• Szabó Petronella

Doha, a titokzatos arab gyöngyszem

Egy város vagy ország sem keltett benne olyan ambivalens érzéseket első találkozásunkkor, mint Doha. A katari főváros egészen 2017-ig szinte elzártan létezett a világ elől, és egy sajnálatos diplomáciai ügynek „köszönhető”, hogy az arab rózsa mára kinyílt a világ felé.

Emlékszem, az első élményem a várossal kapcsolatban 2016 augusztusában volt, amikor is leszálltam a repülőgéppel a Hamad Nemzetközi repülőtéren, és ahogy a légkondicionált épületből kiléptem, arcomba csapott a forró, száraz 40 fokos levegő.


HIA - Hamad Nemzetközi repülőtér, Doha, Katar

Szinte éreztem, ahogy a tüdőmet végigégeti. 1 hetet töltöttem akkor Katar fővárosában, de nem estem szerelembe a várossal; a sok autó, a sivatagi városkép, a rettentő forróság, a kötelező konzervatív öltözködés miatt egyáltalán nem varázsolt el. Hazaérve csak azt vettem észre magamon, hogy feltűntek a Teréz körúti fák, és mintha zöldebbnek láttam volna Budapestet, mint az utazásom előtt...

A következő években még jó pár alkalommal ellátogattam Dohába, főként munka ügyben, hiszen cégünk központja itt található. Minden egyes utam során felfedeztem valami újat a városban; épült egy új szálloda, egy új park, egy új múzeum, egy új stadion, egyszóval alakult, változott a város és valahogy megtelt élettel. Lassan-lassan elkezdett érdekelni és kezdtem megszeretni. Már nem a sivatagi homokra és a sok kocsira lettem figyelmes kint tartózkodásaim alatt, hanem, hogy milyen érdekesen tükrözi az építészetük a múlt és a jövő keveredését, hogy az arab piacon milyen kedvesen kínálják az árusok a sok színes portékájukat, és hogy az egész város valahogyan emberibb és barátságosabb lett.


Katar és a világ

A 2017. júniusi diplomáciai válság miatt Katar arra kényszerült, hogy jobban megnyíljon a világ felé és az érdeklődő turistákat beengedje privát szférájába. Még abban az évben, augusztusban kihirdette, hogy több mint 80 ország állampolgára (köztük Magyarország) számára vízummentességet ad, ezzel is ösztönözve a bejövő turizmust. Az elmúlt 2-3 évben pedig óriási fejlődés indult meg az országban és lett egyre ismertebb és kedveltebb az arab főváros a világ turistái számára. (2021 januárjában az arab államok kibékültek egymással.) Ezen óriási fejlődésnek a csúcspontja minden bizonnyal a 2022-es FIFA futball-világbajnokság lesz, amelynek Katar ad otthont.


Ha szeretnénk a világtól kicsit elvonulni, napsütéses melegre vágyunk és ezért az élményért nem szeretnénk 5 óránál többet utazni télen sem, akkor Doha egyaránt remek választás a pihenésre és pár napos városlátogatásra.


Top 5 nevezetesség Dohában, Katarban

A következőkben 5 olyan látnivalót mutatok be, amelyek személyes kedvenceim Dohában és ezért bátran ajánlom őket megtekintésre, ha épp arra járnátok:

1. Souk Waqif és a Damascus One étterem

Ez az arab piac volt az egyetlen, ami már első látogatásomkor elvarázsolt. Naplemente után, kivilágítva szerintem még varázslatosabb a hely, mint nappali fényben. Az isztambuli nagy bazárhoz hasonlítható piacot körüllengi a keleti fűszerek különleges illat-kavalkádja. Bármerre jár az ember a labirintusszerű falak között, biztosan találni fog egy fűszerest és szó szerint kilószámra vásárolhat az őrleményekből. Természetesen arab kelméket árusító üzletből sincs hiány. A piac közterétől nem messze pedig sólyom üzlet és kórház található. A katariak szent állata ugyanis a sólyom (ez az egyetlen állat például, amelyet a Qatar Airways fedélzetére fel lehet vinni), így az arabok házi állatként tartják őket és természetesen fenntartanak nekik egy kórházat is, hogy ha megsérülnének reptetés közben, legyen hol meggyógyítani őket. A piac egyik főterén található a Damaskus szír étterem, ahol fantasztikus, igazi arab vacsorában lehet részünk. Minden este dervis táncol a vendégeknek és az emeletről fantasztikus kilátás nyílik magára a Souk Waqif-ra. Nekem az itt elfogyasztott vacsora adta vissza leginkább az arab különleges hangulatot, ami mindig kedves emlékem lesz.


