top of page
  • Szerző képeSzabó Petronella

Filmes helyszínek Új-Zélandon

A távoli ország, lenyűgöző természeti kincseinek köszönhetően, a filmalkotókat is megihlette. Nézzük, mely filmeket hol forgatták az országon belül.


Hobbitfalva

Talán a legjobban várt program egy új-zélandi utazás alkalmával Hobbitfalvába eljutni. Gyűrűk ura rajongóknak szerintem kötelező program és ha van időnk, nyugodtan lehet egy teljes napot rászánni. Az egész úgy kezdődött, hogy Peter Jackson rendező helikopterrel pásztázta Új-Zélandot a filmjének megfelelő helyszín megtalálásához. Végül a családi tulajdonban lévő lankás hegyoldalban látta meg a lehetőséget és megegyezett a családdal, hogy ideiglenesen a birtokon építik fel a filmes díszleteket. Miután készen lettek vele, egy hónapig hagyták, hogy a természet kicsit idomuljon a házikókhoz - ezért annyira életszerű a filmben az egész falu megjelenítése. A forgatások befejeztével végül a család úgy döntött, hogy mégsem bontatja el a díszleteket és 2002 óta a turisták előtt is nyitva áll a lehetőség a helyszín bejárására. A kis házakba bemenni nem lehet, de a kertjükben egy fotó erejéig bárki leülhet. Az egész hely mesebeli, szinte várjuk, hogy Frodó vagy Csavardi Samu mindjárt előbukkan valamelyik kisházból.


A völgyben található egy hatalmas sátor is, ahol a turistáknak van lehetőségük beszerezni a szuveníreket, illetve ebédelni, majd felfrissíteni magukat. A teljes időtartam alatt helyi önkéntes lakosok idegenvezetőként kalauzolják a látogatókat végig a domboldalon és mesélik el kulisszatitkokat a filmkészítésről és magáról a helyről.




Cathedral cove

Új-Zéland északi szigetének észak-keleti partján, egész pontosan a Coromandel-félsziget keleti oldalán található a Cathedral Cove. Auckland-től 177 km-re fekszik, de az öböl megkerülésével, autóval 2,5 óra odaérni. A táj varázslatosan szép, főként napsütésben lenyűgöző az óceán kékje és a növényzet zöld színének játéka. Itt forgatták a Narnia krónikája és a Zongorista film bizonyos jeleneit is.

A partszakasz is egészen elképesztő természeti csodákat rejt. Vízből kimagasló mészkősziklák, rajta óriásra nőtt fákkal, és a fehér homokos parton is ősi fák ágai lógnak bele a tájképbe. Az idevezető ösvény lépcsőkön át vezet, de megéri a kirándulás, a táj egyszerűen mesés!




Auckland

A főváros is filmhelyszínként szolgált, méghozzá a 2015-ben bemutatott Born to dance című táncos filmnek. A főszereplő maori születésű, és ha valaki szeretné az igazi új-zélandi akcentust hallani, akkor annak ez a film egy szuper lehetőség. Auckland amúgy kinézetre hasonló az olyan nagyvárosokhoz, mint New York csak kisebb méretben. Jellegzetessége a TV torony (Sky Tower), amely a SkyCity Kaszinó komplexum része a tetején étteremmel és kávézókkal. A Sky deck, vagyis a kilátó legfelső része 220 méter magasan van, innen tiszta idő esetén akár 80 km-reis ellátni. Két év alatt építették fel és 1997-ben adták át, azóta Auckland jelképének számít.




Utazni készülsz? Olvasd el a hasznos úti tippeket még indulás előtt!


További élménybeszámolókért és hasznos utazási tippekért, információkért kövesd Facebook és Instagram oldalam! :)


Új-Zéland gyönyörű tája
Új-Zéland gyönyörű tája

Ha többre vagy kíváncsi az országgal kapcsolatban, olvasd el ezeket a cikkeket is:

167 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page