• Szabó Petronella

A csodálatos, hét tornyú Bory-vár

A Bory Jenő (1879-1959) építész, szobrász- és festőművész saját kezével, 40 év nyarán keresztül épített vár olyan gyönyörű, hogy személyes látogatásomkor a különleges hangulata teljesen magával ragadott.


Az épületegyüttes az örök szerelem szimbóluma is lehetne, hiszen Bory Jenő a saját és a felesége tervei alapján építette meg azt, ezzel emléket állítva közös életüknek, egymás iránti szeretetüknek és a művészi álmaiknak. Míg a kertben a férj szobrai, a műteremben a feleség festményei találhatóak. Ottjártamkor is épp egy esküvői fotózásnak lehettem tanúja.


Esküvői fotózás a Bory-várban
Esküvői fotózás a várban

Hasznos infók

A vár Székesfehérvár Öreghegy városrészében, a Mária-völgyben, található. Családi házak között emelkedik ki az asszimetrikus, nem hétköznapi elemeket is tartalmazó épületegyüttes. Budapestről autóval az M7-es autópályán szűk egy óra alatt lehet elérni a helyet, jelenleg a belépő jegy ára felnőtteknek 2000 Ft (Szép kártyás fizetésre sajnos nincs lehetőség).


Vár körbejárása

A belépést követően rögtön egy kerthez érek, ami telis-tele van rózsákkal és más színes virágokkal. Feltekintve egy mesebeli kastélyra emlékeztet engem a vár, tornyok, árkádok váltják egymást. Az árkádok oszlopai (egész pontosan 103 db) között elefánt szobrot is felfedeztem, aminek látványa még inkább növelte a kastély misztikusságát, egzotikusságát számomra.
A 30 m magas torony tetejére fellépcsőzve elém tárult egyik oldalon az imént említett kert, a másik oldalon pedig egy belső kert szökőkúttal és a két oldali közlekedőket szegélyező magyar királyok szobraival. Összesen 43 szobrot számoltam össze fel a vár területén.
Az egyik lugas téglafalában pedig beépített apró pénzérmékre figyeltem fel, a fillért és a német pfenning-et is megtaláltam közöttük. Mintha valaki az utókornak rejtette volna el őket.


Pénzérmék a Bory-vár téglafalában
Pénzérmék a téglafalban

Mivel Bory Jenő és felesége, Komócsin Ilona (1885-1974) a gyerekeikkel a várban laktak, ezért a ma még elő családtagok eredeti elrendezésben hagyták meg a bútorokat a szobákban. Rengeteg festmény (közel 300 db) díszíti a 30 különböző helyiséget az épületben, melyek között található olyan apró szoba, amit csak imádkozásra használtak és egy óriási, 100 m2-es belső lovagterem is, amit egy óriás szobor is díszít. A teljes családfa kirajzolódását is lehet tanulmányozni, 1770-ben született dédapától kezdve a 2015-ben született legifjabb családtagig.


A Bory-család családfája
A Bory-család családfája

Érdekességek

A férj nem mindennapi munkásságát a Guiness Rekordok is elismerte, mint a világon a legnagyobb épület, amelyet egy ember épített. Ettől a ténytől még elképesztőbb volt élőben is látni, hogy mire képes az emberi akarat és kreativitás.A Bory-vár hét tornya
A Bory-vár hét tornya

Érdekes, hogy a leszármazott családtagok közül senki nem lépett művészi pályára, így Bory Jenő elképesztő építészi és szobrászati tudása ennek a csodálatos várnak a falai között él tovább.


Tipp: Hasonlóan érdekes kirándulás lehet Martonvásáron, a Brunszvik-kastély meglátogatása! Erről személyes élménybeszámolót inspirációként itt olvashatsz!

162 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése