top of page
  • Szerző képeSzabó Petronella

Szicíliai kirándulások: Siracusa, Ortigia, Aci Castello és Aci Trezza

Szicília mindig is egy kis ékszerdoboz marad a Földközi-tengeren, ráadásul repülővel nem egészen 2 óra alatt megközelíthető és akár egy hosszú hétvégét ott tölteni is megéri. Odautazásunk történetét és a hasznos utazási információkat már megosztottam egy előző bejegyzésemben, illetve Catania városának top10 látnivalóját is megtaláljátok a blogomon.

Pár napos látogatás során is van lehetőség Catania városából más városokba is ellátogatni, például Aci Castello és Aci Trezza lehet egy egynapos kirándulás, másik napra lehet tervezni Siracusa és Ortigia meglátogatását.


Kirándulás Aci Castello-hoz, Szicíliában
Kirándulás Aci Castello-hoz

Aci Castello

A 18.000 lelket számláló város mindössze 9 km-re fekszik Catania-tól. Legegyszerűbben és legolcsóbban szerintem a Hop on Hop off busszal tudjuk megközelíteni a helyet. A retúr buszjegy 15 euró/ fő, ami viszont egész napra érvényes, így kényelmesen le-felszállhatunk a buszról, ahogy szeretnénk.

Aci Castello igazából a tengerparton fekete kobaltból felépített vár elnevezése, amit még a normannok 1071-ben építettek, de mivel a város szép lassan köré épült, átvette a nevét. Igazán akkor kezdett terjeszkedni a város, miután az Etna 1169-es kitörése lakhatatlanná tett sok kisebb települést a környéken.

Strandolni egészen egyedi élmény a vár lábánál, de árnyékra ne számítsunk, ellenben köves, sziklás fekhelyekre mindenképp. A víz viszont kristálytiszta, gyönyörű és úszásra kellemes hőmérsékletű.



Aci Trezza

Ki gondolná, hogy ezen a helyen írta Homérosz az Odüsszeia eposzát és a műben ez a hely szerepel, amikor a főhős Polüphémosz küklopsszal harcol? Van is benne logika, ugyanis a tengerből 3 szikla magasodik ki, amelyek a legenda szerint hajdanán küklopszok voltak. A helyiek nem véletlenül nevezik ezeket Küklopsz szikláknak.

Az öböl védett, de szervezett csónaktúrák során felfedezhetőek a sziklák, sőt még napozni is lehet az egyiken.


Aci Trezza; Küklopszok; Szicília
Aci Trezza-ban a Küklopszoknál


Siracusa és Ortigia

Siracusa városa érdekes keveréke a görög antik és a túldíszített barokk kornak. Egyik részén modern templom hirdeti a kereszténységet, míg város másik részén az ókori görög színház maradványait fedezhetjük fel. A Parco Archeologico della Neapolis hatalmas területén bő 2 órás sétával fedezhetjük fel a megmaradt emlékműveket. Bevallom, nekem csalódás volt ez a park, 21 euró volt a belépődíj, de messze nem érte meg az árát. Kétségkívül a leglátványosabbnak gondolt görög színház a képeslapokon jól néz ki, de a valóságban tényleg kőhalom az egész, amin alig lehet felfedezni az egykori 15.000 főnek ülőhelyet biztosító színházat maradványait.

Sokkal érdekesebb volt a mesterségesen kiépített barlang, amelyet Orecchio di Dionisio, azaz Dionüszosz fülének neveznek, mert állítólag a barlangban visszhang nélkül lehet hallani az emberi beszédet.



Maga a város sokkal tisztább, rendezettebb, mint Catania. Talán nem véletlenül, a belvárosa, amely Ortigia szigetén fekszik, ma a világörökség része. Na, ez az óváros viszont megér egy misét! Hangulatos, kanyargós kis utcáival, romantikus látnivalóival egyből levett a lábamról! Itt a belvárosban található a képeken látható Diana szökőkút, Apolló templom (maradványai), illetve, ami a legjobban tetszett, a katedrális. Gyönyörű megmunkált külső homlokzat, dór oszlopokkal (ezek a görög időket idézik) belül pedig letisztult, egyszerű díszítőelemek. A görög hatás ad egy fantasztikus egyediséget az épületnek. Sajnáltam, hogy nem jutott több időnk elsétálni a sziget legvégére a Castello Maniace-hoz, illetve lehetett volna még befizetni egy hajótúrára, amelynek során 1 óra alatt félig körbehajóztuk volna Ortigia szigetét, meglesve az északi részeken lévő barlangokat is. Na, majd remélhetőleg legközelebb! :)



Kövesd be Facebook és Instagram oldalam még több kép megtekintéséhez! :)

2 546 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page