top of page

Utazás terhesen repülővel

A várandósság új dolgokat hozott be az életembe az utazással kapcsolatban is. A férjemmel elhatároztuk, hogy a baba születése előtt még egyszer utoljára, kettesben elutazunk külföldre. (Ezt hívják amúgy mai divatos szóval babymoon-nak) Innen jött az ötlet, hogy utánanézzek, hány hetes terhesen lehet még repülni a különböző légitársaságokkal. Néhány hasznos infó, akiknek aktuális és akiknek majd az lesz. :)

FB cover_varandosan_utazas.jpg

A legnépszerűbb légitársaságok utazási szabályai várandós utazás esetén

Ha nincsen olyan egészségügyi problémánk, ami miatt az orvosunk kifejezett ellenjavallja, akkor általában a 34-36. hétig nyugodtan lehet repülni várandósan. Az első trimeszteres repülésnél előfordulhat, hogy nem is tudjuk, hogy babát várunk, a második trimeszternél pedig elvileg annyi energiánk van, hogy simán bevállalható repülővel való utazás. A légitársaságoknál azonban természetesen vannak eltérések, hogy pontosan hányadik hétig engedik repülni a kismamákat és különbséget tesznek az ikrekkel való várandósággal kapcsolatban (ilyen esetben kevesebb ideig engedélyezett). 

Ugyanakkor egy bizonyos héttől már kérhetnek a légitársaságok orvosi papírt, amely igazolja, hogy valóban semmi komoly bajunk nincsen, ami kockázatot jelentene várandósan repülni. Ez általában a harmadik trimeszter kezdetétől, tehát a 28-29. héttől érvényes.

Hány hetes terhességtől kell orvosi papírt felmutatni a kismamának, hogy repülhessen?

Wizzair: 28. héttől

Ryanair: 28. héttől

Lufthansa: 28.héttől

Emirates: 29. héttől

Qatar Airways: 29. héttől

Orvosi formanyomtatványt a légitársaságok honlapjáról érdemes kinyomtatni és aláíratni a nőgyógyásszal. Figyeljünk arra, hogy hány napon belüli igazolást fogadnak el!

Mikortól nem engednek fel a légitársaságok a fedélzetre kismamát, függetlenül az egészségi állapotától?

Wizzair: 34. héttől

Ryanair: 36. héttől

Lufthansa: 36.héttől

Emirates: 36. héttől

Qatar Airways: 36. héttől

Ikerterhesség esetén mindegyik fenti légitársaság jóval szigorúbban, már a 32. héttől nem engedélyi a repülést.

Mindenesetre kössünk indulás előtt utasbiztosítást! Ha mégis esetleg bármilyen komplikáció adódik, vagy netán beindul a szülés a fedélzeten, a biztosítás fedezi a a kórházi ellátás nem csekély összegét!

5 tanács, hogyan utazzunk várandósan a repülőgépen:

1. Viseljünk a repülőgépen és már a repülőtéren is maszkot! ​Sajnos a mai járványokkal tarkított életünkben számolnunk kell azzal, hogy reális kockázata van elkapni valamilyen vírust olyan zárt térben, ahol 200-300 emberrel vagyunk összeültetve. Tegyük meg a magunk és kisbabánk érdekében az óvintézkedést, ennyit igenis kibírunk az egészségünkért!

2. Legyen a biztonsági övünk végig becsatolva, amikor ülünk. Bármikor lehet egy turbulencia, rázkódás, ami sérüléshez vezethet, ha nem vagyunk bekötve. Érdemes esetleg övterőt vinni magunkkal, hogy az öv csatja ne nyomja a hasunkat egész út alatt, pláne ha több órás, hosszabb útra indultunk!

3. Ne üljünk sokat egyhelyben! A repülés során megnő a trombózis veszély, amelynek a kismamák fokozottan ki vannak téve! Ez elkerülhető, ha fél óránként felállunk a helyünkről, sétálunk a folyosón, vagy megpróbáljuk kinyújtani a lábunkat és csinálunk néhány bokakörzést.

4. Viseljünk kompressziós harisnyát! Nem túl szexi a kompressziós harisnya, de itt most nem is szépségversenyen veszünk részt, hanem a babánk és a mi egészségünk megóvása elsődleges. A harisnya is segít a fent említett trombózis veszély csökkentésében, megakadályozásában.

5. Igyunk sok természetes folyadékot! A repülés eleve hoz egy dehidratáltságot a szervezetnek, kismamaként pedig alapból többet kell inni, hogy ne vizesedjünk. Tehát a repülőgépen fokozzuk a víz és rostos üdítők fogyasztását, de semmiképp se igyunk kávét, kólát vagy egyéb koffeintartalmú, illetve szénsavas italokat!

5+1. Ne feledkezzünk el enni! Fontos, hogy a repülés időtartama alatt ne csak igyunk, de étkezzünk is, nehogy a vércukrunk leessen és ebből legyen probléma. Ha csak olajos magvakat rágcsálunk, már az is segít kiegyensúlyozni a vércukor szintet!

  • Facebook
  • Instagram

További cikkekért, élménybeszámolókért és hasznos utazási tippekért kövesd Facebook és Instagram oldalam! :)

applikaciok_mobil.JPG

Hasznos applikációk utazáshoz

Ezek az applikációk segítenek az utazásod megtervezésében és a nyaralásod alatt is!

Inkább csak a kanapéról utaznál?

10+1 film, amely az utazásról szól, ha csak képzeletben utaznál messzi tájakra

bottom of page