Hova utazhatunk Covid idején?

Vannak országok, ahova jelenleg anélkül utazhatunk, hogy megérkezéskor kötelezően karanténba kellene vonulnunk. Sőt, egyes országok még negatív PCR tesztet sem kérnek belépéskor. Ha már nagyon szeretnél külföldre utazni a COVID idején, akkor ajánlom figyelmedbe a lenti listában szereplő országokat!

Természetesen repülőjegy-, és szállás foglalás előtt minden esetben fontos tájékozódni a belépési feltételekről, hiszen az adott ország egyik napról a másikra változtathatja a követendő szabályokat a fertőzöttség függvényében!

Megjegyzés: Hazaérkezéskor azok a magyar állampolgárok, illetve tartózkodási engedéllyel Magyarországon élők, akik védettségi igazolvánnyal rendelkeznek, 2021. április 30-tól nem szükséges házi karanténba vonulniuk. Továbbra is érvényes a 10 napos karantén kötelezettség azoknak, akiknek nincs védettségi igazolványa. A házi karantént 2 db, 48 órás különbséggel elvégzett, negatív PCR teszttel lehet kiváltani.

Seychelle-szigetek
Anse Lazio_Praslin_jo.jpg

2021. március 25-től az ország minden turistát fogad karantén-kötelezettség nélkül, amennyiben indulás előtt 72 órában elvégzett PCR tesztünk eredménye negatív. Az eredményt és egyéb adatokat ezen a linken keresztül kell feltölteni a Seychelle-i Health Travel Authorization részére. Akik megkapták a COVID-19 elleni védőoltás mindkét adagját, azoknak is szükséges a 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszt bemutatása. A Qatar Airways heti 3x, Emirates heti 5x (a tesztet a dubaji reptéren átszálláskor is kérik bemutatni), Aeroflot heti 1x, Ethiad heti 2x közlekedik a szigetekre. A Turkish Airlines heti 2x repül oda. Az aktuális, utazás előtti hasznos infókért, illetve friss élménybeszámolóért kattints! 

Maldív-szigetek
maldiv_naplemente_jo.jpg

Utazhatunk a luxus resortokra és egyes lakott szigetekre is, mindössze 1 db negatív PCR tesztet kell bemutatnunk érkezéskor, amely az indulás idejéhez képest 96 óránál nem régebbi keltezésű. Szükséges még egy QR kódos regisztráció is az utazás előtt. Utazhatunk a Qatar Airways, Emirates, Turkish Airlines vagy a Lufthansa járataival is. Hasznos infók itt olvashatók, az élménybeszámolóért pedig kattints!

Dubaj
dubaj_burj-al-arab.jpg

Budapestről az Emirates járatával 5 óra alatt a napsütésben lehetünk, ráadásul elég egy 72 órán belül elkészült negatív PCR-teszt és a Covid-19 DXB App letöltése. Átszálló utasként is fel kell tudnunk mutatni a negatív tesztet. Ha Dubaj a végállomás, akkor érkezéskor még egyszer letesztelnek minket (költsége minket terhel), az eredményt addig a szállodai szobában kell megvárni, de negatív eredmény esetén szabad a mozgás. Amennyiben a reptéri teszt eredménye pozitív lesz, úgy 10 napos kötelező karantént rendelnek el Dubaiban, melynek költsége az utazót terheli. Az éttermek, bárok nyitva vannak, igaz, korlátozott nyitvatartási idővel. Maszkot mindenhol kötelező hordani, szabadtéren is (kivéve egyes strandok partszakasza mentén)

Jordánia
jordania_petra.jpg

Magyar állampolgárok a Jordániába érkezést megelőző 72 órán belül elvégzett, negatív PCR teszt igazolásának felmutatásával léphetnek be, de érkezéskor a reptéren újabb tesztet kell végezni, költsége 28 JHD és azt az utasnak kell fizetnie. Amennyiben pozitív a teszteredmény, az utast karantén kórházba szállítják, vagy 10 napos házi karantént rendelnek el számára. Egészségügyi nyilatkozat kitöltése is szükséges, melyet induláskor, a check-in pultnál kell leadni. Továbbá feltétel, hogy olyan egészségbiztosításunk legyen, amely az esetleges COVID-ellátás költségeit is fedezi, valamint le kell tölteni a telefonra az "Aman" applikációt. Fontos tudni, hogy a beoltottság nem mentesít a PCR tesztelés alól. Az országban a kereskedelmi helyek 23:00-ig lehetnek nyitva.

