Hova utazhatunk Covid idején?

Egyre több olyan ország van, ahova már anélkül utazhatunk, hogy megérkezéskor kötelezően karanténba kellene vonulnunk. Sőt, egyes országok még negatív PCR tesztet sem kérnek belépéskor. Ha már nagyon szeretnél külföldre utazni a COVID idején, akkor ajánlom figyelmedbe a lenti listában szereplő országokat!

Természetesen repülőjegy-, és szállás foglalás előtt minden esetben fontos tájékozódni a belépési feltételekről, hiszen az adott ország egyik napról a másikra változtathatja a követendő szabályokat a fertőzöttség függvényében!

Megjegyzés: Hazaérkezéskor azok a magyar állampolgárok, illetve tartózkodási engedéllyel Magyarországon élők, akik védettségi igazolvánnyal rendelkeznek, 2021. április 30-tól nem szükséges házi karanténba vonulniuk. Továbbra is érvényes a 10 napos karantén kötelezettség azoknak, akiknek nincs védettségi igazolványa. A házi karantént 2 db, 48 órás különbséggel elvégzett, negatív PCR teszttel lehet kiváltani.

Doha, Katar
pearl_doha_madartavlatbol_jo.jpg

Katar megnyitotta kapuit azon turisták előtt, akik teljes átoltottsággal bírnak (azaz a 2. oltást követően legalább 14 nap múlva történik az utazás), viszont minden, Magyarországról Katarba érkező személy, életkorától függetlenül köteles Magyarország által elismert egészségügyi központban a Katarba történő belépést megelőző 72 órán belül PCR tesztet végezni és a negatív eredményt Katarba való belépéskor angol nyelven bemutatni. Közvetlenül, 5 óra alatt a Qatar Airways járatával juthatunk el Dohába Az aktuális, utazás előtti hasznos infókért, illetve élménybeszámolóért kattints! 

Svájc
cover_photo_bazel.jpg

Svájcba közúton, vasúton vagy vízi úton korlátozások nélkül beutazhatunk. Légi úton történő belépéshez viszont szükséges előzetesen regisztrálni ezen a linken keresztül. Karanténkötelezettség nincsen, amennyiben a WHO, illetve az EMA által engedélyezett oltások valamelyikével vagyunk beoltva kétszer és felmutatjuk az angol nyelvű EU-s COVID igazolásunkat erről vagy indulás előtt 72 órán belül elvégzett PCR tesztünk eredménye negatív. Hasznos utazási információkért, tippekért olvasd el ezt a blogbejegyzésemet!

Seychelle-szigetek
Anse Lazio_Praslin_jo.jpg

2021. március 25-től az ország minden turistát fogad karantén-kötelezettség nélkül, amennyiben indulás előtt 72 órában elvégzett PCR tesztünk eredménye negatív. Az eredményt és egyéb adatokat ezen a linken keresztül kell feltölteni a Seychelle-i Health Travel Authorization részére. Akik megkapták a COVID-19 elleni védőoltás mindkét adagját, azoknak is szükséges a 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszt bemutatása. A Qatar Airways, az Emirates (a tesztet a dubaji reptéren átszálláskor is kérik bemutatni), az Aeroflot, az Ethiad és a Turkish Airlines is közlekedik a szigetekre. Az aktuális, utazás előtti hasznos infókért, illetve friss élménybeszámolóért kattints! 

Maldív-szigetek
maldiv_naplemente_jo.jpg

Utazhatunk a luxus resortokra és egyes lakott szigetekre is, mindössze 1 db negatív PCR tesztet kell bemutatnunk érkezéskor, amely az indulás idejéhez képest 96 óránál nem régebbi keltezésű. Szükséges még egy QR kódos regisztráció is az utazás előtt 24 órán belül. Ha lakott szigeten nyaralunk, akkor visszafelé is szükséges egy negatív PCR teszt. Utazhatunk a Qatar Airways, Emirates, Turkish Airlines vagy a Lufthansa járataival is. Kattints a hasznos infókért és élménybeszámolóért!

Dubaj
dubaj_burj-al-arab.jpg

Budapestről az Emirates járatával 5 óra alatt a napsütésben lehetünk, ráadásul elég egy 72 órán belül elkészült negatív PCR-teszt és a Covid-19 DXB App letöltése. Átszálló utasként is fel kell tudnunk mutatni a negatív tesztet. Ha Dubaj a végállomás, akkor érkezéskor a repülőtéren még egyszer letesztelnek (költsége minket terhel), az eredményt addig a szállodai szobában kell megvárni, de negatív eredmény esetén szabad a mozgás. Amennyiben a reptéri teszt eredménye pozitív lesz, úgy 10 napos kötelező karantént rendelnek el Dubaiban, melynek költsége az utazót terheli. Az éttermek, bárok nyitva vannak, igaz, korlátozott nyitvatartási idővel. Fontos, hogy a 6. napon újabb PCR tesztelési kötelezettség van!

