top of page
  • Szerző képeSzabó Petronella

Hétvégi kirándulások Budapesten és környékén

Ha az embernek nincs kedve sokat utazni, de mégis szeretne a természetben kikapcsolódni, ajánlom szeretettel az alábbi kirándulóhelyeket Budapesten és környékén, amelyek garantált feltöltődést ígérnek.


Tartalomjegyzék:


1. Budakeszi, Vadaspark

Budakeszi szerintem egy kis természeti oázis Budapesten, ha az ember vágyik az erdőbe, de nem szeretné elhagyni a várost, ez egy remek választás a kikapcsolódásra. Kocsival, illetve BKV-val is könnyen megközelíthető a hely, amely családosoknak és túrázóknak egyaránt jó kiránduló programot kínál. Jelenleg a Vadaspark, ami talán a kisgyermekes családoknak a legjobb időtöltés lenne, nem látogatható, de így is van felfedezni való a környéken! Kitaposott kis ösvény vezet fel egy hegyoldal tetejére, ahonnan, ahogyan az a képeken is látszik, csodaszép kilátás nyílik a környező dombokra. Kissé arrébb sétálva pedig egy hatalmas rétre jutunk. A szélén elhelyezkedő farakásoknak köszönhetően a gyerekek játszhatnak kedvükre, vagy fotózkodhatunk a legérdekesebb fával. :) A terület egyes részein bográcsozáshoz, grillezéshez alkalmas területek vannak kialakítva, így nyáron egy közös sütögetés is a kirándulás része lehet.


2. Hármashatár-hegy, Guckler Károly-kilátó

Szerintem nincs olyan pontja Budapestnek, ahonnan ne látszódna legalább egy kis pontként a Hármashatár-hegy adóvevő tornya. Gondolhatnánk, hogy mi érdekes van ide kirándulni, de ha naplemente idején megyünk, akkor megéri útnak indulni. A Nap utolsó sugarai halvány rózsaszín fátyolt terítenek a város pesti és budai oldalára, illetve a Dunára, ami nagyon romantikussá teszi az egész látványt a hegy tetején lévő Guckler Károly-kilátóból. A 360 fokos panorámát kínáló nyolcszögletű fa építményből a környező hegyeket és a szemközti Erzsébet-kilátót is megcsodálhatjuk. A kilátó névadója 1858-1923 között élt Budapesten, erdőmesterként részt vett az itteni terület újrafásításában. A pihenőhelyet legkönnyebben egy laza séta keretében érhetjük el a hegy tetejénél lévő parkolótól vagy egy kiadósabb gyaloglással a 137-es busz Hedvig utcai megállójától.
3. Nagy-Hárs hegy, Kaán Károly-kilátó

Ha vasárnap délben jut eszünkbe, hogy kirándulnánk valamerre, akkor is kényelmesen belefér a napunkba, hogy ellátogassunk a kilátóhoz. A 454 m magas Nagy-Hárs hegy tetején álló fa és kőépítményről szinte itt is 360 fokos panorámában lehet részünk. Az 1988-89 között épült kilátó nevét Kaán Károlyról kapta, aki a magyar erdészet- és természetvédelem kiemelkedő alakja volt a századelőn, emléktábla is jelzi ezt számunkra. A kilátóig felkapaszkodva pedig kellemes kirándulást tehetünk a Hárs-hegy erdejében.4. Nőtincs és Vác

