top of page
  • Szerző képeSzabó Petronella

Naplás-tó és a kilátó

Tudtad, hogy a Naplás-tó Budapest legnagyobb (150 hektáros) helyi védettségű természeti értéke? A természetvédelmi terület sokszínű élővilágnak ad otthont. A tavat mesterségesen hozták létre az 1970-es évek első felében a Szilas-patak felduzzasztásával. A területen található a 16 hektáros tározó, amely ma már Budapest egyik legnagyobb állóvize.

Naplás-tó csodálatos tája, Budapest
Naplás-tó csodálatos tája

Korábban inkább csak a XVI. és XVII. kerület lakosai jártak ide kikapcsolódni, de a pandémia időszakában Budapest minden szegletéből érkeztek ide az emberek, így azóta kedvelt kirándulóhellyé lépett elő. (További kirándulóhelyekről ebben a cikkemben olvashatsz.)

Nyár elején egy 22 m magas kilátó toronnyal gazdagodott a hely, amelynek tetejéről csodás kilátás nyílik a Naplás-tóra és Budapestre.



A pár órás kirándulás során, ha szerencsések vagyunk, talán élőben láthatjuk Magyarország egyetlen vadon élő teknősfaját, a mocsári teknőst is. A környék gazdag élővilágának köszönhetően rajta kívül vadkacsát, kormoránt, és akár szürke gémet is megpillanthatunk a tóban úszni, vagy afelett repülni.


A tó körül kiépített bicikli és gyalogos út van, illetve ingyenesen lehet parkolni a főút mellett. A tavat kényelmesen 1 órán belül lehet körbesétálni, illetve körbetekerni.



Igazi gyöngyszem ez a tó Budapesten, nincsenek hangzavart okozó kiépített bódék, vízi szórakozást nyújtó eszközök, csak 1-1 horgászt lehet észrevenni a parton csendben üldögélve.


Pokróccal érdemes készülni, mert pad nem sok van, de mindenképpen megéri egy kis időt a tó partján tölteni és elmélázni a táj szépségén és érintetlenségén.


További élménybeszámolókért és hasznos utazási tippekért, információkért kövesd Facebook és Instagram oldalam!

187 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page