Jordánia
jordania_petra.jpg

Magyar állampolgárok a Jordániába érkezést megelőző 72 órán belül elvégzett, negatív PCR teszt igazolásának felmutatásával léphetnek be, de érkezéskor a reptéren újabb tesztet kell végezni, (költsége 28 JOD), ha nincs meg a teljeskörű beoltottsága az utasnak. Amennyiben pozitív a teszteredmény, az utast karantén kórházba szállítják, vagy 10 napos házi karantént rendelnek el számára. Egészségügyi nyilatkozat kitöltése is szükséges, melyet induláskor, a check-in pultnál kell leadni. Továbbá feltétel, hogy olyan egészségbiztosításunk legyen, amely az esetleges COVID-ellátás költségeit is fedezi, valamint le kell tölteni a telefonra az "Aman" applikációt. Fontos tudni, hogy a beoltottság nem mentesít a PCR tesztelés alól. 

Zanzibár, Tanzánia
zanzibar_napernyo_jo.jpg

A szigetre érkezés előtti 72 órán belül készült negatív eredményű PCR teszt bemutatása kötelező. Ezen kívül az érkező utasoknak a belépéskor egy gyorstesztnek is alá kell vetniük magukat, aminek ára 25 USD és a helyszínen fizetendő. Szükséges továbbá 24 órával az érkezés előtt a Traveler's Surveillance Form-ot online kitölteni. Utazhatunk a Qatar Airways, Lufthansa  és Emirates járatával is. Hasznos infókért és élménybeszámolóért kattints!

Kenya
kenya.jpg

A kenyai Egészségügyi Minisztérium által közzétett lista alapján Magyarországról érkező állampolgárok mentesülnek a karanténkötelezettség alól az afrikai országba való belépésnél. Mindössze 1 db 96 óránál nem régebbi negatív PCR teszt felmutatása szükséges és az eredmény feltöltése egy ún. PanaBIOS rendszerbe. A rendszer generál egy ún. travel code-ot (TC), amelyet a belépésnél a hatóságok kérhetnek. A reptéren testhőmérséklet mérés lehetséges. Utazás a fentebb felsorolt légitársaságokkal. Úti élménybeszámolóért kattints ide, hasznos infókat pedig itt találsz utazás előtt.

Tenerife, Spanyolország
tenerife.jpg

Spanyolország 2021. 06. 21-től nem kockázatos országnak minősíti Magyarországot, ezért előzetesen csak egy online formanyomtatvány kitöltése szükséges, teszt- és karanténkötelezettség nincsen. Jelenleg csak átszállással juthatunk el Budapestről a szigetre. A Lufthansa üzemeltet járatot Tenerifére, de a reptülőtéri check-in-nél 48 órán belüli negatív PCR teszt bemutatása szükséges. Madridba a KLM járatával is eljuthatunk, onnan pedig Ibéria gépével tovább utazhatunk a Kanári-szigetekre. 

Costa Rica
costa rica_tukán.jpg

Légi úton érkező utasoknak nincs karanténkötelezettségük, de előzetesen szükséges a formanyomtatványt kitölteni. A reptéren lázmérés van és be kell mutatni érvényes utasbiztosítást, amely fedezi az esetleges Covid fertőzés során felmerülő költségeket. Mindenhol kötelező a maszk viselése. Az országba Lufthansa, LOT, Finnair vagy akár a Turkish Airlines járatával is eljuthatunk. 

Dominikai Köztársaság
dominikai köztársaság.jpg

A dominikai kormány eltörölte a teszt- vagy karanténkötelezettséget, mindössze lázmérés történik a repülőtéren. A repülőtéren szúrópróba szerűen végeznek PCR tesztet a beutazókon, de a teljes átoltottsággal bírók mentesülnek ez alól. Akiknél tüneteket észlelnek, azokat viszont elkülönítik és átadják őket a hatóságoknak. Az európai hagyományos repülőtársaságokon (British Airways, Lufthansa) kívül a Turkish Airlines is közlekedtet járatot az országba. Csak digitálisan lehet regisztrálni az országba való beutazáshoz.

