top of page
  • Szerző képeSzabó Petronella

London - miért szeretem ezt a várost annyira?

A barátaim sokszor kérdezik, vajon mit szeretek annyira London városában, ahol mindig esik az eső és békeidőben 11 millió ember nap, mint nap rohan az utcákon és zsúfolódik össze a metrókon. Igazából, szerintem, ha valakit szeretünk, akkor úgy szeretjük őt, ahogy van, minden jó és rossz tulajdonságával együtt.


Nem tudjuk lehámozni az egyes rétegeket, mert akkor elvész az esszencia belőle. Hát, valahogy így vagyok én is Londonnal. Szeretem úgy, ahogy van. Ha London egy férfi lenne, így mesélném el a vele való találkozásomat az ő városában és kettőnk történetét:


London és az angol zászlók
London és az angol zászlók

Találkozás London-nal

2006 júliusában találkoztunk először. Akkoriban mindenki azt mondogatta róla, hogy sokszor szomorkás, és sokat sír, de amikor megérkeztem és megláttam őt, az arca felragyogott és feje fölött a Nap is kisütött. A vele töltött 2 hét alatt minden nap újabb és újabb kedves tulajdonságát fedeztem fel. Kezdjük azzal, hogy mennyire művelt és milyen sokat tud a történelemről. Ősei harcoltak a II. világháborúban, felépítettek egy egész birodalmat Kanadától Új-Zélandig. 1952 óta országának uralkodó királynője, II. Erzsébet pedig különös gonddal gondoskodik róla és a többi városlakóról.


London arcvonásain szinte tapintható e gazdag történelem súlya. Kemény fából faragták, aki soha nem adta fel és ezért mára az egyik legbefolyásosabb személlyé vált nemcsak a gazdasági, de a politikai életben egyaránt. Bár voltak felmenői, akiknek rossz döntései miatt elveszítették az egykori legfontosabb területük, a Szuez-csatorna ellenőrzését 1956-ban, és számos földjükön a helyi lakosok önállósodtak (pl. India 1947-ben, Ghána 1957-ben) és függetlenedtek az évtizedek során, de még ma is egy igazi angol úr eleganciájával próbálja a XXI. században átvészelni az esetleges viharokat, családi perpatvarokat.


Abban a 2 hétben, megmutatta nekem városának legkedvesebb részeit. Kívülről megcsodálhattam a Buckingham-palotát, felülhettem a London Eye-ra, hogy vigyázó szemeimet Párizs helyett rá vethessem. Történelem és modernitás – ezzel a két szóval tudnám leginkább jellemezni őt. Mindenhol ott a történelem apró részlete, de mellette ott vannak a modern gondolkodás bizonyítékai is.


Buckingham palota, London
Buckingham palota, London

London látnivalói

Mivel fontosnak tartja a vallást, természetesen elvitt kedvenc helyére a Westminster székesegyházba. Az oldalsó kapun lógtunk be, jót nevettünk az őrök kicselezésén, de rögtön tátott szájjal ámultunk a belső tér légies és fenséges kialakításán. Hihetetlen, hogy itt nyugszanak az elmúlt korok olyan híres emberei, mint Charles Dickens író, Sir Isaac Newton fizikus vagy 1066 óta Hitvalló Edvárd király… Innen pár lépésre volt a Big Ben és a Parlament, így hát oda is betértünk, és ha már ott voltunk, meghallgattunk egy felsőházi parlamenti vitát.



London imádja a természetet és ezt mi sem bizonyítja jobban, mint városának csodás parkjai, például a Hyde Park, a Holland Park vagy a Kensington Park. Mesés virágágyások láthatók mindenfelé, ő pedig mosolyog, mert boldog és jól érzi magát.


Nem vitás, hogy amikor a Picadilly Circus-ön sétáltunk, a kis Cupidó angyal rendesen eltalált a nyilával. Azt hiszem, akkor örökre megszerettem Londont. A kisfiús bája, a hűvös eleganciája, a kitartó ereje és élni akarása, vállalkozó szelleme mind vonzó tulajdonságai a szememben.


Cupido a Picadilly Square-n, Londonban
Cupido a Picadilly Square-n

Úgy éreztem magam, mint Pán Péter, aki sosem akar felnőni, hiszen annyi szép dolog volt még, amit fel akartam fedezni és nem akartam, hogy ez a mese véget érjen. Apropó, neki is ő a kedvenc mesefigurája, a Kensington kert végében szobrot is állíttatott neki. Ráadásul Harry Potter is itt született, és mivel mindketten imádjuk a varázsló világot, egyik alkalommal el is mentünk megnézni a 9 és 3/4 vágányt a pályaudvaron. Persze mugliként nem sikerült áttörnünk a falon...talán majd legközelebb! :)




Nemcsak a meséket, de imádja a kultúrát és a művészetet is! A leghíresebb színháza a Globe theatre, ahol már 1600-ban Shakespeare is feltette Hamletként a nagy kérdést: „Lenni vagy nem lenni?” Azóta sok más színház is megnyitott, főként a Tottenham Court környékén; egyik alkalommal a kedvenc filmem, a Több mint testőr musical változatát néztük meg együtt. A múzeumi gyűjteményeiről pedig ne is beszéljünk! Fantasztikus kincseket halmozott fel az idők során és természetesen büszkén állítja ki a mesés tárgyakat, festményeket, szobrokat a kíváncsi látogatók részére akár a Tate Gallery-ben, akár a British Museum-ban.


