top of page
  • Szerző képeSzabó Petronella

A csodálatos, hét tornyú Bory-vár

A Bory Jenő (1879-1959) építész, szobrász- és festőművész saját kezével, 40 év nyarán keresztül épített vár olyan gyönyörű, hogy személyes látogatásomkor a különleges hangulata teljesen magával ragadott.


Az épületegyüttes az örök szerelem szimbóluma is lehetne, hiszen Bory Jenő a saját és a felesége tervei alapján építette meg azt, ezzel emléket állítva közös életüknek, egymás iránti szeretetüknek és a művészi álmaiknak. Míg a kertben a férj szobrai, a műteremben a feleség festményei találhatóak. Ottjártamkor is épp egy esküvői fotózásnak lehettem tanúja.


Esküvői fotózás a Bory-várban
Esküvői fotózás a várban

Bory-vár elhelyezkedése

A vár Székesfehérvár Öreghegy városrészében, a Mária-völgyben, található. Családi házak között emelkedik ki az asszimetrikus, nem hétköznapi elemeket is tartalmazó épületegyüttes. Budapestről autóval az M7-es autópályán szűk egy óra alatt lehet elérni a helyet.


Vár körbejárása

A belépést követően rögtön egy kerthez érek, ami telis-tele van rózsákkal és más színes virágokkal. Feltekintve egy mesebeli kastélyra emlékeztet engem a vár, tornyok, árkádok váltják egymást. Az árkádok oszlopai (egész pontosan 103 db) között elefánt szobrot is felfedeztem, aminek látványa még inkább növelte a kastély misztikusságát, egzotikusságát számomra.




A 30 m magas torony tetejére fellépcsőzve elém tárult egyik oldalon az imént említett kert, a másik oldalon pedig egy belső kert szökőkúttal és a két oldali közlekedőket szegélyező magyar királyok szobraival. Összesen 43 szobrot számoltam össze fel a vár területén.




Az egyik lugas téglafalában pedig beépített apró pénzérmékre figyeltem fel, a fillért és a német pfenning-et is megtaláltam közöttük. Mintha valaki az utókornak rejtette volna el őket.


Pénzérmék a Bory-vár téglafalában
Pénzérmék a téglafalban

Mivel Bory Jenő és felesége, Komócsin Ilona (1885-1974) a gyerekeikkel a várban laktak, ezért a ma még elő családtagok eredeti elrendezésben hagyták meg a bútorokat a szobákban. Rengeteg festmény (közel 300 db) díszíti a 30 különböző helyiséget az épületben, melyek között található olyan apró szoba, amit csak imádkozásra használtak és egy óriási, 100 m2-es belső lovagterem is, amit egy óriás szobor is díszít. A teljes családfa kirajzolódását is lehet tanulmányozni, 1770-ben született dédapától kezdve a 2015-ben született legifjabb családtagig.


A Bory-család családfája
A Bory-család családfája

Érdekességek a Bory-várról

A férj nem mindennapi munkásságát a Guiness Rekordok is elismerte, mint a világon a legnagyobb épület, amelyet egy ember épített. Ettől a ténytől még elképesztőbb volt élőben is látni, hogy mire képes az emberi akarat és kreativitás.



A Bory-vár hét tornya bástyákkal és a belső kerttel, előtérben petrazworld
A Bory-vár hét tornya és a szerző

Érdekes, hogy a leszármazott családtagok közül senki nem lépett művészi pályára, így Bory Jenő elképesztő építészi és szobrászati tudása ennek a csodálatos várnak a falai között él tovább.


Tipp: Hasonlóan érdekes kirándulás lehet Martonvásáron, a Brunszvik-kastély meglátogatása! Erről személyes élménybeszámolót inspirációként itt olvashatsz!


További élménybeszámolókért és hasznos utazási tippekért, információkért kövesd Facebook és Instagram oldalam!

315 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page