top of page

10+1 kedvenc utazós film

1. Ízek, imák, szerelmek
izek imak szerelmek; film

Abszolút nr 1 utazós film, hiszen rögtön 3 csodálatos helyszínen játszódik a történet: a főhős, Elizabeth (Julia Roberts) rájön, hogy élete nem teljes, így Amerikát  hátrahagyva először 3 hónapot tölt el Rómában, hogy belekóstoljon az életbe. Második 3 hónap már Indiában játszódik, ahol lelkileg tisztul meg a múlt sebeitől, hogy végül Balin újabb 3 hónap alatt rátaláljon a szerelem (Javier Bardem) és megélje annak valódi csodáját. 

2. Római vakáció
romai_vakacio; audrey hephurn

Audrey Hepburn első filmes főszerepe és rögtön a jóképű Gregory Peck partnereként. Az amerikai újságíró végigkalauzolja az inkognitóban lévő Anna hercegnőt és így a nézőt is Róma csodálatos látványosságai között. A klasszikus, fekete-fehér, 1953-ban megjelent film nem véletlenül nyerte el a legjobb eredeti filmnek járó Oscar-díjat.

3. Az időutazó felesége
az idoutazo felesege

Henry (Eric Bana) genetikai rendellenessége miatt időutazó és a legváratlanabb pillanatokban tűnik el, hogy a legváratlanabb helyeken és időben aztán újra felbukkanjon. Egyetlen biztos pont életében, Claire (Rachel McAdams), akit végül feleségül vesz és gyermekük születik. Kérdés, hogy ő örökölte-e apja külön képességét? Különleges film a szerelemről, amely nem ismer sem fizikai, sem időbeni határokat, utazásokat.

4. Napsütötte Toszkána
napsutotte toszkana

Ez a film nemcsak azért nagy kedvenc, mert csodálatosan visszaadja az olasz életérzést, hanem mert gyönyörűen ábrázolja egy fiatal nő, Frances (Diane Lane) belső utazását is, ahogyan újrarépíti önmagát és az életét. És persze, a szerelem sem várat sokáig magára. :)

5. Vissza a jövőbe
vissza a jovobe; marty; doki

Szerintem ezt a filmet azok közül mindenki látta, aki a 1980-as években született. Kultikus film, amelyben Doki (Christopher Lloyd) és Marty McFly (Michael J. Fox) az időutazásra átalakított Delorain-nel száguldoznak a tér-idő kontinuum tengelyén. Persze, néha hiba csúszik a gépezetbe, és egyszer Marty csöppen a szülei 1955-ös szalagavató báljára, vagy a gyerekei 2015-ös jövőjébe, máskor pedig Doki repül vissza az amerikai Vadnyugatra. Számos filmbeli jelenet mondata mára szállóigévé vált (például: Nyuszi vagy, McFly?)

6. A számkivetett
szamkivetett; wilson

Zseniális (kvázi) monodráma Tom Hanks főszereplésével, aki egy lakatlan szigeten megpróbál túlélni, ahol egyetlen társa egy Wilson nevű labda lesz. Ez a film érzékletesen mutatja be, hogy az ember alapvetően társas lény, és milyen külső, illetve belső megpróbáltatásokat szenved el, ha egyedül van. Csodálatos az üzenete: ha nem veszítjük el a reményt, bármi sikerülhet!

7. Che Guevara, a motoros naplója
che guevara_motoros naploja

A 23 éves Ernesto Guevara és a 29 éves Alberto Granado gyerekkori jóbarátok, akik 1951 nyarán egy öreg motorral elindulnak bejárni Latin-Amerikát. Buenos Aires-t elhagyva sok kaland után eljutnak Chilébe, Venezuelába és a perui Macchu Picchu-ra is. Útjuk során saját szemükkel tapasztalják meg az akkori Latin-Amerika gazdasági, politikai és társadalmi ellentmondásait, amely mély benyomást tesz rájuk. A többi pedig ma már történelem... A való életben Che Guevara naplóját a családja találta meg, de csak 25 évvel később, 1993-ban jelent meg nyomtatott könyv formájában.

8. A vadon
a vadon;reese witherspoon

Reese Witherspoon fantasztikus alakítása egy lányról, aki úgy érzi, élete összeomlott, ezért egy hirtelen ötlettől vezérelve elhatározza, hogy felkerekedik és végiggyalogol Amerika nyugati partján, hogy magányában rendezze érzéseit. A csodaszép tájak mellett a film tehát igazi belső utazást ígér, Cheryl szembenéz múltjának főbb szereplőivel és elgondolkodik az életén. 

9. Az Oroszlán
oroszlan; vonat; kisfiu;film

A 2016-ban bemutatott film nagyon jól érzékelteti, hogy a család mindenki életét milyen erősen meghatározza, még akkor is, ha kisgyerekként árva lesz valaki, vagy legalábbis azt hiszik róla. A  filmben az ötéves indiai Saroo (Dev Patel) elalszik a vonaton és 1500 km-re arrébb ébred fel. Később egy gazdag ausztrál házaspár örökbefogadja az árvának hitt gyermeket, aki felnőttként belső vívódásai ellenére elindul, hogy a másfél milliárd lakosú Indiában megkeresse rég nem látott édesanyját és anno az állomáson ottragadt bátyját. Szívszorító film bátorságról, belső motivációról és a hitről, hogy nincs lehetetlen. 

10. A sodródás
sodrodas;tenger;ocean;hajo;film

A film eleinte romantikus komédiának indul, amelyben a világutazó Tamit (Shailene Woodley) Tahitin megismerkedik a jóképű Richarddal (Sam Caflin). A fiútfelbéreli egy gazdag idős amerikai üzletember, hogy szállítsa át neki a hajóját Kaliforniába az óceánon keresztül. A fiú vállalja a feladatot és a kalandra vele tart Tamit is. Csakhogy az út során a hajóra és a fiatalokra lecsapó pusztító hurrikán mindent megváltoztat.  

10 + 1. Titanic
titanic;rose;jack;film

Ezt az ikonikus, mai szemmel nézve talán már-már giccses filmet nem lehetett kihagyni a listáról. Az utazás ezúttal az akkori világ legnagyobb hajóján történik; 1912-ben a Titanic elindult végzetes útjára Angliából Amerika felé. A film korrajz az 1900-as évekről, társadalmi kritika a szegények és gazdagok ellentétéről, illetve dokumentumfilm az elsüllyedt hajóról. Mindezen aspektusokat a filmtörténelem egyik legszebb és legdrámaibb szerelmi történetén keresztül követhetjük végig Leonardo DiCaprio és Kate Winslet főszereplésével. 

  • Facebook
  • Instagram

További élménybeszámolókért és hasznos utazási tippekért, információkért kövesd Facebook és Instagram oldalam! :)

nyitott konyv; latvanyossagok

Filmek után jöhet egy kis olvasás?
5+1 utazós könyv

bottom of page