2. MIA, azaz az Iszlám Művészetek Múzeuma

Ez az a múzeum, amit eddig négyszer jártam körbe és mindannyiszor imádtam megcsodálni az arab és perzsa kincseket, amelyeket kiállítanak három emelet termeiben. A gyűjtemény leginkább a patronáló emír feleségének és lányuknak köszönhető, hogy páratlanul értékes kincseket rejt az ókori Mezopotámia és Perzsia vidékéről. Ráadásul a mészkőből felépített múzeum 45 méter magas üvegablakából vagy a teraszáról kitűnő kilátás nyílik a szemközti Corniche-sétány modern felhőkarcolóira.


3. A Pearl

Nevét (gyöngy) onnan kapta ez a mesterségesen létrehozott negyed, hogy Katar sokáig egyszerű halászfaluként gyöngyhalászatból tartotta fenn magát, mielőtt az olajat és a földgázt megtalálták volna föld alatti területén. Érdekesség, hogy csak az itt épült lakások közül vásárolhat lakást külföldi ember, persze elég borsos áron. Mindenhol hiperluxus van, menő divatmárkák az üzletekben, a Ferrari szalon a sarkon és persze motorcsónakok funkcionálnak taxikként, amelyekkel el lehet jutni az öböl egyik végéből a másikba. A jachtok pedig csak arra várnak, hogy gazdag tulajdonosaik kihajózzanak velük a tengerre.


4. Szaúd-arábiai határ

Eddigi utolsó látogatásomkor volt szerencsém egy dzsipes sivatagi szafari túrán részt venni, amelynek keretében a sofőrünk egészen a belső tenger határáig vitt el minket és így a túloldalon megpillanthattuk a szaúd-arábiai határt. Kellemes félnapos program, amelyet nem érdemes kihagyni, ha az ember az igazi sivatagi hangulatot szeretné megtapasztalni! Ha nem vagyunk félősek, megkérhetjük a sofőrt, hogy rallizzunk a homokdűnék között, garantáltan jobb élmény, mint a budapesti hullámvasutazás volt!


5. A metró

Most bárki azt gondolhatja, hogy a metró, mint látványosság? Azt kell mondanom, hogy igen, megilleti a látványosság címke. Szerintem már önmagában az a tény, hogy a sivatagi homok alatti földet képesek úgy megmunkálni, hogy a szerelvények luxus körülmények között közlekedjenek, felér egy kisebb csodával. Összességében 3 metróvonalat terveztek, és már mindhárom vonalon (piros, sárga, zöld) üzemelnek is a hófehér szerelvények. A különlegességük abban rejlik, hogy itt bizony megkülönböztetnek standard, family és gold kocsikat, vagyis, utazhatunk a „tömeggel”, vagy külön a családosokkal (főként a babakocsis kisgyermekes családokra kell itt gondolni), illetve válthatunk 800 Ft-ért jegyet az „arany”kocsiba is, amelyben bőrülések vannak kialakítva és maximum 9 útitársunk lehet. Mindezek tetejében a metrók önműködőek, így akár mi is beülhetünk az első sorba és lehetünk a képzeletbeli sofőrök. A peronokat is légkondicionálókkal hűtik, így a séta után jól is eshet egy kis metrózás mindenkinek!
Hasznos, gyakorlati tudnivalókról itt olvashatsz bővebben.


285 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése