top of page
  • Szerző képeSzabó Petronella

Doha, a titokzatos arab gyöngyszem

Egy város vagy ország sem keltett bennem olyan ambivalens érzéseket első találkozásunkkor, mint Doha. A katari főváros egészen 2017-ig szinte elzártan létezett a világ elől, és egy sajnálatos diplomáciai ügynek „köszönhető”, hogy az arab rózsa mára teljesen kinyílt a világ felé.


Tartalomjegyzék


Első benyomás a városról

Emlékszem, az első élményem a várossal kapcsolatban 2016 augusztusában volt, amikor is leszálltam a repülőgéppel a Hamad Nemzetközi repülőtéren, és ahogy a légkondicionált épületből kiléptem, arcomba csapott a forró, száraz 40 fokos levegő.


HIA - Hamad Nemzetközi repülőtér, Doha, Katar
HIA - Hamad Nemzetközi repülőtér, Doha, Katar

Szinte éreztem, ahogy a tüdőmet végigégeti. 1 hetet töltöttem akkor Katar fővárosában, de nem estem szerelembe a várossal; a sok autó, a sivatagi városkép, a rettentő forróság, a kötelező konzervatív öltözködés miatt egyáltalán nem varázsolt el. Hazaérve csak azt vettem észre magamon, hogy feltűntek a Teréz körúti fák, és mintha zöldebbnek láttam volna Budapestet, mint az utazásom előtt...

A következő években még jó pár alkalommal ellátogattam Dohába, főként munka ügyben, hiszen az akkori cégem központja itt található. Minden egyes utam során felfedeztem valami újat a városban; épült egy új szálloda, egy új park, egy új múzeum, egy új stadion, egyszóval alakult, változott a város és valahogy megtelt élettel. Lassan-lassan elkezdett érdekelni és kezdtem megszeretni. Már nem a sivatagi homokra és a sok kocsira lettem figyelmes kint tartózkodásaim alatt, hanem, hogy milyen érdekesen tükrözi az építészetük a múlt és a jövő keveredését, hogy az arab piacon milyen kedvesen kínálják az árusok a sok színes portékájukat, és hogy az egész város valahogyan emberibb és barátságosabb lett.

Katar és a világ

A 2017. júniusi diplomáciai válság miatt Katar arra kényszerült, hogy jobban megnyíljon a világ felé és az érdeklődő turistákat beengedje privát szférájába. Még abban az évben, augusztusban kihirdette, hogy több mint 80 ország állampolgára (köztük Magyarország) számára vízummentességet ad, ezzel is ösztönözve a bejövő turizmust. Az elmúlt években pedig óriási fejlődés indult meg az országban és lett egyre ismertebb és kedveltebb az arab főváros a világ turistái számára. (2021 januárjában az arab államok kibékültek egymással.) Ezen óriási fejlődésnek a csúcspontja minden bizonnyal a 2022-es FIFA futball-világbajnokság, amelynek Katar adott otthont 2022. november 20 és december 18. között.


Ha napsütéses melegre vágyunk és ezért az élményért nem szeretnénk 5 óránál többet utazni télen sem, akkor Doha egyaránt remek választás a pihenésre és pár napos városlátogatásra is.

Top 5 nevezetesség Dohában, Katarban

A következőkben 5 olyan látnivalót mutatok be, amelyek személyes kedvenceim Dohában és ezért bátran ajánlom őket felfedezésre:

1. Souk Waqif és a Damascus One étterem

Ez az arab piac volt az egyetlen, ami már első látogatásomkor elvarázsolt. Naplemente után, kivilágítva szerintem még varázslatosabb a hely, mint nappali fényben. Az isztambuli nagy bazárhoz hasonlítható piacot körüllengi a keleti fűszerek különleges illat-kavalkádja. Bármerre jár az ember a labirintusszerű falak között, biztosan találni fog egy fűszerest és szó szerint kilószámra vásárolhat az őrleményekből. Természetesen arab kelméket árusító üzletből sincs hiány. A piac közterétől nem messze pedig sólyom üzlet és kórház található. A katariak szent állata ugyanis a sólyom (ez az egyetlen állat például, amelyet a Qatar Airways fedélzetére fel lehet vinni), így az arabok házi állatként tartják őket és természetesen fenntartanak nekik egy kórházat is, hogy ha megsérülnének reptetés közben, legyen hol meggyógyítani őket. A piac egyik főterén található a Damaskus szír étterem, ahol fantasztikus, igazi arab vacsorában lehet részünk. Minden este dervis táncol a vendégeknek és az emeletről fantasztikus kilátás nyílik magára a Souk Waqif-ra. Nekem az itt elfogyasztott vacsora adta vissza leginkább az arab különleges hangulatot, ami mindig kedves emlékem marad.