Ciprus
ciprus.jpg

A sziget a magyar turistákat teszt- és karanténkötelezettség nélkül fogadja.  Mindenkinek kötelező a ciprusi kormány által létrehozott "Cyprus Flight Pass" online felületen található adatlapot az utazás megkezdése előtti 24  órán belül kitölteni és az indulási reptéren a személyzet részére  ezt bemutatni. A Wizzair Larnacára, míg a Ryanair Páfoszra üzemeltet közvetlen járatot Budapestről.

Bosznia-Hercegovina
mostar_bosznia-hercegovina.jpg

Ugyan karantén-kötelezettség nincsen az országba belépéskor, viszont a magyar állampolgároktól egy 48 óránál nem régebbi, negatív PCR-teszt bemutatását papíralapon kérik, illetve érvényes útlevelet kell felmutatni a hatóságoknak (kilépéstől számítva az útlevélnek még 90 napig érvényesnek kell lennie). Fontos, hogy szárazföldi megközelítés esetén tájékozódjunk a tranzit országok be- és kilépési feltételeiről! A képen Mostar hídja látható.

Svédország
stockholm.jpg

Az uniós Covid védettségi igazolás felmutatásával korlátozás nélkül beutazhat a magyar állampolgár, amennyiben oltottságát vagy a Covid betegségen való átesettségét igazolja, vagy a határátlépést megelőzően 72 órán belül végzett negatív Covid teszteredményt bemutat átesettségi igazolással lehet Svédországba beutazni. regisztrációs és karanténkötelezettség nincsen.

Montenegró
montenegro_sveti stefan.jpg

Teszt- és karantén kötelezettség nélkül léphetnek be magyar állampolgárok az ország területére. Jelenleg az országban beltéren kötelező a maszk viselése. A hatóságok fokozottan ellenőrzik a maszkhasználatot, amely be nem tartása pénzbüntetést von maga után! A képen Sveti Stefan szigete látható.

Egyiptom
egyiptom_gizai piramisok.jpg

Karantén kötelezettség az Európából érkező utasokra nem vonatkozik. Egyiptom valamennyi repülőterére érkező utas köteles 72 óránál nem régebbi negatív PCR tesztet bemutatni. Kivétel: 6 év alatti gyermekek. A negatív PCR teszt bemutatása alól mentesül, aki QR kóddal ellátott uniós vakcinaútlevéllel vagy magyar védettségi igazolvánnyal és kétnyelvű oltási igazolással tudja igazolni, hogy mindkét adagot megkapta, és a második oltás óta 14 nap eltelt. Budapestről az Egyptair közvetlen járatot üzemeltet heti egyszer Hurghada-ba, és Kairóba, de a Qatar Airways-zel is eljuthatunk a fővárosba, illetve Alexandriába dohai átszállással. 

Mexikó
mexikó_piramis.jpg

Nincs teszt-, vagy karanténkötelezettség érkezéskor, az egyedüli szabály, hogy érezd jól magad! Utazás lehetséges a KLM - Air France, a Lufthansa vagy a United Airlines járataival. Fontos, hogy németországi tranzit esetén a légitársaság részére az utazás megkezdése előtt be kell mutatnia egy, a beutazást megelőző 48 óránál nem régebbi negatív teszteredményt.

Görögország
santorini.jpg

2021. május 14. óta az ország minden turista előtt megnyitotta kapuit, amennyiben az illetőnek van a beutazástól számított 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszt eredménye vagy oltás általi védettsége a vírussal szemben és ezt hivatalos (angol vagy görög nyelvű) okmánnyal igazolni tudja. Fontos, hogy a 2. oltás beadásának napjától  legalább 14 nap teljen el a beutazásig. Az utazás megkezdése előtt minimum 24 órával mindenkinek kötelező a Passenger Locator Form (PLF) kitöltése. A Wizz Air Kréta szigetére, illetve Santorini szigetére is indít járatot közvetlenül Budapestről. Görögországban csodálatosak a naplementék, nézd meg a képeket ebben a cikkemben.

Horvátország
horvatorszag_rovinj.jpg

Az országba karanténkötelezettség nélkül utazhatunk, de Horvátország egyik napról a másikra változtatja a beutazási szabályokat, így érdemes a Konzuli Szolgálat oldalát megnézni biztonságképp.

  • Facebook
  • Instagram

Lista frissítésének utolsó időpontja: 2021. október 14.

Olaszország, Szicília: 
hasznos tippek és látnivalók, egynapos kirándulások

ortigia_diana fontain.jpg

Top10 látnivaló Bázelben 48 óra alatt és hasznos információk beutazáshoz

rathaus_1.jpg
Seychelle szigetek, La Digue, naplemente
zanzibar_heart_jo
Brunszvik-kastély, Martonvásár
Szingapúr éjjel
Krakkó főtere
1/4