top of page
  • Szerző képeSzabó Petronella

Sevilla és top 5 látnivalója

Sevilla csodás városa és nevezetességei, nyaralásra, városlátogatásra tökéletes. Top 5 látnivaló akár 48 óra alatt bejárva.


Sevilla nagy szerelem lett számomra, az egész várost átlengi egyfajta pozitív energia. Az időjárás is nagyon kedvezett nekünk, január végén szinte tavaszias, kellemes 20-23 C fok közötti melegben sétáltunk az utcákon. Minden utcája rejt valamilyen érdekességet, látnivalót, de maguk a házak is megérnek egy fotót, olyan csodaszépen vannak kimunkálva, díszítve. Nem beszélve arról, hogy az emberek kedvesek, egész jól beszélnek angolul. Az ízletes gasztronómiájukat pedig gondolom nem kell bemutatni, az csak hab a tortán. Ezek után nem csoda, ha azt mondom, egy hetet is simán ott töltenék a városban, főleg télen, amikor az ember a sötét, hideg Magyarországról 3,5 óra alatt a napfényben sütkérezhet.




2 napot tudtunk Sevillában tölteni ezen első alkalommal, de biztos vagyok benne, hogy még visszatérünk ide, és jobban felfedezzük a várost, illetve környékét.


Szerencsére a 2 nap is elég volt, hogy sok szépet lássunk a városból, jöjjenek alább a szerintem top látnivalók, amiket nem érdemes kihagyni (és 2 nap alatt bejárhatóak):

 

1.      Katedrális

2.      La Giralda

3.      Reál Alcazar

4.      Placa de Espana

 

Sevilla-i Katedrális (Catedral de Santa María de la Sede)

Az egyik legfantasztikusabb katedrális, amit életemben láttam, ráadásul, mint kiderült itt nyugszik örök nyugalomban a híres felfedező, Kolumbusz Kristóf is! Nehéz elképzelni, de 1198 és 1401 között még mecset állt itt. Belső tere lenyűgöző és kicsit nekem a barcelonai Sagrada Familia templomát juttatta eszembe. A világ legnagyobb gótikus katedrálisaként csodálatos üvegablakok fényesítik be a belső teret. Mi szerettünk volna felmenni a Giralda toronyba is, ezért kombinált jegyet vettünk. Később kiderült, hogy egy másfél órás vezetett templomi körútra fizettünk be, ahol a katedrális tetejére is fellépcsőzhettünk, sőt az emeletről a templom belsejét is láthattuk más perspektívából. Utána derült ki, hogy a toronyba ettől függetlenül fel lehet menni, nem kell időpontot külön foglalni hozzá.

 



La Giralda, azaz Harangtorony

Az impozáns tornyot a város messzi pontjáról is könnyű észre venni tiszta időben, mely elmaradhatatlan része a katedrálisnak. Korábban ez a mecset minaret tornya volt, amely 1356 és 1362-ben két földrengés következtében megrongálódott, ekkor döntötték el, hogy harangtoronnyá építik át. (Előzetesen 1248-ban III. Ferdinánd király már keresztény templommá szentelte.) A 24 harangot magába foglaló torony egyébként olyan széles, hogy akár lovak vagy szamarak is fel tudnak jutni a tetejébe, ezt a középkorban ki is használták. A tetejéről a város lenyűgöző látványában gyönyörködhetünk.



La Giralda; harangtorony; sevilla; teto
La Giralda, vagyis a harangtorony

 

Reál Alcazar, azaz Királyi palota

Ez a palota kicsit szerintem hasonlít a granadai Alhambra-ra, de az biztos, hogy a mudejar stílus egyik legkiemelkedőbb példája. 1987 óta pedig a Világörökség része. Sok filmhez nyújtott már hátteret, de talán leginkább a Trónok harca egyes jeleneteiből ismerhetnek rá az idelátogatók. A kertjében gyümölcsöket, illetve gyógynövényeket termesztettek anno, amely ellátta a palotát élelemmel, de napjainkban is kb 20 ezer növény található meg. Nekem legjobban az Igazság csarnoka és annak boltíves oszlopai tetszettek, illetve a kerthelyiségben a Crossing Courtyard, aminek emeletéről szép kilátás nyílt a kert nagyobb részére. Érdemes 2-3 órát rászánni a hely bejárására. Jegyet online lehet meghatározott időpontra foglalni. Helyszíni sorban állással (csak) aznapi látogatásra lehet belépőt kapni.

 



Plaza de Espana

A Reál Alcazar-tól nem messze, és a Mária Lujza kert szomszédságában áll a Plaza de Espana, vagyis a Spanyol tér. Az egész építményt az ibero-amerikai expo-ra készült 1929-ben. A neo-mudejar stílusnak köszönhetően egyszerűen szemkápráztató a hely díszítettsége és finom kimunkálása. A tér olyan hatalmas, mint 5 focipálya egymás mellett! Közepén szökőkúttal, oldalsó részein épületek övezik, illetve a félkörívben az akkori 48 tartomány mindegyikét egy-egy díszített csempézett pad jelképezi. A vízen áthidaló 4 híd pedig az akkori 4 királyságot (Navarra, León, Aragónia, Kasztília) szimbolizálja, amelyek egyesüléséből az ország létrejött. Fantasztikus az egész hely, szerintem érdemes ide csak úgy kisétálni és leülni nézelődni az egyik padra, vagy csónakot bérelni és a kanálison végig evezni.



Ottjártunkkor még egy rögtönzött flamenco performansznak is szem- és fültanúi lehettünk! Ez a lemenő nap fényében igazán elképesztő élményt adott nekünk! 


Flamencot tancolo holgyek; dobolo ferfi; sevilla; plaza de espana
Flamenco táncosok előadása

Setas de Sevilla vagy Metropol Parasol

A modern építészet egyik legérdekesebb és legvitatottabb látnivalója a Metropol napernyő, amely a Plaza de la Encarnación-on található. 2006-2011 között folytak a munkálatok, végül megemelték magát az építményt, ezért csak (mozgó)lépcsőn lehet megközelíteni, a szintje alatt pedig piac működik. Még lejjebb, a föld alatt, múzeum lett kialakítva, ahol az építkezés során feltárt római kori épületmaradványokat mutatják be. A tetejére pedig egy kilátósétányt alakítottak ki, ahonnan (28 m magasból) pazar kilátás nyílik az óvárosra. Figyelni kell a nyitvatartásra, mert reggel csak 9.30-tól engednek fel a kilátó részbe, de cserébe este még fentről figyelhetjük a naplementét és csodás színeit a város épületein.




Sevilla; felirat; spanyol; metropol parasol; las sedas
Szeretlek, Sevilla

További hasznos utazási tippekért, információkért és élménybeszámolókért kövesd Facebook és Instagram oldalam! :)

155 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page