top of page
  • Szerző képeSzabó Petronella

London, városlátogatás 2 nap alatt

Ha csak egy hétvégénk van a brit fővárosban, akkor biztosan jobb, ha nem azzal töltjük az időnket, hogy beállunk a nevezetességek előtt kígyózó sorokba, hátha bejutunk valahova. Helyette ismerjük meg, fedezzük fel a város hangulatát, nézzük meg, hogyan élnek a helyiek, hol vannak a legjobb helyek akár pihenésről, akár étkezésről van szó. Ebben próbálok segíteni néhány tipp és hasznos információ megadásával.


Tartalomjegyzék

Turisták a The Mall sétányon, Buckingham Palota előtt Londonban
Turisták a The Mall sétányon

Utazás a brit fővárosba repülővel

Londonba talán a legolcsóbban még mindig a fapados légitársaságokkal, mint a Wizzair és a Ryanair lehet utazni. Hátrányuk, hogy ha már feladott poggyászunk is van, akkor már nem is annyira olcsó a repülőjegy, pláne, hogy mindkét társaság a fővárostól kb. 50-60 km-re szállítja az utasait (Stansted, Luton, Gatwick airport).


Stansted repülőtér

Innen vonattal és busszal is bejuthatunk Londonba. A Stansted Express vonatjegy ára egy útra 20 Ł, a National Express buszjárataira viszont csak 8 Ł-tól kínálnak jegyet. A forgalom miatt viszont ez utóbbinál a bejutás, kijutás akár 2 óra is lehet, ezzel érdemes kalkulálni! Vonattal elvileg 1 órás az út, de ottjártamkor belefutottam egy vágányfelújításba, ezért a vonat csak egy bizonyos szakaszon közlekedett, addig pótlóbusszal kellett utazni a repülőtértől, ami jelentősen meghosszabbította az út idejét.


Gatwick repülőtér

Legjobb és leggyorsabb transzfer a vonat, amely 40 perc alatt a reptértől a Saint Pancrass/Kings Cross pályaudvarra érkezik be. Egy útra a jegy ára 10 Ł volt. Sajnos hazafelé a 21.55-kor induló Wizzair gép egy órás késéssel indult el, ezért itthoni idő szerint hajnal 2.30-kor sikerült megérkezni Budapestre. Ha másnap kipihenten szeretnétek dolgozni menni, akkor ne az aznap induló legutolsó járatot válasszátok..


Luton repülőtér

A Londontól északra található repülőtérről bő 1,5 óra lehet beérni a London bridge állomáshoz vonattal. Egy útra a jegy 14-19 Ł között lehet az utazás időpontjától függően. Ha a buszt választjuk, akkor is 14 Ł-tól indulnak a jegyárak egy útra.


Közlekedés Londonban

Szerintem London metróhálózata egyszerűen zseniális; nincs pontja a városnak, ahova valamilyen metróvonalon közvetlenül vagy átszállással ne jutnánk el. 12 (!) metróvonal van kiépítve a város alatt és nemsokára átadják az Elisabeth vonalat, amelyet a Királynőről neveztek el. Arra érdemes figyelni, hogy itt a távolságok nem olyanok, mint Budapesten, egy-egy megálló között akár több km-es távolság is lehet!


Ha kevés időnk van a városban, mindenképpen ajánlom a napi metrójegy megvásárlását! Egy ún. Oyster kártyát kell kiváltani a jegykiadó automatáknál (ára 5 Ł), amire pénzt tölthetünk fel 5 Ł-os címletekben és a rendszer automatikusan mutatja, hogy milyen értékben utaztunk (csúcsidőben drágább egy út, mint utána). A napijegy ára 8,90 Ł, de a sok gyaloglás után nagyon jól tud esni egy kis pihentető zötykölődés a tube-on, azaz a londoni metrón.


Érdemes kiindulóként a Central line-ra felszállni, hiszen ez minden más vonallal csatlakozik, illetve kezdhetjük az ismerkedést a várossal az Oxford Circus megállónál kiszállva és végigsétálva az Oxford Street-en. A teljes metrótérképet töltsd le innen!

London eye
London szeme mindent lát (háttérben a London eye)

Látnivalók Londonban 2 nap alatt


Kötelezők röviden

Természetesen a főbb nevezetességeket is lehet látni 2 nap alatt, kívülről. :) Szerintem így is megéri megcsodálni őket, például a Parliament nemrég felújított Big Ben tornya elképesztően gyönyörű! A Westminster metróállomásról felérve a felszínre rögtön láthatjuk is az épületet és a tornyát. Átsétálva a zebrán pedig elénk tárul a Temze széles folyó és a túlparton megpillanthatjuk a London Eye-t, amely szinte egész évben viszi körbe a turistákat kabinjaiban. A Parliament épületével szemben található a Westminster apátság, illetve a téren még Winston Churchill szobra is. Innen már csak 5 perc sétára van a James Park és azon keresztül már el is értünk a Buckingham Palotához!


