top of page
  • Szerző képeSzabó Petronella

Lisszabon, a felfedezők városa

Előző életemben szerintem felfedező lehettem. Imádok olvasni a nagy felfedezők korszakáról, a spanyol és portugál hódításokról és talán ezért is imádom annyira Lisszabon városát. Valami már az első találkozásunkkor megérintett benne. A várost egyedi hangulata, bohém játéka, az óceán közelsége és a portugál emberek kedvessége tette még ellenállhatatlanabbá számomra.


Először 2009-ben volt szerencsém eljutni a városba a barátaimmal, majd 2015-ben tértem vissza, amikor a testvéremet látogattam meg, aki fél évig az ottani egyetemen tanult. Harmadszor pedig 2018 őszén volt szerencsém egy hétvégét eltölteni a portugál fővárosban.


A legfőbb látnivalók közel vannak egymáshoz, így akár egy hosszú hétvége alatt is bejárható, de ha van ideje az embernek, megéri akár egy hétig is maradni, legfeljebb jut idő a környező városok (Sintra, Cabo de Rocca) felfedezésére is.


Tartalomjegyzék:


April 25 híd, Lisszabon, Portugália
April 25 híd látképe Lisszabon piros cseréptetős házaival

A város történelme


Ki gondolta volna, hogy a város régebbi alapítású, mint Róma és szintén 7 dombra épült? Az Atlanti-óceán közelében és a Tejo (ejtsd: tezsó) folyó partján fekvő Lisszabon már az ókori időben fontos kereskedelmi szerepet töltött be. Egyes feltételezések szerint nevének jelentése is erre utal: főniciaiul Allis Ubbo, görögül Olissipo, arabul al-ʾIšbūnah, azaz barátságos kikötő. Igazán a XV. századi nagy felfedezések korában virágzott fel a város gazdasága és Tengerész Henriknek köszönhetően az akkori világkereskedelem központja lett. Nevezetességei máig őrzik e remek korszak emlékét.


Három látogatásom élményeiből szemezgetve az alábbi séták könnyen teljesíthetőek bárki számára. Talán érdemes a látványosságok megismerését a Praca do Comercio, azaz a Kereskedők teréről kezdeni amely a fő sétálóutca, a Rua da Prata végződésében található. A teret és az utcát egy diadalív, az Arco da Rua Augusta választja el, melynek tetejére érdemes fellépcsőzni, mert csodálatos látvány fogadja az embert. Egyszerre lát rá a térre, háttérben a folyóval, illetve a belvárosra és a Szent György várra a domboldalon. A teret középen a lóháton ülő I. Alfonz portugál király emlékműve uralja, oldalt pedig a Tengerészeti Minisztériumot, illetve a város történetét bemutató múzeumot láthatjuk.


A folyóparton negyedóra séta után érhetjük el a Mercado da Ribeira piacot. Akár ebédelni, akár csak a helyi ételeket szeretnénk kipróbálni, mindenképpen térjünk be a fedett vásárcsarnokba! Életem legfinomabb olívabogyó válogatását ettem itt ropogós fehér kenyérrel és ittam hozzá a híres portugál vörös bort. Egyszerűen mennyei volt! Energikusan vágtunk neki a dombra mászásnak, hogy elérjük a híres 28-as villamos egyik megállóhelyét. A fából készült villamos mindössze egy kocsiból áll és a turisták szó szerint lógnak le róla, de még így is megéri valahogy felkapaszkodni rá és utazni vele, hiszen a város összes nevezetességét érinti a vonala., Többek között a híres Sé katedrálist is. A XII. században eredetileg egy mecset helyére épült templom többször elpusztult az idők során, ezért nemcsak román, de egyéb stílusjegyeket is magán visel.



Szent György vár és az Alfama negyed


A katedrális már a híres és bohókás Alfama negyed kezdetét jelöli, innen egy kiadós sétával a tekervényes, macskaköves utcácskákon keresztül felérhetünk a Szent György várhoz. Ha csak egy napunk lenne a városban, akkor ide jöjjünk el! A nevét Anglia védőszentjéről, Szent Györgyről kapta, ezzel állítva emléket az 1371-es angol-portugál paktumnak. Később a portugál királyok székhelye lett. A vár falai között sétálva, mintha visszatérnénk az időben, megelevenedik a középkor és szinte halljuk a lovak lépteinek dobogását és a kürtök zúgását. A vár oldaláról páratlan kilátás nyílik az egész városra és a folyóra. Különösen naplementekor érdemes idelátogatni, a lemenő nap fénye egészen káprázatos bíbor-lila árnyalatban képes megszínezni a piros cseréptetős házakat és a kanyargós utcákat.


