top of page
  • Szerző képeSzabó Petronella

Thaiföldre utazás: városok, tengerpartok és látnivalók

A „mosoly országa” egy rendkívül változatos félsziget, amelyet az Andamán-tenger ölel körül féloldalról. Népessége 65 millió fő, ehhez adódik hozzá éves szinten több millió turista, akik pihenés vagy munka kapcsán keresik fel az országot. Sok európai itt teleli át a hideg hónapokat, hiszen Thaiföldön októbertől egészen áprilisig kellemes 30 Celcius fok van, így kitűnő hely a lazításra és egy kis téli vitamingyűjtésre, nyaralásra.


Tartalomjegyzék


Ha a napozáson kívül kíváncsiak vagyunk ennek a csodálatos országnak az érdekességeire, a kultúrájára és látnivalóira, akkor a következő helyeket, városokat, programokat, látnivalókat, tengerpartokat ajánlom szeretettel:


1. Krabi és tengerpartjai, Ao Nang Beach és a Railey Beach

Krabi az egyik legismertebb úti cél az európai turisták körében, ha Thaiföldről van szó. Nem annyira sűrűn lakott és nyüzsgő mint Phuket, de a tengerpartjai és a környező szigetek talán még varázslatosabbak. Maga a város sok turistalátványosságot nem rejt, de a helyi piacot például nem érdemes kihagyni. Életem legfinomabb pad thai fogását itt ettem, a séf a szabadban, előttem készítette el a fogást a saját kívánságaim alapján (milyen húst kérek stb), akárcsak egy Vapiano étteremben lettem volna.


Az Ao Nang tengerpart a város központi partszakasza, fürdésre alkalmas és sok kishajó, csónak innen indul a szigetek közötti túrára is. Innen nézve a naplemente fantasztikus, nem érdemes kihagyni!


Railey beach a mészkőhegység másik oldalán található, ide csónakkal juthatunk el, és pont emiatt nem annyira mozgalmas, mint az előző partszakasz. Fürdésre is talán tisztább a víz, illetve nagyon vadregényes látvány, ahogy a mészkőszirtek, hegyek körbeölelik a partszakaszt.



2. Hong Island hajótúra

Ha Krabin vagy Phuketen járunk, feltétlenül fizessünk be egy hajótúrára a környező szigetvilág felfedezésére. Én Hong Island szigetek ajánlom, igaz, hogy a Leonardo DiCaprio főszereplésével készült film, a Part forgatása Phi Phi szigeteken történt, de szerintem a Hong Island szigetek sokkal szebbek és kevésbé turistásak, mint felkapott társai. Itt, az öbölben a kristálytiszta vízben kitűnő lehetőség adódik snorkellezés-re vagy kajakozásra. A sziget belsejét is érdemes egy egyórás túra során felfedezni. Még a sziget belsejében is találni egy-egy csónakroncsot, amelyet a 2004-es árvíz lökött ki idáig.



3. Live Life Andaman hajótúra

A másik hajózási program, amelyet ajánlok, Krabi belvárosához tartozó kikötőjéből indulva olyan szigeteket érint, int a Poda, Chichen és a Tup Island. Itt a délutáni hajózást kiegészíthetjük egy a fedélzeten elfogyasztott BBQ vacsorával és közben megcsodálhatjuk a legszebb naplementék egyikét.



4. Phuket, Kata beach és a hatalmas Buddha szobor

Thaiföldön a lakosság 90%-a buddhizmus vallást gyakorolja, és emiatt nem véletlen, hogy Phuketen hatalmas szobrot emeltek Buddha tiszteletére. Itt található az ún. 0-dik kő is, amitől a távolságokat is számolják a helyiek. Motorral, autóval, taxival is könnyen felmehetünk a hegy tetejére, ahol meglátogathatjuk az istenség szobrát, valamint csodálatos panoráma tárul elénk tiszta időben a városra. Google Maps-ben a The Big Buddha kifejezésre kell keresést elindítani. Ha pihenni szeretnénk, akkor a Kata Beach lesz itt a megfelelő, kisebb mint északi szomszédja, a Karon Beach, de talán tisztább a tengerpart, nem zsúfolt és könnyen útba ejthetjük a Buddha szoborhoz való kirándulást is.



5. Chiang Mai

Ez a gyönyörű templomváros az ország északi részén, a hegyvidéken található, ezért a klímája hűvösebb, mint a tengerparti városokban. Az „Észak rózsája” az ország egyik kulturális és vallási központja, számtalan ősi templom található itt meg a város 1296-os alapítása óta. A város maga is sok szép látnivalót rejt, így ha ennél többre vágyunk, akkor ajánlom a 15 km-re, 1053 m magasan fekvő hegyen található többszáz éves arany szent templom, a Wat Doi Suthep meglátogatását. A hegyről egyrészt csodálatos látványt mutat az előttünk elterülő város, másrészt a templomban tett látogatás szerintem lelki megtisztulást is adhat, ha nyitottak vagyunk rá. Páratlan szépségű szobrok és kőfaragások, templomdíszeket lehet megcsodálni a helyen. Sőt, kívánságunkat leírhatjuk és egy csengőre ráakasztva Buddhának ajánlhatjuk - hátha teljesül. :)


Buddha szobrok a templomban, Chiang Mai, Thaiföld
Buddha szobrok a templomban

5+1. Bangkok

Az ország fővárosának lüktetését megérezhetjük akár 1-2 napos látogatásból is, de igazán megismerni a helyet talán 1 hónap sem lenne elég. Bangkok őrült nagy és pezsgő, forgalmas, egyszerre keveredik benne a modern és a hagyományos, a mérhetetlen gazdagság és az óriási szegénység. A belvárosban sétálva válogathatunk a filléres ruhadarabok és használati (vagy éppen használhatatlan, de mutatós) tárgyak között. Tuk-tuk-kal bárhova elvisznek minket a helyiek, érdemes alkudozni velük legalább a vicc kedvéért. Ha csak a város utcáin sétálunk, már az önmagában felér egy kulturális sokk-kal, de ha van kedvünk látogassunk el a Királyi palotába vagy szálljunk fel egy csónakra és nézzük meg egy kb egyórás úton, hogy milyen Bangkok vízi városa és vízi piaca. Garantáltan nem fogunk csalódni és nem mindennapi élményekkel fogunk hazatérni.



Ebben a blogbejegyzésben most ennyi fért bele Thaiföld-ről, de az ország annyi sok szépet és csodát rejt magában, hogy érdemes az ösztöneinkre hallgatnunk és elmerülni a tájak és a tengerpartok szépségében, illetve hagyni, hogy az ország megmutathassa magát nekünk, - éppen annyit magából, amennyit képesek vagyunk belőle befogadni.


Ha elutaznál Thaiföldre, olvasd el az általános hasznos információs oldalt!


További élménybeszámolókért és hasznos utazási tippekért, információkért kövesd Facebook és Instagram oldalam! :)

685 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page