Zanzibár, Tanzánia
zanzibar_napernyo_jo.jpg

2021. május 4-től Zanzibárra érkezéskor a szigetre érkezés előtti 72 órán belül készült negatív eredményű PCR teszt bemutatása kötelező. Szükséges továbbá 24 órával az érkezés előtt a Traveler's Surveillance Form-ot online kitölteni. Utazhatunk a Qatar Airways, Lufthansa  és Emirates járatával is. Hasznos infók és élménybeszámolóért kattints!

Kenya
kenya.jpg

A kenyai Egészségügyi Minisztérium által közzétett lista alapján Magyarországról érkező állampolgárok mentesülnek a karanténkötelezettség alól az afrikai országba való belépésnél. Mindössze 1 db 96 óránál nem régebbi negatív PCR teszt felmutatása szükséges és az eredmény feltöltése egy ún. PanaBIOS rendszerbe. A rendszer generál egy ún. travel code-ot (TC), amelyet a belépésnél a hatóságok kérhetnek. A reptéren testhőmérséklet mérés lehetséges. Utazás a fentebb felsorolt légitársaságokkal. Úti élménybeszámolóért kattints ide, hasznos infókat pedig itt találsz utazás előtt.

Tenerife, Spanyolország
tenerife.jpg

72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel lehet belépni a Kanári-szigetek területére, illetve előzetes online regisztráció szükséges. Karanténkötelezettség nincsen. A szigetek között eltérő lehet az éjszakai kijárási korlátozás mértéke és időtartama. Jelenleg Lufthansa üzemeltet járatot Tenerifére, de Madridba a KLM járatával is eljuthatunk, onnan pedig Ibéria gépével tovább utazhatunk a Kanári-szigetekre. 

Costa Rica
costa rica_tukán.jpg

Légi úton érkező utasoknak nincs karanténkötelezettségük. A reptéren lázmérés van és be kell mutatni érvényes utasbiztosítást, amely fedezi az esetleges Covid fertőzés során felmerülő költségeket. Mindenhol kötelező a maszk viselése. Az országba Lufthansa, LOT, Finnair vagy akár a Turkish Airlines járatával is eljuthatunk. 

Dominikai Köztársaság
dominikai köztársaság.jpg

A dominikai kormány eltörölte a teszt- vagy karanténkötelezettséget, mindössze lázmérés történik a repülőtéren. Akiknél tüneteket észlelnek, azokat elkülönítik és átadják őket a hatóságoknak. Az európai hagyományos repülőtársaságokon (British Airways, Lufthansa) kívül a Turkish Airlines is közlekedtet járatot a Dominikai köztársaságba. Április 1-től csak digitálisan lehet regisztrálni az országba való beutazáshoz.

Ciprus
ciprus.jpg

2021. március 1-től az ország a magyar turistákat is karanténkötelezettség nélkül fogadja. Azonban, az indulás előtt 72 óránál nem régebbi, negatív PCR tesztet kérik megérkezéskor a reptéren és vállalni kell még egy teszt azonnali, helyben történő elvégzését saját költségen. Akik már megkapták az adott oltás összes dózisát, azok tesztelés nélkül beléphetnek az országba.  Mindenkinek kötelező a ciprusi kormány által létrehozott "Cyprus Flight Pass" online felületen található adatlapot az utazás megkezdése előtti 24  órán belül kitölteni és az indulási reptéren a személyzet részére  ezt bemutatni. A Wizzair oldala szerint május 31-én indul az első járat Larnacára, míg a Ryanair június 1-jétől indul Budapestről először Páfoszra.

Bosznia-Hercegovina
mostar_bosznia-hercegovina.jpg

Ugyan karantén-kötelezettség nincsen az országba belépéskor, viszont a magyar állampolgároktól egy 48 óránál nem régebbi, negatív PCR-teszt bemutatását papíralapon kérik, illetve érvényes útlevelet kell felmutatni a hatóságoknak (kilépéstől számítva az útlevélnek még 90 napig érvényesnek kell lennie). A jó hír, hogy nyitva vannak az üzletek, bárok, éttermek - természetesen maszk viselete kötelező mindenhol. Fontos, hogy szárazföldi megközelítés esetén tájékozódjunk a tranzit országok be- és kilépési feltételeiről! A képen Mostar hídja látható.

Svédország
stockholm.jpg

2021. május 31-ig külföldieknek csak 48 óránál nem régebbi, negatív PCR, antigen vagy LAMP teszteredménnyel lehet Svédországba beutazni. (A 48 óra a mintavétel időpontjától számít.) Karantén- és regisztrációs kötelezettség nincsen.

