• Szabó Petronella

Hétvégi kirándulások Budapesten és környékén

Ha az embernek nincs kedve sokat utazni, de mégis szeretne a természetben kikapcsolódni, ajánlom szeretettel az alábbi kirándulóhelyeket Budapesten és környékén, amelyek garantált feltöltődést ígérnek.


1. Budakeszi, Vadaspark

Budakeszi szerintem egy kis természeti oázis Budapesten, ha az ember vágyik az erdőbe, de nem szeretné elhagyni a várost, ez egy remek választás a kikapcsolódásra. Kocsival, illetve BKV-val is könnyen megközelíthető a hely, amely családosoknak és túrázóknak egyaránt jó kiránduló programot kínál. Jelenleg a Vadaspark, ami talán a kisgyermekes családoknak a legjobb időtöltés lenne, nem látogatható, de így is van felfedezni való a környéken! Kitaposott kis ösvény vezet fel egy hegyoldal tetejére, ahonnan, ahogyan az a képeken is látszik, csodaszép kilátás nyílik a környező dombokra. Kissé arrébb sétálva pedig egy hatalmas rétre jutunk. A szélén elhelyezkedő farakásoknak köszönhetően a gyerekek játszhatnak kedvükre, vagy fotózkodhatunk a legérdekesebb fával. :) A terület egyes részein bográcsozáshoz, grillezéshez alkalmas területek vannak kialakítva, így nyáron egy közös sütögetés is a kirándulás része lehet.


2. Hármashatár-hegy, Guckler Károly-kilátó

Szerintem nincs olyan pontja Budapestnek, ahonnan ne látszódna legalább egy kis pontként a Hármashatár-hegy adóvevő tornya. Gondolhatnánk, hogy mi érdekes van ide kirándulni, de ha naplemente idején megyünk, akkor megéri útnak indulni. A Nap utolsó sugarai halvány rózsaszín fátyolt terítenek a város pesti és budai oldalára, illetve a Dunára, ami nagyon romantikussá teszi az egész látványt a hegy tetején lévő Guckler Károly-kilátóból. A 360 fokos panorámát kínáló nyolcszögletű fa építményből a környező hegyeket és a szemközti Erzsébet-kilátót is megcsodálhatjuk. A kilátó névadója 1858-1923 között élt Budapesten, erdőmesterként részt vett az itteni terület újrafásításában. A pihenőhelyet legkönnyebben egy laza séta keretében érhetjük el a hegy tetejénél lévő parkolótól vagy egy kiadósabb gyaloglással a 137-es busz Hedvig utcai megállójától.
3. Nagy-Hárs hegy, Kaán Károly-kilátó

Ha vasárnap délben jut eszünkbe, hogy kirándulnánk valamerre, akkor is kényelmesen belefér a napunkba, hogy ellátogassunk a kilátóhoz. A 454 m magas Nagy-Hárs hegy tetején álló fa és kőépítményről szinte itt is 360 fokos panorámában lehet részünk. Az 1988-89 között épült kilátó nevét Kaán Károlyról kapta, aki a magyar erdészet- és természetvédelem kiemelkedő alakja volt a századelőn, emléktábla is jelzi ezt számunkra. A kilátóig felkapaszkodva pedig kellemes kirándulást tehetünk a Hárs-hegy erdejében.4. Nőtincs és Vác

Ha egész napos programot tervezünk a hétvégére Nőtincs és Vác meglátogatása ideális lehet. Előbbi egy Nógrád megyei település, amelyet az M2-es autópályán Budapestről 45 perc alatt is elérhetünk. Talán nyáron a legalkalmasabb ide kirándulni, főleg a vízi sportok és a horgászat szerelmeseinek, illetve ebben az évszakban lehet leginkább kihasználni a Seholsziget Élménypark kínálta játék lehetőségeket, de az őszi-téli időben is van egyfajta kedves bája a helynek. A tó körbesétálása kb. 30-45 percig is eltarthat, de közben legalább van idő elmélkedni a természet csendjében. Visszafelé Vác pont útba esik a 2-es főút mentén, így a városba betérhetünk egy kiadósabb ebédre vagy egy délutáni finom süteményre. A Duna parti sétány nagyon szépen gondozott, szobrokkal díszített, tavasszal pedig a nyíló virágok még romantikusabb hangulatot kölcsönöznek a vízpartnak. A város leghíresebb látnivalója a barokk stílus egyik ékköve, a Nagyboldogasszony- székesegyház, amely egész évben várja a hívőket. Turistaként is van lehetőség bemenni és megcsodálni a stílusjegyeket, freskókat valamint a bejárat felett elhelyezkedő, lenyűgöző orgonasípokat.
5. Tinnye, Üvegtigris büfé

Tinnye és Piliscsaba városa között, az út mentén, a Garancsi-tó partján áll az Üvegtigrisből ismert Lali büfékocsija. Igazi autentikus kirándulási célpont, nem akar többet annál, amire hivatott. Kiszolgálni a kirándulókat egy meleg teával illetve hot dog-gal vagy melegszendviccsel megkínálni őket. Természetesen vehetünk Üvegtigris matricával ellátott kézfertőtlenítő gélt is. Fogyasztás közben felidézhetjük a film kedvenc jeleneteit (Sanyiiii..), aztán mozgás gyanánt kellemes fél óra alatt körbesétálhatjuk a tavat. A tó egyik oldalán egy hatalmas rét terül el, itt labdázni, szaladgálni is lehet, tehát gyerekes családoknak sem kell attól tartani, hogy a lurkók unatkoznának.5+1. Velence, Bence-hegyi kilátó

Az M7-es autópályán kevesebb, mint 1 óra alatt elérhetjük Velencét Budapestről. A város talán leghíresebb látnivalója a Bence-hegyi kilátó, amelynek alakja szerintem egy nyíló virágra emlékeztet. (Bár biztos érdekes pszichológiai teszt lenne, hogy ki mit lát az absztrakt építményben.) Korábban, egészen 1965-ig olajfúró toronyként üzemelt, majd leselejtezték és magára hagyták a „betontömböt”. 1988-ban a kilátó életveszélyessé vált, és bontásra ítélték. Csak néhány éve támasztották fel hamvaiból; jelenlegi formáját egy 2015-ben, a városi önkormányzat által kiírt pályázaton nyerte el a kilátó, Kruppa Gábor és Merkel Tamás tervei alapján. Az érdekes építészeti alkotás nem hivalkodó, egyszerű, mégis jól funkcionáló, és így időtlen jelképévé vált a városnak. A 210 m magas hegy tetejéről fantasztikus kilátás nyílik az egész Velencei-tóra, illetve a környező településekre. Sőt, ott jártunkkor a tiszta időben még Százhalombatta fúrótornyait is megpillantottuk a távolban. Autóval aztán könnyen visszataláltunk a tóhoz, ahol a befagyott tó jegén úgy csúszkáltunk, mint a gyerekek! A kellemes téli napsütés és a mozgás garantáltan jó kedvre derített minket, és kellemesen elfáradva, de annál jobban feltöltődve pozitív élményekkel autóztunk vissza Budapestre.
Mindenkinek ajánlom ezeket a könnyen teljesíthető egy napos kirándulásokat, hiszen télen amúgy is, de a jelenlegi helyzetben különösen fontos, hogy sokat mozogjunk és sok időt töltsünk a természetben.


Ha esetleg még több kirándulós helyet szeretnél felfedezni, szeretettel ajánlom az alábbi blogbejegyzéseimet:

134 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése