top of page
  • Szerző képeSzabó Petronella

5+1 érdekesség Új-Zélandról

Új-Zéland vagy maori őslakos nyelven a "Hosszú fehér felhő földje" Magyarországtól majdnem 18.000 km-re (!) fekvő szigetország a Csendes-óceánon. A vidám életszemlélet, a természetközeliség és az életszeretet csak pár dolog a sok pozitív tulajdonsága közül, ami rögtön eszembe jut róla. A helyi lakosok, vagyis a kiwik a világ legkedvesebb, legbarátságosabb és legtoleránsabb emberei. Nem restek akár mezítláb vagy tangapapucsban és mackó nadrágban lemenni a boltba vásárolni, és ismeretlenül is rád köszönnek az utcán egy széles mosoly kíséretében, majd megkérdezik, hogy segíthetnek-e valamiben. Mindenre azt mondják: "Kia ora". Ez jelent köszönést, de így kívánnak egymásnak jó egészséget, és sok szerencsét is. Másik kedvenc szavajárásuk a "No worries", vagyis "Ne aggódj!" Hát, azt hiszem, itt Új-Zélandon nincs is nagyon miért...


És a sornak még nincs vége, az alábbiakban olvasd el a következő 5+1 érdekes tényt az országról:


1. Szigorú biológiai védekezés

Már a repülőtérre való megérkezéskor észreveszi az ember, hogy ez az ellenőrzés más lesz a megszokottól; például semmilyen organikus eredetű ételt, növényt nem lehet az országba bevinni. Ez azt jelenti, hogy a hátizsákomban felejtett almát a biztonságellenőr hölgy megtalálta és elkobozta, majd ledarálta a szemem láttára, így bizonyítva, hogy tényleg megsemmisítette (és nem eltette magának). Az erdőkben kihelyezett fertőtlenítő szerek vannak, amelyekkel a koszos talpú cipőnket kötelező jelleggel le kell fújni, hogy piszkot, szennyeződést ne vigyünk be a természetbe és megmaradhasson a természetes faunája az adott helynek. A védekezés egészen elképesztő megnyilvánulása az oposszum irtása. Az Ausztráliából betelepült állat óriási károkat okoz az új-zélandiaknak, mert megeszi a friss növényhajtásokat, illetve az őshonos állatok tojásait, köztük a kivi madárét, amely röpképtelensége miatt a földön rak fészket, és így könnyű prédája a gülü szemű jószágnak. Nem csoda, hogy nemzeti ügyként kezelik az új-zélandiak az oposszum irtását; sok autós, ha meglát egyet az úton direkt elüti az állatot, így segítve a védekezést ellenük. Hát, nem tudom, ehhez mit szólnak amúgy az állatvédők...




2. Maorik világa

Ha Új-Zéland, akkor muszáj szót ejteni az ottani őslakosokról, a maorikról. Fantasztikus, hogy meg tudták őrizni a kultúrájukat. Az egész történelmük és kultúrájuk nagyon egyedi. Köszönéskor megfogják egymás alkarját és orraikat összeérintik, mert úgy tartják, így a lelkük is üdvözli a másikat. A tetoválásaiknak külön története van, testük jobb oldalára az apai ágról származó történeteket, rokonokat jelenítik meg különféle szimbolikus jelekkel, baloldalon pedig az anyai vonalat. A nőknek is tetoválva van a szájuk alatti áll rész, amitől, bevallom, messziről nézve nekem úgy tűnt, mintha szakálluk lenne… Törzsi táncukban a férfiak hosszú nyelvüket nyújtogatják, így próbálják elijeszteni az ellenséget. Férfiak, nők is táncolnak, de nem egymással, hanem sorokba rendeződve egyfajta harci alakzatban. Ha valaki szeretné jobban megérteni a világukat, és egy jó történetre vágyik, akkor ajánlom a Bálnalovas című filmet.



