top of page
  • Szerző képeSzabó Petronella

5 nap Mauritius északi részén

Az előző blog bejegyzésemben már írtam arról, hogy mi mindent láttunk, a sziget déli részén, mennyi program lehetőség van és mennyi sok szép hely, amiket érdemes felfedezni. A sziget ellentétes oldalán is megannyi érdekes látnivaló várt ránk és az új szállásunk is pazar volt!


Tartalomjegyzék


Szállás: Trou aux Bishes Beachcomber Hotel

A kis halászfaluból mára az egyik legkedveltebb üdülőövezet nőtte ki magát, és itt található az azonos nevű 5 csillagos resort is 2 km hosszú fehér homokos tengerpartjával. A 35 hektáros területen több, mint 300 szoba, lakosztály várja a vendégeket. A nádtetős apartmanok között találunk olyanokat is, amelyekhez saját medence társul. A mi szobánk kb. 70 m2-es volt és egy házon kívül található, de jól elszeparált zuhanyzó is tartozott hozzá. Nagyon érződött itt is a természet közeliség és a természet szeretete, a házak és a létesítmények úgy voltak kialakítva, hogy beleolvadjanak a környezetükbe.


Étkezéseinkhez választhattunk olasz, francia, de akár indiai és thai éttermek a la carte kínálata közül, ugyanakkor svédasztalos, illetve tengerparti vacsorára is volt lehetőségünk.



Programok, látnivalók


1. Port Louis

A szállásunktól nincs messze az ország fővárosa, Port Louis, ami a gazdasági és kereskedelmi központ is egyben, valamint fontos kikötői összekötő a kontinensek között. Népes város, közel a teljes lakosság ötöde él itt, a 2017-es népszámlálás alapján kb. 150.000 ember. Ott jártunkkor sok fiatal iskolást láttunk, akik iskolai egyenruhájukban itták a Starbucks jeges kávéjukat. Bizony, a város nagyon „nyugati”, világmárkák ugyanúgy megtalálhatóak itt, mint bármelyik európai nagyvárosban. Igaz, a szegénység is felbukkant az utcán; sok koldust láttunk kéregetni.


Maga a várost, miután 1735-ben francia hajósok felfedezték, XV. Lajos francia királyról nevezték el. Az 1800-as évek végén, a cukornád egyre erőteljesebb termelésével indult fejlődésnek a város. Azóta exportálnak innen dohányt, teát, sőt, még ébenfát is.


Sok látnivaló, nagy nevezetességek nincsenek a városban, a helyi piacot megéri meglátogatni, ha viszonylag olcsón és jó minőségű, friss fűszereket szeretnénk vásárolni. A kikötő is megér egy pillantást, de amúgy nekem egy zsúfolt, kicsit koszos és szmogos város képét mutatta ott jártamkor.



Port Louis kikötője és városi látképe Mauritiuson
Port Louis kikötője és városi látképe

2. Odysseo Óceánárium

A kikötői résztől nem sokkal távolabb található a nemrég nyitott Odysseo akvárium. Két helybéli fiatalember álma volt, hogy a környező óceánban élő halakat és vízi állatokat megmutathassák a látogatóknak, így jött létre 20 év (!) alatt ez az óceánárium. Valóban látszik a lelkesedés, jól kialakított tárlat kalauzol végig minket a folyósokon, miközben akár cápákat, tengeri csikókat vagy éppen korallokat figyelhetünk meg. Ha valaki érdeklődik a tengerek, óceánok iránt, vagy felelősséget érez bolygónk vízi élővilágáért, akkor mindenképpen érdemes ellátogatnia ide.




3. Pamplemousses Botanikus kert

Port Louis-tól 11 km-re északra található a 24 hektáros botanikus kert, amely a déli félteke legrégebbi arborétuma; 1736 óta látogatható. A kertben számos helyi, és külföldi növény, többek között mahagónifa, ébenfa, lótusz, több mint 60 pálmafaj található meg. A világ minden tájáról származó növényeket már az 1700-as évek óta gyűjtik itt. Többek között Kubából, Dél-Amerikából is telepíttek ide pálmafákat, de itt található egy olyan fa is, amelynek nedve gyógyírt jelenthet az ekcémában szenvedőknek. Az egyik legszebb és legkülönlegesebb látnivaló pedig a vízililiom tó, amelyet még a XVIII. században alakítottak ki, és amelyen hatalmas Victoria Amazonica vízililiomok ringatóznak. A levelek állítólag egy 3 kg-os csecsemőt is elbírnak… A túravezetőnk elmesélte, hogy az egyik kedvenc helyi ínyencség a pálmaszív. Ez a pálmafának a legfelső fél méterét jelenti, ami a levelek alatt van, vagyis a legsötétebb színű része. Az 50 cm legfelső 10-15 cm-re a legpuhább rész, ezért ezt inkább salátának szokták elkészíteni, az alatta levő részt pedig általában húsokkal sütik össze. Az étterem étlapján is különleges fogások mellé kínálják köretként.



4. L’Aventure du Sucre, azaz Cukornádüzem és múzeum

Már szó esett arról, hogy a cukornád mennyire fontos export cikk a szigetország életében, ezért nem meglepő, hogy létezik a Cukormúzeum, ahol a cukor történetét, felhasználási módjait lehet megismerni, illetve a cukornádból készített helyi rumot lehet megkóstolni. Ott jártunkkor éppen egy iskolás csoport is meglátogatta a helyet, akik, mint kiderült, a látogatás után dolgozatot írnak az itt megszerzett ismereteikből. Ahogy egy tanáruk fogalmazott; minden mauritiusinak tisztában kell lennie a cukornád jelentőségével, hiszen ennek feldolgozása és értékesítése az egyik legfontosabb bevételi forrása a szigetnek. - Tetszik ez az életszemlélet!



5. Tengerpart és naplemente

A végére hagytam a pihenős részt. :) A sziget bármelyik oldalán is járunk, a tengerpartok mind gyönyörűek. Az északi rész különlegessége, hogy innen csodálatos naplementéknek lehetünk tanúi, ha nem felhősödik be az ég estefelé. Nekünk kétszer is szerencsénk volt és végigkövethettük, ahogy a Nap izzó korongja lebukik az óceán mögé és az utána következő fél órában a sugarai rózsaszín és lila minden árnyalatában megfestik a kék égboltot.



Az biztos, hogy Mauritius még nagyon sok természeti látnivalót tartogat, és ha szerencsénk van, egyszer biztosan visszatérünk ide! Szívből ajánlom a hely meglátogatását mindenkinek!


Kövesd be Facebook és Instagram oldalam még több kép megtekintéséhez! :)

604 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page