Ha egész napos programot tervezünk a hétvégére Nőtincs és Vác meglátogatása ideális lehet. Előbbi egy Nógrád megyei település, amelyet az M2-es autópályán Budapestről 45 perc alatt is elérhetünk. Talán nyáron a legalkalmasabb ide kirándulni, főleg a vízi sportok és a horgászat szerelmeseinek, illetve ebben az évszakban lehet leginkább kihasználni a Seholsziget Élménypark kínálta játék lehetőségeket, de az őszi-téli időben is van egyfajta kedves bája a helynek. A tó körbesétálása kb. 30-45 percig is eltarthat, de közben legalább van idő elmélkedni a természet csendjében. Visszafelé Vác pont útba esik a 2-es főút mentén, így a városba betérhetünk egy kiadósabb ebédre vagy egy délutáni finom süteményre. A Duna parti sétány nagyon szépen gondozott, szobrokkal díszített, tavasszal pedig a nyíló virágok még romantikusabb hangulatot kölcsönöznek a vízpartnak. A város leghíresebb látnivalója a barokk stílus egyik ékköve, a Nagyboldogasszony- székesegyház, amely egész évben várja a hívőket. Turistaként is van lehetőség bemenni és megcsodálni a stílusjegyeket, freskókat valamint a bejárat felett elhelyezkedő, lenyűgöző orgonasípokat.
5. Tinnye, Üvegtigris büfé

Tinnye és Piliscsaba városa között, az út mentén, a Garancsi-tó partján áll az Üvegtigrisből ismert Lali büfékocsija. Igazi autentikus kirándulási célpont, nem akar többet annál, amire hivatott. Kiszolgálni a kirándulókat egy meleg teával illetve hot dog-gal vagy melegszendviccsel megkínálni őket. Természetesen vehetünk Üvegtigris matricával ellátott kézfertőtlenítő gélt is. Fogyasztás közben felidézhetjük a film kedvenc jeleneteit (Sanyiiii..), aztán mozgás gyanánt kellemes fél óra alatt körbesétálhatjuk a tavat. A tó egyik oldalán egy hatalmas rét terül el, itt labdázni, szaladgálni is lehet, tehát gyerekes családoknak sem kell attól tartani, hogy a lurkók unatkoznának.5+1. Velence, Bence-hegyi kilátó

Az M7-es autópályán kevesebb, mint 1 óra alatt elérhetjük Velencét Budapestről. A város talán leghíresebb látnivalója a Bence-hegyi kilátó, amelynek alakja szerintem egy nyíló virágra emlékeztet. (Bár biztos érdekes pszichológiai teszt lenne, hogy ki mit lát az absztrakt építményben.) Korábban, egészen 1965-ig olajfúró toronyként üzemelt, majd leselejtezték és magára hagyták a „betontömböt”. 1988-ban a kilátó életveszélyessé vált, és bontásra ítélték. Csak néhány éve támasztották fel hamvaiból; jelenlegi formáját egy 2015-ben, a városi önkormányzat által kiírt pályázaton nyerte el a kilátó, Kruppa Gábor és Merkel Tamás tervei alapján. Az érdekes építészeti alkotás nem hivalkodó, egyszerű, mégis jól funkcionáló, és így időtlen jelképévé vált a városnak. A 210 m magas hegy tetejéről fantasztikus kilátás nyílik az egész Velencei-tóra, illetve a környező településekre. Sőt, ott jártunkkor a tiszta időben még Százhalombatta fúrótornyait is megpillantottuk a távolban. Autóval aztán könnyen visszataláltunk a tóhoz, ahol a befagyott tó jegén úgy csúszkáltunk, mint a gyerekek! A kellemes téli napsütés és a mozgás garantáltan jó kedvre derített minket, és kellemesen elfáradva, de annál jobban feltöltődve pozitív élményekkel autóztunk vissza Budapestre.
Mindenkinek ajánlom ezeket a könnyen teljesíthető egy napos kirándulásokat, hiszen télen amúgy is, de a jelenlegi helyzetben különösen fontos, hogy sokat mozogjunk és sok időt töltsünk a természetben.


További élménybeszámolókért és hasznos utazási tippekért, információkért kövesd Facebook és Instagram oldalam! :)


Ha esetleg még több kirándulós helyet szeretnél felfedezni, szeretettel ajánlom az alábbi blogbejegyzéseimet:

208 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page