A dombról lefelé sétálva kb. 1 km-re található a híres Santa Justa lift, amely szintén kötelező látnivaló. Érdemes előre jegyet venni interneten vagy kora reggel a helyszínen, mert az év minden napján kígyózó sorok állnak, hogy a turisták feljuthassanak az emeletére. Nem is csoda, hiszen a lift egyszerre csak 29 embert képes szállítani! Eredetileg az volt a funkciója, hogy a 45 méter magas emeleten kiszállva egy átjáró-híddal összekösse a Baixa negyedet a magasabban fekvő Carmelo térrel. Hihetetlen, hogy a lift már 1902 óta működik, korábban gőzgéppel hajtották és csak 5 évvel később, 1907-ben cserélték le elektromos motorra. Mondanom sem kell, hogy innen is csodaszép a kilátás a városra és a szemközti Szent György várra.




A Belém-negyed


Az Alfama negyed mellett a Belém-i negyed is különleges látnivalókat rejt. Mintha visszarepülnénk az időben, a Szent Jeromos kolostor nemcsak a gótikus stílus páratlan példája, de a történelem egyik csodás lenyomata. A falak között sétálva szinte láttam magam előtt, ahogy Vasco da Gama és emberei itt imádkoztak, mielőtt a következő napon kihajóztak a messzi vizekre meghódítani az óceánt és az új földrészeket. A híres portugál felfedező örök nyughelye is e falak között van. A kolostor 1983 óta az UNESCO világörökség része a Belém-i toronnyal együtt, amely a kolostortól nem messze található, de előtte érdemes útba ejteni a híres Felfedezők emlékművét (Padrão dos Descobrimentos). A hófehér márványból és kőből készült vitorlás alakú építmény méltó emléket állít minden portugál hősnek, aki részt vett a felfedezésekben a XV. század idején. A sor elején az óceánt szemlélve maga Tengerész Henrik szobra emelkedik ki. Ha van időnk, menjünk fel a kilátó részre, innen pazar kilátás nyílik a Jeromos kolostorra és annak kertjére. Lenézve pedig óriás kiterített földgömböt és térképet pillanthatunk meg az utcai padlókövezetbe vésve. Innen fentről könnyen észrevehetjük a már említett Belém-tornyot. A torony eredetileg egy kis szigetre épült, és az volt a funkciója, hogy jelezze, ha ellenséges hajók közelednek a város felé. Ma már a sziget összeér a szárazfölddel, így könnyen megközelíthető gyalogosan a turistalátványosság, mégis, a vakító hófehér bástyaszerű alakja fenséges erőt sugároz felénk. Tetejéről újból meg lehet csodálni a várost és a Felfedezők emlékművét.



Ebben a negyedben működik már sok évtizede talán egész Portugália leghíresebb cukrászdája, a Pasteis de Belém. Itt árulják a nemzeti sütemény legfinomabb változatát a pastel de nata-t, ami egy leveles tésztába töltött vaníliás krém összesütve tojássárgájával. Ha valami finomra és különlegesre vágyunk, ide mindenképp térjünk be egy kóstolóra!


Lisszaboni állatkert és egyéb látnivalók


Egyik legkedvesebb emlékem a városról mégis a Lisbon Zoo vagyis az állatkert meglátogatása. Több száz féle állatot lehet itt látni, olyan különlegeseket is, mint például a koala, a kenguru vagy a delfin! Emlékszem, amikor a delfin show után a barátaimmal ott maradtunk és addig könyörögtünk az állatidomároknak, amíg megengedték, hogy megsimogathassuk ezeket a játékos emlősöket. Nem is gondoltam volna, hogy a bőrük kemény, de mégis gumiszerűen ruganyos. Azóta is az egyik kedvenc állatom a delfin.


Lisszaboni állatkertben, delfin, Lisszabon, Portugália
Lisbon Zoo: delfin simogatás

A város még számtalan csodás, de kevésbé ismert nevezetességet rejt, mint például a Fado múzeum (Fado Museo), a kékcsempe múzeum (Museu Nacional do Azulejo) vagy az LX factory, ami egy régi szövetgyár épületébe sűrített művészeti negyed. Bízom benne, hogy majd egy negyedik utamon ezeket a csodás látnivalókat is felfedezhetem!


Ha Te is szívesen felfedeznéd Lisszabont, hasznos utazás előtti tippeket, információkat itt találsz.


Kövesd be Facebook és Instagram oldalam még több kép megtekintéséhez! :)


Porto is elbűvölő portugál kisváros, akár egy hosszú hétvégi kirándulásra is ideális.


Ha még nem jártál arra, kattints ide inspiráló élménybeszámolóért, illetve hasznos úti tippekért!

1 106 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page