A londoni életérzés

Szegény London, a művészetet és a sportot imádja, de főzni nem igazán tud. Sebaj, annál szuperebb éttermeket és pub-okat ismer, ahol nemcsak jókat lehet enni fish and chipsből, hanem finomakat inni, főleg sörfajtákból. (Később azért elárultam neki, hogy én inkább a borokat szeretem.) Sok barátja képes hétköznap este 6-kor lerészegedni és nevetgélni a pub előtti utcajárdán majd másnap dolgozni menni, mintha mi sem történt volna előző este. Vajon a híres paradicsomos bloody mary koktéljuk űzi el a másnaposságot a fejükből?


Londonnak nemcsak sok barátja van, hanem rengeteg szomszédja! 11 millióan laknak a városában! A legszebb az egészben, hogy különböző nációk keverednek a negyedekben, például Kelet-Londonban van az indiai és pakisztáni kerület, illetve a belvárostól északra a Chinatown. Olyan frissítő hatással bír rám mindig, ha ennyiféle emberrel találkozom.


Valahogy azt érzem, hogy a világ tényleg egy nagy globális falu!

Olyan jó csak egy percre megállni és azt látni, hogy mindenki tart valahova, van célja, és mint a szorgos hangyák, teszik a dolgukat, ugyanakkor, ha megszólítod őket, kedvesek veled és bármiben a segítségedre vannak.


London szerettette meg velem a teniszt is, hiszen első találkozásunkkor lehetőségem volt (igaz, csak a Hyde park-i kivetítőn), de végigizgulni a két zseni, Roger Federer és az akkor még csak 20 éves salakkirály, Rafael Nadal döntőjét. Azóta is minden évben, június végén együtt figyeljük az ászokat, hogyan csapnak össze a Wimbledon stadion zöld gyepén. Ez már-már afféle közös szokásunkká vált.



Wimbledon Tennis Museum, London
Wimbledon Tennis Museum

Az angol királyi család esküvői

Első találkozásunk utolsó napján elvitt a Szent Pál székesegyházba, hogy bizonyítsa, városa valóban megéri a fáradozást; a 528 (!) lépcsőfok megmászása után elállt a lélegzetem. Olyan fenséges volt látni innen fentről a várost, amelyben élt! Hihetetlen, hogy ebben a történelmi épületben házasodott össze 1981-ben Lady Diana és Károly herceg!


Szent Pál katedrális, London
Szent Pál katedrális

London elég nagy társasági életet él, egymást követik a különböző rendezvények, lóversenyek, és fontos társadalmi események.


Ott voltam például két legkedvesebb barátja, William és Harry esküvőjén is, előbbin 2011-ben, utóbbin 2018-ban és mindkét eseményt szinte egészen közelről követhettem figyelemmel. Az „igen”-ek kimondása után volt is nagy ünneplés, ahhoz kétség sem fér! Ilyenkor úgy éreztem, mintha én is a családjuk része lennék, befogadtak az angolok és együtt vigadtunk, nevettünk, örültünk a nagy eseményeknek. Olyan volt, mintha egy nagy családi pikniken vettem volna részt.



Legutóbb, 2019-ben tett látogatásomkor pedig felfedeztük a helyi piacokat; egyik nap a Notting Hill negyedben csodáltuk meg a bohókás árusok portékáit és betértünk a Sztárom a párom című film édes kis könyvesboltjába is. Vasárnap pedig egy külső kerület biopiacára sétáltunk ki, ahol a házi készítésű méztől kezdve, régi térképek, modern saját készítésű ékszerek és finom házi lekvárok is biztosan gazdára találtak.


A Sztárom a párom könyvesboltja előtt, London, Notting Hill
A Sztárom a párom könyvesboltja előtt

London persze imád szórakozni is és van is lehetősége bőven! Mióta ismerem, többször is voltunk táncolni, például 2009-ben Halloween idején, vagy 2014-ben salsáztunk a Chelsea negyed egy menő klubjában, mert tudja, hogy imádom ezt a kubai táncot. Azt persze nem értem a mai napig, hogy az angol lányok hogyan képesek még novemberben is szandálban és koktél ruhákban bulizni, de addig nem érdekel, míg London csak engem kér fel táncolni!


Szóval, ezért szeretem őt. London minden egyes látogatásomkor tartogat nekem valami szépet, valami mást, valami különlegeset. Minden alkalommal új arcát fedi fel előttem, így képtelen vagyok megunni őt, még ennyi év után is! :)


Ha ellátogatnál az angol fővárosba, utazás előtt olvasd el a gyakorlati tanácsokat!


Ha csak kevés időd van, akkor fedezd fel Londont 2 nap alatt! Élménybeszámoló és hasznos tippek ehhez ebben az élménybeszámolómban olvasható.


További élménybeszámolókért és hasznos utazási tippekért, információkért kövesd Facebook és Instagram oldalam! :)

571 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page