Virtuális séta Európa leghíresebb múzeumaiban

Az utazások alkalmával, ahányszor csak lehetőség adódik rá, igyekszem az adott város kulturális életét is megismerni; legyen szó akár egy helyi színházi darab megtekintéséről, egy koncerten való részvételről vagy egy múzeum látogatásáról. A kultúra szerves része minden nemzetnek, és ez az örökség bizony sok mindent elárul az adott nép gondolkodásmódjáról, életfelfogásáról, történelméről.

A koronavírus pozitív hatása, hogy nagyon sok szervezet, intézmény ingyenesen hozzáférhetővé teszi kincseit, szolgáltatásait. Így döntöttek Európa leghíresebb múzeumai is, és ezért lehetőségünk van megtekinteni virtuális kiállítás keretében festményeiket, képeiket.

Uffizi Képtár

 Az olasz reneszánsz városkába többször is volt szerencsém eljutni. Mindig is elvarázsolt az olasz „dolce vita” érzés és elegancia, illetve a művészetük gazdagsága. A képtárat 1581-ben alapították. Az uffici szó hivatalt jelent, mert a palota földszintjén jegyzők dolgoztak és az emeleten voltak kiállítva a képek. A Mediciek felvilágosultságát jelzi, hogy már akkoriban lehetővé tették a közönségnek a képek megtekintését. Virtuális kiállításuk mesés darabokat rejt!

Louvre

Azt hiszem a Louvre a múzeum szó szinonimája is lehetne, hiszen nincs ember, aki a párizsi épület neve hallatán ne a kiállított több ezer múzeumi darabra gondolna. Többféle online kiállítás és "vezetett" túra közül választhatunk, például Mítoszok Herkulestől Darth Vader-ig vagy A tánc és a mozgás, de időszakos online kiállítások is megtalálhatóak a repertoárban.

Museo del Prado

Testvérem 18. születésnapjának alkalmából utaztunk ki Madridba 5 napra, és így belefért a Prado Múzeum kiállításának megtekintése is. Fantasztikus kincseket rejt a hely, többek között Velázquez, Goya, Tiziano, Botticelli, illetve Albrecht Dürer és a személyes kedvenc, Hieronymus Bosch képei, amelyeket most lehetőség van virtuális kiállítás formájában megtekinteni.

Nemzeti Múzeum

Ha mégsem „utaznánk” külföldre, akkor sem kell csüggednünk, a Magyar Nemzeti Múzeum összes, állandó kiállításának anyagát a nagyközönség elé tárja online és szó szerint virtuális sétára invitál minket.

British Museum

Ez a múzeum aztán tényleg tele van kincsekkel, és most mindent megcsodálhatunk benne, ha van elég türelmünk hozzá, ugyanis több millió (!) tárgyról készült képet tettek elérhetővé a nagyközönség számára! Az online kiállítás keretében a bemutatott tárgyakat megnézhetjük földrészek vagy olyan témák szerint is, mint például a Vágy és szerelem vagy az Emlékek és halál.

Rijksmuseum

Hollandia nemzeti múzeuma csodálatos festményeken keresztül mutatja be a országa kulturális gazdagságát és történelmi momentumait. Az online kiállításon lehetőségünk van megtekinteni a múzeum olyan kiemelt darabjait, mint Rembrandt: Éjjeli őrjárat vagy Vermeer: A tejet öntő nő. Ezek a festmények méltán a leghíresebb lenyomatai a holland aranykornak.

  • Facebook
  • Instagram

1/4

Created with Wix.com

A honlapon szereplő minden fotót, szöveget, tartalmat szerzői jog véd, azok másolása, felhasználása, terjesztése az oldal üzemeltetőjének tudta és engedélye nélkül tilos. Az oldalról kivezető linkek által elérhető tartalmakért a petrazworld.com nem vállal felelősséget.