3. Önkéntesség

Új-Zélandon való rövid tartózkodásom alatt a helyi idegenvezetőnk, Csaba Shepherd mesélte, hogy az önkéntesség az országban olyan természetes, mint a levegővétel. nem akartam elhinni, de például a St. John mentőszolgálat közel 18 ezer alkalmazottjából alig 3.000 a fizetett dolgozó, a többi 15.000 ember (!) (orvosok, nővérek, sofőrök) mind a szabadidejében önként vállal pluszmunkát!


4. A horvátok és a borkészítés

Ki hitte volna, hogy igazából a betelepülő horvátoknak köszönheti az ország világhírű borait?! Az itt élő emberek nem voltak jártasak a szőlőtermesztésben, inkább az állattartás volt a fő megélhetési forrásuk. A betelepülő horvátoknak azonban hiányzott a jó bor, így szép lassan kitapasztalták, hogy a vulkanikus talaj, a sok napsütés és a kellemes klíma nagyon jót tesznek a szőlőnek, és isteni bort kezdtek el készíteni belőlük. Ma már méltán világhíresek ezek a borok, például egy palack 2013-as évjáratú Pinot Noir, Kusuda Wines, Martinborough ára 86.000 Ft!



5. Hell’s gate, azaz a Pokol kapuja

Ha a pokol valahol létezik, akkor azt tuti, hogy erről a helyről mintázták. A Wai-o-tapu parkban kénes, záptojásszagú orrfacsaróan büdös a levegő, és csak a kijelölt útvonalon szabad haladni, különben a cipőm talpa beleolvadt volna a forró talajba… A hely különlegessége, hogy gyógyászati célra is használják a kénes vizet és iszapot, utóbbinak állítólag fiatalító hatása van és a benne található ásványi anyagok segítik a bőr regenerációját és serkentik a vérkeringést. A wellness előtt még azért ki kellett próbálni a szó szerint forró földben főtt kukoricát, édesburgonyát, sárgarépát és tojást, mint könnyű ebédet. Amúgy nem gondolná az ember, hogy a földben is milyen jól megfőnek az ételek! Azért elég abszurd élmény volt a kénes gázok között, holdbéli tájra hasonlító szárazföldi részen elfogyasztani a táplálékot.



5+1. Jacinda Ardner

Muszáj megemlítenem, hogy ott jártamkor, 2017 októberében tartották a parlamenti választásokat az országban és akkor dőlt el, hogy Jacinda Ardner-t választották meg miniszterelnöknek. A hölgy, aki szabadidejében szívesen DJ-zik, akkor 37 évesen az ország történetének legfiatalabb miniszterelnöknője lett (igaz előtte már két hölgy is viselte ezt a tisztséget). Ráadásul a választások előtt 6 hónappal vállalta el a Munkáspárt miniszterelnöki jelöltségét, és vitte sikerre pártját ellenzék oldalról. Ennek már nemzetközi szinten is volt visszhangja. Ha ez nem lenne eléggé különleges a politika világában, a 2017. októberi választások megnyerése után 2018 januárjában bejelentette, hogy gyermeket vár. Anyasági teendőit olyan sikeresen egyeztette össze miniszterelnöki munkájával, hogy a 2020. októberi választásokat abszolút fölénnyel nyerte meg vezetésével a Munkáspárt. Ennek dacára Jacinda kormányában két posztra is a Zöld pártból jelölt ki minisztert. A kormánytagok negyede maori, negyven százaléka nő, a miniszterelnök-helyettes és két miniszter homoszexuális. Hát igen, itt tényleg megvalósul az esély-egyenlőség. 2023. január 19-én viszont mindenki megdöbbenésére bejelentette, hogy lemond a miniszterelnöki és a Munkáspárt vezetői tisztségéről.


Jacinda Ardern; maori külügyminiszter; uj-zeland; kormany
Jacinda Ardern (jobbra) a maori külügyminiszternővel 2017-ben (Fotó: france24.com)

Utazás előtt nézd meg az országgal kapcsolatos hasznos úti tippeket!


További élménybeszámolókért és hasznos utazási tippekért, információkért kövesd Facebook és Instagram oldalam! :)


Ha szeretnél még többet megtudni erről a csodálatos országról, ezek a cikkek is érdekelhetnek:





366 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page