top of page
  • Szerző képeSzabó Petronella

Tata, a vizek városa

Legjobb barátnőmmel 4 nap alatt 5 városban jártunk Magyarországon 2020. augusztusban, ezek közül összefoglaló beszámolót írtam ebben a cikkemben.


Harmadik nap búcsúztunk el a nyugati városoktól és Győrtől visszafelé az alig 60 km-re található Tata városában álltunk meg pihenni és kicsit megnézni a látnivalókat, mielőtt Bócsára értünk volna. A város kék szeme az Öreg-tó, amely a maga robosztus nagyságával valódi központi eleme a városnak. Oldalában áll a Tatai Vár, amely olyan királyaink birtokában is volt hajdanán, mint I. Zsigmond, illetve Mátyás király. Sok viszontagságot élt meg az évszázadok során, törökök elfoglalástól kezdve a II. világháborús pusztításokig, de 2017 óta a Nemzeti Várprogram keretében egy-egy részét folyamatosan felújítják.


A tó adta lehetőségeket próbálják kihasználni a helyi vállalkozások, lehet kenut, sárkányhajót vagy épp SUP-ot bérelni és a tavat belülről felfedezni. Mi maradtunk a szárazföldön és aktív sport helyett a passzív pihenést választva fagyit ettünk a vártól néhány lépésre lévő padokon ülve.

Tatai vár
Tatai vár

A vár mellett áll az Esterházy-kastély, illetve a középső zsilipjénél a híres műemlék-malom, a Cifra malom. A kastély mai pompáját 1776-ban nyerte el, Fellner Jakab tervezése által, akit Esterházy Miklós, mint a tatai terület birtokosa, bízott meg még 1762-ben. Az épületnek a történelem fontos szerepet szánt, például I. Ferenc osztrák császár és magyar király, és felesége, Ludovika királyné ide menekültek el a napóleoni harcok elől. Az uralkodó végül itt írta alá 1809-ben a háborút lezáró bécsi békét. Az utolsó magyar királyt, IV. Károlyt és feleségét az I. világháború utáni sikertelen visszatérési kísérletük után pedig 1921-ben itt fogták el.


Esterházy-kastély, Tata
Háttérben az Esterházy-kastély

A Cifra malom szabadon álló, L alaprajzú, kétszintes, csonkakontyolt nyeregtetős malomépület. Egyedüli malomként vészelte át a török háborúkat. Egészen az 1960-as évek végéig őröltek benne. Az évszázadok folyamán többször felújították, 1753-ban barokk stílusúvá átépítették. Az épület üresen áll, dacolva az idő viszontagságaival. Jelenleg osztrák tulajdonban van.


Sajnos a Fényes tanösvény már nem fért bele a napunkba, de mindenképp érdemes erre is időt szánni, így legközelebb mi is megnézzük majd! Bővebb leírás Magyarország láperdejéről és bejárható útvonaláról itt olvasható.


A tanösvénytől pedig 1,6 km-re található az Agostyáni arborétum, amelyet szintén érdemes bejárni. 30,5 hektárnyi területen fekszik a Gerecse hegység szépséges völgyében. Különleges fás szárú növényeknek és 110 féle madárfajnak ad lakhelyet ez a vidék. Erről bővebben itt találhatók információk.

57 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page