Montenegró
montenegro_sveti stefan.jpg

Csak 72 óránál nem régebbi negatív PCR vagy 30 napnál nem régebbi pozitív antigén gyorsteszt (IgG) birtokában, illetve a koronavírus elleni második védőoltásnak az utazást megelőzően legalább 7 nappal korábban történő beadását hitelt érdemlően bizonyító okmánnyal lehet belépni. Jelenleg az országban mindenhol (beltéren és kültéren) kötelező a maszk viselése. A hatóságok fokozottan ellenőrzik a maszkhasználatot, amely be nem tartása pénzbüntetést von maga után! A képen Sveti Stefan szigete látható.

Egyiptom
egyiptom_gizai piramisok.jpg

Karantén kötelezettség az Európából érkező utasokra nem vonatkozik. Egyiptom valamennyi repülőterére érkező utas köteles 72 óránál nem régebbi negatív PCR tesztet bemutatni. Kivétel: 6 év alatti gyermekek. Sharm el Sheikh, Hurghada, Taba és Marsa Alam repülőterein lehetőség van az érkezés után elvégezni a PCR tesztet 30 USD áron. Az eredmény megérkezéséig karanténban kell maradni a hotelben, esetleges pozitív eredmény esetén szintén karanténban, a hotelben kell eltölteni a gyógyulásig hátralévő időt. Budapestről az Egyptair közvetlen járatot üzemeltet heti egyszer Hurghada-ba, és Kairóba, de a Qatar Airways-zel is eljuthatunk a fővárosba, illetve Alexandriába dohai átszállással. 

Mexikó
mexikó_piramis.jpg

Nincs teszt-, vagy karanténkötelezettség érkezéskor, az egyedüli szabály, hogy érezd jól magad! Utazás lehetséges a KLM - Air France, a Lufthansa vagy a United Airlines járataival. Fontos, hogy németországi tranzit esetén a légitársaság részére az utazás megkezdése előtt be kell mutatnia egy, a beutazást megelőző 48 óránál nem régebbi negatív teszteredményt (2021. május 12-ig van érvényben ez a rendelkezés.) 

Görögország
santorini.jpg

A Görögországba érkezőknek a beutazástól számított 72 óránál nem régebbi negatív PCR tesztet kell bemutatniuk. Az utazás megkezdése előtt minimum 24 órával mindenkinek kötelező a Passenger Locator Form (PLF) kitöltése. 2021. május 14-től az ország minden turista előtt megnyitja kapuit, amennyiben az illető hivatalos papírral igazolni tudja, hogy már átesett a fertőzésen, vagy van negatív PCR teszt eredménye vagy oltás általi védettsége a vírussal szemben. A Wizz Air június 13-tól Kréta szigetére, illetve június 14-től Santorini szigetére is indít járatot közvetlenül Budapestről. Görögországban csodálatosak a naplementék, nézd meg a képeket ebben a cikkemben.

Izland
iceland.jpg

Az országba lépést megelőzően maximum 72 órával készült negatív eredményű PCR-tesztet kell bemutatni az izlandi határ átlépésekor. A szigetország várja mindazon turistákat teszt- és karantén- kötelezettség nélkül, akik hivatalosan igazolni tudják, hogy már átestek a koronavírus fertőzésen, illetve akiket már beoltottak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által elismert oltások valamelyikével (Pfizer-BionTech, Moderna, AstraZeneca, Johnson&Johnson). A Wizz Air június 15-től heti két járatot indít Reykjavík célállomásra (kedd és szombati napokon).

Horvátország
horvatorszag_rovinj.jpg

Az országba karanténkötelezettség nélkül utazhatunk, azonban szükséges a határátlépésnél bemutatni vagy a mintavételtől számított 48 óránál nem régebbi, negatív SARS-CoV-2 PCR tesztet vagy az EU-által elfogadott antigén-alapú gyorstesztet, Tesztelni (saját költségen) a beutazáskor is van lehetőség, de ebben az esetben az eredmény megérkezéséig a lefoglalt szálláshelyen házi karanténban köteles az utas tartózkodni. 

  • Facebook
  • Instagram

Lista frissítésének utolsó időpontja: 2021. május 5.

5_petrazworld_qatarairways.jpg

Utazás előtt a legfontosabb teendők, aktuális infók, hasznos tippek

anse aux pins_napfelkelte_2.jpg

Egyelőre maradnál Magyarországon?

Könnyed kirándulások Budapesten és környékén

garancsi to.jpg
Seychelle szigetek, La Digue, naplemente
zanzibar_heart_jo
Brunszvik-kastély, Martonvásár
Szingapúr éjjel
Krakkó főtere
1/4