top of page

Virtuális séta Európa leghíresebb múzeumaiban

Az utazások alkalmával, ahányszor csak lehetőség adódik rá, igyekszem az adott város kulturális életét is megismerni; legyen szó akár egy helyi színházi darab megtekintéséről, egy koncerten való részvételről vagy egy múzeum látogatásáról. A kultúra szerves része minden nemzetnek, és ez az örökség bizony sok mindent elárul az adott nép gondolkodásmódjáról, életfelfogásáról, történelméről.

A koronavírus pozitív hatása, hogy nagyon sok szervezet, intézmény ingyenesen hozzáférhetővé teszi kincseit, szolgáltatásait. Így döntöttek Európa leghíresebb múzeumai is, és ezért lehetőségünk van megtekinteni virtuális kiállítás keretében festményeiket, képeiket.

firenze_uffizi keptar

Uffizi Képtár

 Az olasz reneszánsz városkába többször is volt szerencsém eljutni. Mindig is elvarázsolt az olasz „dolce vita” érzés és elegancia, illetve a művészetük gazdagsága. A képtárat 1581-ben alapították. Az uffici szó hivatalt jelent, mert a palota földszintjén jegyzők dolgoztak és az emeleten voltak kiállítva a képek. A Mediciek felvilágosultságát jelzi, hogy már akkoriban lehetővé tették a közönségnek a képek megtekintését. Virtuális kiállításuk mesés darabokat rejt!

louvre_muzeum_parizs

Louvre

Azt hiszem a Louvre a múzeum szó szinonimája is lehetne, hiszen nincs ember, aki a párizsi épület neve hallatán ne a kiállított több ezer múzeumi darabra gondolna. Többféle online kiállítás és "vezetett" túra közül választhatunk, például Mítoszok Herkulestől Darth Vader-ig vagy A tánc és a mozgás, de időszakos online kiállítások is megtalálhatóak a repertoárban.

prado_madrid; épület; múzeum

Museo del Prado

Testvérem 18. születésnapjának alkalmából utaztunk ki Madridba 5 napra, és így belefért a Prado Múzeum kiállításának megtekintése is. Fantasztikus kincseket rejt a hely, többek között Velázquez, Goya, Tiziano, Botticelli, illetve Albrecht Dürer és a személyes kedvenc, Hieronymus Bosch képei, amelyeket most lehetőség van virtuális kiállítás formájában megtekinteni.

Magyar_Nemzeti_Muzeum; budapest

Nemzeti Múzeum

Ha mégsem „utaznánk” külföldre, akkor sem kell csüggednünk, a Magyar Nemzeti Múzeum összes, állandó kiállításának anyagát a nagyközönség elé tárja online és szó szerint virtuális sétára invitál minket.

british museum_london_muzeum

British Museum

Ez a múzeum aztán tényleg tele van kincsekkel, és most mindent megcsodálhatunk benne, ha van elég türelmünk hozzá, ugyanis több millió (!) tárgyról készült képet tettek elérhetővé a nagyközönség számára! Az online kiállítás keretében a bemutatott tárgyakat megnézhetjük földrészek vagy olyan témák szerint is, mint például a Vágy és szerelem vagy az Emlékek és halál.

rijksmuseum_amsterdam; muzeum

Rijksmuseum

Hollandia nemzeti múzeuma csodálatos festményeken keresztül mutatja be a országa kulturális gazdagságát és történelmi momentumait. Az online kiállításon lehetőségünk van megtekinteni a múzeum olyan kiemelt darabjait, mint Rembrandt: Éjjeli őrjárat vagy Vermeer: A tejet öntő nő. Ezek a festmények méltán a leghíresebb lenyomatai a holland aranykornak.

  • Facebook
  • Instagram

További élménybeszámolókért és hasznos utazási tippekért, információkért kövesd Facebook és Instagram oldalam! :)

konyv;pisai ferdetorony; eiffel-torony;gizai piramis

Nézd meg ezt is:
5+1 utazós könyv

bottom of page