most legalább a tömeg nem hömpölygött rajta. Egyik mellékutcáján lekanyarodva érhetjük el a Placa Reial-t, vagyis a Királyok terét, amelynek közepén egy szökőkút hív hűsölésre. Az árkádok a régmúlt nagyságát idézik, az épületek díszítettsége talán itt a leginkább szembetűnő. A La Rambla másik oldalán és kicsit feljebb sétálva találjuk meg a híres piacot, a Mercat de la Boqueria-t. Itt minden friss és színes, a tengeri herkenytűktől az egzotiku gyümölcsökön át a 125 eurós sonkáig minden ételt megvásárolhatunk. Sajátos, pezsgő hangulata van, amit nem érdemes kihagyni. Ha egy autentikus ebédet szeretnénk elfogyasztani, arra is kiváló lehetőséget ad a hely! (Vasárnap zárva!)


2. Palau Güell

Eusebio Güell és Antonio Gaudi neve egyet jelent a katalán várossal. Előbbi volt az utóbbi mecénása, Gaudi pedig az épületet, Güell részére tervezte, hogy itt lakhasson. Kicsit szegényes a belső berendezése az egyes szobáknak, de a tetőtéren lévő "kis gombák és tölcséresfagyik", valamint az innen elénk táruló városi panoráma miatt megéri kifizetni a 12 eurós belépőt.



3. Sagrada Familia

Második napunkon metróval utaztunk ki a Sagrada Familia csodálatos templomához, amelyenek építési munkálatait Gaudí irányította 1882-től kezdve szinte egész életén át, 1926-ig. Sírja is az épület kriptájában található. 2026-ra ígérik, hgy befejeződik e csodás építmény, mert ez valóban az. Az organikus, a neogótikus és a szecessziós építészet ötvözetének páratlan mesterműve, ahol nincs egy egyenes vonal, minden hajlított és mégis mesteri megoldású. A bazilika (2010-ben maga XVI. Benedek pápa avatta azzá) tele van szimbolikus elemekkel. 18 tornya lesz, ha egyszer elkészül, ebből a legmagasabb (170 m) jelképezi Jézus Krisztust, ezt követi a Máriát jelképező torony. Ezekhez adódik a 4 evangélista tornya, illetve a 12 apostolnak szentelt 1-1 torony. Az épületet belülről is látni kell! A színes rózsaablakai és a tűpontos csigalépcsői páratlan vizuális élményt nyújtanak szemeinknek, amelyet egész életünkben őrzünk majd, az biztos. A 26 eurós, online vásárolt belépőjegyért cserébe, ha letöltjük a Sagrada Familia nevű appot, akkor ingyenes tájékoztató szövegeket hallgathatunk meg az épületben sétálva az egyes elemeiről, jellegzetességeiről.



4. Arc de Triompf és a Parc de la Ciutadella

Kellemes félnapos program lehet bejárni a város legnagyobb parkját és a kikötői részt. A Parc de la Ciutadella park egyik végében található a Diadalív, vagyis az Arc de Triomf. Méretben olyan, mintha a párizsi Diadalív kistestvére lenne, de ugyanolyan díszes és erőt sugárzó, mint francia társa. A parkban hétvégén sok helyi lakos lazít, a fiatalok bandáznak, a bácsik már fagyit is árultak, a gyerekek pedig a szappanbuborékok után futkostak. A park legnagyobb látványossága a monumentális, Cascada Monumental szökőkút. Tetején aranyozott szárnyas oroszlánok és lovaskocsik, míg az aljánál már enyhén mohával borított, vizet köpő sárkányok szobrai vannak kiállítva. A lépcsőkön felsétálva szép látvány nyílik a teljes parkra. Nyáron a szökőkút melletti tóban csónakázni is lehet, most a madarak (sirályok, galambok és papagájok) vették birtokba a területet.



5. Kikötő és Kolumbusz szobra

A parkot elhagyva a város kikötőjéhez érkezünk, ahol nagy luxus tengerjáró hajókat és jachtokat egyaránt láthatunk. A kikötői rész tele van különféle bárokkal, szórakozóhelyekkel, az esti fényben igazán hangulatos itt sétálni. A terület szélénél áll Kolumbusz Kristóf szobra egy magas oszlopon, aki, azt gondolnánk, hogy a tenger felé mutat ujjával. A valóságban azonban pont Spanyolország belső földterülete felé mutat. Mindenesetre szépen felügyeli a közlekedést maga körül. Régen lifttel fel lehetett menni az oszlop tetejére, ez most zárva volt a járványveszély miatt.