2. MIA, azaz az Iszlám Művészetek Múzeuma

Ez az a múzeum, amit eddig négyszer jártam körbe és mindannyiszor imádtam megcsodálni az arab és perzsa kincseket, amelyeket kiállítanak három emelet termeiben. A gyűjtemény leginkább a patronáló emír feleségének és lányuknak köszönhető, hogy páratlanul értékes kincseket rejt az ókori Mezopotámia és Perzsia vidékéről. Ráadásul a mészkőből felépített múzeum 45 méter magas üvegablakából vagy a teraszáról kitűnő kilátás nyílik a szemközti Corniche-sétány modern felhőkarcolóira.


3. A Pearl

Nevét (gyöngy) onnan kapta ez a mesterségesen létrehozott negyed, hogy Katar sokáig egyszerű halászfaluként gyöngyhalászatból tartotta fenn magát, mielőtt az olajat és a földgázt megtalálták volna föld alatti területén. Érdekesség, hogy csak az itt épült lakások közül vásárolhat lakást külföldi ember, persze elég borsos áron. Mindenhol hiperluxus van, menő divatmárkák az üzletekben, a Ferrari szalon a sarkon és persze motorcsónakok funkcionálnak taxikként, amelyekkel el lehet jutni az öböl egyik végéből a másikba. A jachtok pedig csak arra várnak, hogy gazdag tulajdonosaik kihajózzanak velük a tengerre.


Doha és a Pearl madártávlatból, Katar
Doha és a Pearl madártávlatból

4. Szaúd-arábiai határ

Eddigi utolsó látogatásomkor volt szerencsém egy dzsipes sivatagi szafari túrán részt venni, amelynek keretében a sofőrünk egészen a belső tenger határáig vitt el minket és így a túloldalon megpillanthattuk a szaúd-arábiai határt. Kellemes félnapos program, amelyet nem érdemes kihagyni, ha az ember az igazi sivatagi hangulatot szeretné megtapasztalni! Ha nem vagyunk félősek, megkérhetjük a sofőrt, hogy rallizzunk a homokdűnék között, garantáltan jobb élmény, mint a budapesti hullámvasutazás volt!


5. A metró

Most bárki azt gondolhatja, hogy a metró, mint látványosság? Azt kell mondanom, hogy igen, megilleti a látványosság címke. Szerintem már önmagában az a tény, hogy a sivatagi homok alatti földet képesek úgy megmunkálni, hogy a szerelvények luxus körülmények között közlekedjenek, felér egy kisebb csodával. Összességében 3 metróvonalat terveztek, és már mindhárom vonalon (piros, sárga, zöld) üzemelnek is a hófehér szerelvények. A különlegességük abban rejlik, hogy itt bizony megkülönböztetnek standard, family és gold kocsikat, vagyis, utazhatunk a „tömeggel”, vagy külön a családosokkal (főként a babakocsis kisgyermekes családokra kell itt gondolni), illetve válthatunk jegyet az „arany”kocsiba is, amelyben bőrülések vannak kialakítva és maximum 9 útitársunk lehet. Mindezek tetejében a metrók önműködőek, így akár mi is beülhetünk az első sorba és lehetünk a képzeletbeli sofőrök. A peronokat is légkondicionálókkal hűtik, így a séta után jól is eshet egy kis metrózás mindenkinek!
Ha kedvet kaptál az utazáshoz, hasznos, gyakorlati tudnivalókról itt olvashatsz bővebben.


További élménybeszámolókért és hasznos utazási tippekért, információkért kövesd Facebook és Instagram oldalam!

419 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comentarios


bottom of page