Metróval könnyen eljuthatunk a Harrods luxusüzletházhoz, ahova természetesen ingyen besétálhatunk és körbenézhetünk, vagy éppen vásárolhatunk a luxus márkák termékei közül. Innen már csak pár lépés a Hyde park bejárata, amelyről lentebb írok résztesebben.


A Hyde Park-tól északra található a Regent's Park, aminek szinte a bejáratánál van a Madame Tussauds viaszmúzeum, illetve a Sherlock Holmes múzeum is. Ha előre váltunk jegyet, akkor van esélyünk a bejutásra és a pénztárcánknak is kedvezünk.


Ugyan a város másik végén, de metróval könnyen megközelíthető a Szent Pál katedrális, ahol Lady Diana és Károly walesi herceg esküvőjét tartották 1981. július 29-én. Ha innen kelet felé vesszük az irányt, akkor testközelből láthatjuk a szinte égigérő felhőkarcolókat és az üzleti negyed irodaházait, hogy eljussunk a London bridge-ig. A híd közepéről szépen fotózható a Tower bridge, illetve maga a Tower, de a rakparton sétálva még a híres angol színházat, a Globe-ot is megcsodálhatjuk kívülről.




A nevezetességekről részletesebben egy másik cikkemben írok, ha kíváncsi vagy, olvasd el azt is!


Parkok

A brit fővárosban több, mint 9 millió ember él (vagyis Magyarország teljes lakossága!), ezért létfontosságú, hogy minél több helyen legyenek parkok, amelyek egyfajta tüdőként funkcionálva biztosítják a friss levegőt Londonban. Parkok nélkül szerintem akkora lenne a szmog, hogy az emberek belefulladnának.


Kedvenc parkom, ahol nagyon szeretek sétálni és nézni a kacsákat, leheveredni a fa alá és könyvet olvasni vagy csak bámulni a többi járókelőt, az a James Park. A park egyik végéhez a Parliament és a Westminster, míg másik végéhez a Buckingham Palota van közel.

Másik híres park, a palota másik oldalánál, a Green Park, ahol nyáron sokszor rendeznek koncerteket, szabadtéri sport események kivetítését.


Kicsit tovább sétálva, máris a Hyde Parkhoz érünk, ami szabad szemmel beláthatatlan, olyan hatalmas. Közepén még egy tó (The Long Water) is található, egyik sarkában pedig a Speaker's corner, ahol önjelölt szónokok (speaker) terjesztik nézeteiket a világról és egyéb témákról. Egyszer szerintem érdemes belehallgatni egy ilyen speech-be. A park távolabbi felén található a fenséges Kensington Palota, ahol Lady Diana is lakott anno. Emlékére az épület előtt gyönyörűen rendezett és ápolt virágos kert található. A parkban továbbsétálva, az északi részének kijáratához közeledve Pán Péter szobrához érhetünk. A Walt Disney mesefigura nagy kedvence az angoloknak, hiszen a történet is itt, Londonban kezdődik. A park kijáratánál pedig egy csodaszép mesterséges kertet találunk, hivatalos nevén Italian Garden.



Notting Hill városnegyed

A Hyde Parktól nyugatra indulva, metróval két megálló után érjük el Notting Hill városnegyedét. Ez a színes házakból álló bohém városrész vasárnaponként utcai piaccal várja az odalátogatókat. Itt forgatták a híres Sztárom a párom film egyes jeleneteit is, a nevezetes könyvesbolt az egyik utcában található. Szerintem az utcák között sétálva, a házak között nézelődve, itt igazán kiszakadhatunk a londoni zajból és forgatagból és élvezhetjük az életet. :)



Mayfair városnegyed

Ha valaki a bohókás London helyett a gazdag Londont szeretné látni, akkor Mayfair városrészen sétálgatva nem fog csalódni. Elegáns épületek, kovácsoltvas kerítések, 5 csillagos szállodák és luxus márkák találhatóak szinte minden utcasarkon. A kerület egyik oldalát a Regent street határolja, ahol tényleg egyik luxus üzletből a másikba járhatunk.



Annyi minden más

Természetesen a fent felsorolt látnivalókon túl még számtalan érdekes múzeum, park, és nevezetesség van, amely arra vár Londonban, hogy az ember felfedezze. Londonba belekóstolni elég 2 nap, de végigjárni minden zeg-zugát talán egy élet is kevés!


Ha utaznál, egyéb hasznos információkat a városról itt találsz!


Kövesd be Facebook és Instagram oldalam még több kép megtekintéséhez! :)

2 372 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page