top of page
  • Szerző képeSzabó Petronella

Hányféle tengerpart létezik a világon?

Amikor kisgyerek voltam, azt gondoltam, hogy a tengerpart a világ minden részén ugyanolyan. Képzeletemben puha sárga homokos volt a talaj és kék színű a tenger. Ezt az ideámat amúgy már 3 éves koromban megcáfolta az akkor még Jugoszláviának hívott mai Horvátország köves-kavicsos-sziklás tengerpartja – persze ez akkor még nem tudatosult bennem, örültem, hogy gyűjthetem a kavicsokat.


Felnőttként már megannyi ország tenger-, illetve óceán partján volt szerencsém sétálni, napozni, pihenni. Az utazások alatt készített fotók újranézése közben jöttem rá, hogy Földünk mintázata milyen változatos ebben is: hol homokkal, hol kavicsokkal borított partszakaszokat fedezhettem fel, illetve láthattam nemcsak fehér, de aranysárga és fekete homokos partokat is.


Ezekből az élményekből állítottam össze egy képes-leíró válogatást.


Tartalomjegyzék:1. Colombo, Hikkaduwa tengerpart

2019 márciusában jártam Srí Lanka szigetén egy barátommal. Hikkaduwa városában volt az első szállásunk. Hiába a hosszú utazás és a jetlag, ahogy elfoglaltuk a kis bungalow-nkat, sétáltunk ki a tengerpartra, beszívni a sós levegő illatát és élvezni a naplemente csodálatos fényét. A tengerpart aranysárga homokos volt, de a víz nagyon hullámzott. Igaz, később kiderült, hogy ez szezontól függ, márciusban a szigetnek ez a dél-nyugati része szeles, ősszel sokkal csendesebb. Napozásra és fürdésre így kevésbé volt alkalmas az óceán, annál inkább örültek a szörfösök.


2. Új-Zéland, Északi-sziget

2017 októberében tett új-zélandi utazásom meghatározó élmény volt életemben. Annyi szépet és természeti csodát még nem láttam előzőleg, illetve annyi pozitív energiát nem éreztem magam körül azóta sem máshol. A hely semmihez sem fogható különleges ereje lélekben is segített megújulnom. Az ország óceánpartjai pedig éppoly változatosak voltak, mint a szárazföldi belső tájak, pedig csak az Északi-sziget északi részét jártuk be utunk során. Egy tájkép nagyon belém ivódott e néhány nap alatt; szó szerint 27 órája voltunk ébren az utazás miatt, de a reptérről kisbusszal nem a szállásunkra, hanem egyenesen a fekete homokos Muriway strandra autóztunk. Ahogy megpillantottam a sziklás vidéket, a hatalmas hullámokat és a szó szerint fekete (vulkanikus) tengerpartot, beleszerettem az országba. Remélem, egyszer visszajutok, és több időt tölthetek el e misztikus és csodálatos szigeten.


3. Maldív-szigetek

2019-2020-as évfordulóján, szilveszterkor töltöttem el itt majdnem egy hetet édesanyámmal. A kisgyermekként elképzelt tengerpart itt valósággá vált, csodálatos, szinte vakító fehér homok és a kék szín ezernél is több árnyalata. Olyan csodaszép látvány volt a szikrázó napsütésben először megpillantani a szállásadó szigetünk, Omadhoo óceánpartját, hogy könnybe lábadt a szemem. Ezt a fantasztikus élményt pár óra múlva még szebbé varázsolta a víz mögött lebukó Nap bíbor-vörös-rózsaszínben pompázó színegyüttese és árnyalata.