6. Güell Park, és a házak: Casa Batlló és a Casa Mila/La Pedrera

A Güell Park kicsit kijjebb esik a várostól, de metróval és egy rövid sétával könnyen elérhetjük. 10 euró lett a belépő, korábban ingyenes volt, de a kert nagyon szépen gondozott, tisztántartott. Mint a Sagrada Família esetében, itt is telis-tele vannak a terek csavart és hullámos vonalvezetéssel, sehol egy egyenes. Színekben is gazdagon pompázik a park, nemcsak a virágok, hanem a padokat díszítő csempák is ezerféle színűek. Az embernek egyszerűen jó kedve lesz itt sétálva! Ajánlott felsétálni a park tetejére, hiszen innen ráláthatunk a tengerre és a városra egyaránt. Szánjunk rá 1,5-2 órát a hely bejárására, nem fogjuk megbánni!

A városba visszafelé sétálva tekinthetjük meg Gaudí újabb két híres alkotását, a Casa Batlló (Passeig de Gràcia 43. alatt) és a Casa Mila vagy másik nevén, La Pedrera (Passeig de Gràcia 92. szám alatt) házakat. Mindkettő lakóház és egy-egy gazdag család bízta meg Gaudí-t az építésükkel. Utóbbi a világörökség része, és a szecessziós építészet csodálatos példája. Mindkét épület látogatható, de nagyon borsos jegyáraik vannak, ezért mi csak kívülről csodáltuk meg őket.



7. Mont jüic, Palacio Nacional, Castell de Mont jüic, Olimpia park

Szintén fél napot érdemes rászánni a Mont jüic (azaz Zsidó-hegy) és látnivalóinak felfedezésére. A Placa Espanya tértől indultunk felfelé, hogy megnézhessük a Font Mágica zenélő-táncoló szökőkutat, de sajnos épp felújítás alatt volt, így ez az élmény most elmaradt. Könnyedén, akár mozgólépcsőkön utazva is feljuthatunk a hegy tetejére, ahol az 1929-es Világkiállításra épült Palacio Nacional fantasztikus épülete tárul elénk. Az épületben múzeum működik, ottjártunkkor épp Gaudí életművéről volt kiállítás. Lépcsőinél mindig van egy-egy utcazenész, aki kellemes dalokkal igazán romantikus hangulatot varázsol nekünk. Érdemes itt leülni a lépcsőkre és csak csodálni a hátunk mögött hagyott város látványát. Továbbsétálva több mesterséges kertet is meglátogathatunk, leghíresebb közülük talán a Kaktuszkert. A belépés ingyenes. A Zsidó-hegy legtetején magasodik a Castell de Mont jüic, amely fontos stratégiai bázisa volt a városnak, hiszen innen nemcsak a tenger, de a szárazföld is kiválóan belátható. A várba vasárnap 15 órától ingyenes a belépés, ezt kihasználva látogattuk meg a belső tereit. Maga a várnál magánál szerintem érdekesebb az innen elénk táruló panoráma mindkét irányba. A hegyről végül libegővel mentünk le, onnan pedig siklóval, ami szinte a szállásunk előtt állt meg.



Étkezés

A városban tényleg egymást követik a tapas bárok és éttermek. Aki szereti a tenger gyümölcseit, az jól fog lakni a városban, aki nem, mint én, annak már nehezebb a dolga, mert kevés az alternatíva. Két tapasbárt emelnék ki, amelyeket szívesen ajánlok ebédelésre:


Tapa Tapa - Placa Catalunya sarkán, a Las Arenas tövében: Kis bisztró, de hangulatos és gyors kiszolgálással, tiszta asztalokkal és változatos ételkínálattal.

Tapa Tapa tapasbár kínálata
Tapa Tapa tapasbár kínálata

Ciutat Comtal - Rambla de Catalunya 18 szám alatti épületben: Folyamatosan telt ház van, de megéri várni; kedves, gyors személyzet és finom ételek, autentikus belső dizájn.

Ciutat Comtal tapasbár Barcelonában
Ciutat Comtal tapasbár

Barcelonába szerintem az év bármelyik hónapjában érdemes ellátogatni, mert mindig tartogat valamilyen látnivalót és hangulatos belvárosi utcái teljesen feltölthetnek minket, még akkor is, ha csak egy rövid, 3-4 napos városlátogatásra van lehetőségünk.


Kövesd be Facebook és Instagram oldalam még több kép megtekintéséhez! :)


2 685 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page