4. Seychelle-szigetek

Sokszor felmerül a kérdés, melyik országnak van szebb tengerpartja, a Maldív- vagy a Seychelle-szigeteknek? A diplomatikus válasz az, hogy mindkettő gyönyörű a maga nemében; a Maldív-szigetek lapos, fehér homokos tengerparttal rendelkezik, és ezért inkább alkalmas családi nyaralásra, pihenésre. A Seychelle-szigetek gránit sziklás partjairól híres, így nem véletlenül választják sokan esküvőjük helyszínéül. A sziklák és a buja növényzet adja változatos táj esszenciáját. Napozáson túl izgalmas felfedező kirándulásokat is lehet tenni a szigeteken. Minden sziget mindegyik tengerpartja elméletben ugyanolyan (fehér homokos gránitsziklákkal), de mégis, nincs két egyforma táj közöttük. Érdemes hát mindegyiket felfedezni és bebarangolni!


5. Thaiföld

Az országról legelőször az emberek kedvessége és mosolya jut eszembe, illetve az, hogy a helyiek félnek a víztől, így szinte sosem mennek be a tengerbe úszni! Különös, hogy nem élvezik ki a hely természeti adottságát. Phuket és Krabi városának is klasszikus homokos a tengerpartja. Míg előbbi néhol sziklákkal tarkított, addig utóbbinál a part sík, de több szakaszra tagolódik az óriás méretű mészkősziklák végett. Életemben először itt snorkelleztem, pontosabban a Krabitól nem messze található Hong Island öblében, amelynek partja szintén finom homokos volt. Innen nem messze található egy földnyelv is, ami az ár-apály mozgásnak köszönhetően a tavaszi hónapokban kitűnik a tengerből, míg az őszi hónapokban szinte teljesen elnyeli a víz. Aki egyszer Thaiföldön jár, semmiképp se hagyja ki a hajókázást, a búvárkodást és persze a csodálatos naplementéket sem!


6. Mykonos, Görögország

2018 tavaszán a születésnapomat ünnepelhettem e varázslatos szigeten. A sziget, amilyen kicsi, olyan változatos, egyik részén apró kavicsos volt a part, míg másik részén fehér homokos. A víz kristálytiszta és kellemesen hűsítő volt. Sok emberrel nem találkoztunk, ami nem csoda, hiszen a szezon csak április végén kezdődött. Legalább élvezhettük a természet nyugtató látványát és felfedezhettük a sziget rejtett zugait is. Innen a naplementék is meseszépek!


7. Dél-Portugália

Az ország déli része, Algarve tartománya csodálatos természeti tájakat tartogat az arra látogatóknak. Albufeira városától kocsival fél órára található Praia da Marinha partja, ami szerintem a világ tenger(bocsánat, óceán)partjainak egyik legizgalmasabb példája. Szűk és tekergő út vezetett le a vízhez, ahol magas sziklák között aranyhomokos part fogadott. A dagály-apály változása miatt pár órán belül a víz szinte elmosta a partot (és a törülközőmet), így sokáig nem napozhattunk és inkább felmásztunk a sziklák tetejére megcsodálni a tájat. Azt hiszem, megérte.8. Zanzibár

A Tanzániához tartozó szigeten az óriási, akár 4-500 méteres ár-apály különbséget idáig csak itt tapasztaltam meg. Nagyon érdekes volt látni, ahogy reggel a víz szinte érintette a part menti kunyhónk falát, míg 6 órával később olyan messzire húzódott vissza, hogy szó szerint alig láttuk. A tengerpart klasszikus homokos, s ezernyi kagyló található rajta. A víz kristálytiszta, és fából készült, a helyiek által üzemeltetett csónakszerűségeken juthatunk be az óceán azon részére ahol lehetséges a snorkellezés. A víz alatti világ itt is lenyűgöző, de a thaiföldi gazdagabb.Bárhova is sodor minket az élet, abban biztos vagyok, hogy a tengerpartok minden földrészen gyönyörűek és egyediek, csak legyen lehetőségünk és időnk felfedezni őket!


További élménybeszámolókért és hasznos utazási tippekért, információkért kövesd Facebook és Instagram oldalam! :)

270 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page