top of page
  • Szerző képeSzabó Petronella

Fedezd fel Málaga top látnivalóit

Málaga a napfény városa, tele élettel és érdekes látnivalókkal. Nevezetességek, amelyeket nem érdemes kihagyni!


A Costa del Sol (Napos part) fővárosa, és egyben egyik legfelkapottabb városa tele van izgalmas látnivalókkal és hangulatos utcákkal. A történelem pedig szinte tapintható a levegőben az egyes nevezetességek által. Este 22 órakor a bárok, éttermek tele vannak emberekkel, a pozitív hangulatot érezni a levegőben; mindenki laza, felszabadult, kedves és persze a helyi spanyolok hangosan gesztikulálva beszélnek, magyaráznak egymásnak. Turistaként is szinte azonnal magával ragad az élni jó dolog érzés, és 10 perc múlva már én is úgy éreztem, hogy a világon semmi baj nem érhet; finom ételeket ehetek az étteremben, nem messze tőlem a tenger morajlását hallom és este is kb. 20 fok meleg van – január végén. :)


Bár Málagában 10 évvel ezelőtt már jártam egy céges utazás keretében, most újult erővel vágtam bele, hogy kíváncsisággal telve az óváros terein, utcáin keresztül, felfedezzem a történelmi látnivalókat. Sajnos csak kevés időnk volt, de így is sok nevezetességet láthattunk – hála annak, hogy a legtöbb az óvárosban található, egymástól gyalogtávolságra.


Tartalomjegyzék


Málaga katedrális

Nekem abszolút number 1 látnivaló Málaga katedrálisa. Úgy is szokták nevezni, mint La Manquita, azaz a Félkezű hölgy. Ennek oka, hogy eredetileg egy mecset állt a helyén, aztán katolikus templommá építették át 1528 és 1782 között. Hiába tartottak a munkálatok majdnem 250 éven át, a végére a pénz elfogyott, ezért a katedrális két tornya közül az egyik már nem épült meg (azóta sem), vagyis csonka, „félkezű” maradt a kinézete.  A 84 m magas templom előtti kert ingyenesen látogatható, de maga a katedrálisba való belépés fizetős, méghozzá 10 euró / fő. Ugyanakkor, a koránkelés aranyat ér, hétfőtől szombatig reggel 8.30-9.00, míg vasárnap 8.30-9.30 között ingyenes a látogatása. Vasárnap, ha erről lemaradunk, utána már csak pénzért, 14 órától nézhetjük meg a templom belsejét. Talán soknak tűnik a 10 euró, de szerintem megéri, nagyon szép, díszes belülről a kinézete, a reneszánsz és barokk elemek a sok arannyal egészen elképesztő hatást keltenek.




Plaza de la Merced

A katedrálistól gyalogtávolságra, a kanyargós utcákon át vezet az út a Merced térig. Ez egy igazi közösségi találkozóhely, sok helyi spanyol lakos gyűlik itt össze, idősebbek is és beszélgetnek az élet dolgairól. A tér egyik oldalán végig egymást érik az éttermek, ahol a tapas fogásoktól a friss halételeken át a salátákig minden finomságot ehettünk.



Picasso szülőháza

A tér végében áll az a ház, ahol Picasso megszületett és élt egy ideig. A hely ma számos művészeti és kulturális eseménynek az otthont. A 3 emeletnyi térben személyes tárgyak, emléktárgyak és egy könyvtár is megtalálható, valamint egy kutatóközpont is, aki a festőművész munkásságával foglalkozik. Vasárnap a látogatás érdemes, így célszerű aznapra időzíteni a látogatást.


Pablo Picasso szulohaza malagaban
Pablo Picasso szülőháza

La Alcazaba

A Plaza de la Merced-ről szinte rálátni a La Alcazaba építményre, illetve az alatta elterülő I.századból megmaradt római kori amfiteátrum. Ezt megkerülve jobbról találhatjuk meg a barlang bejáratát, ahol belépőjegyet tudunk venni és innen lifttel tudunk percek alatt a La Alcazaba tetejére érni (egyébként jó 15 perc séta meredek emelkedőn). Vasárnap 14 órától szerencsénkre ingyenesen látogatható a nevezetesség a másik arab látnivalóval a Gibralfaro kastéllyal együtt. (Egyébként van kombinált jegy is, ha mindkettőt megnéznénk célszerű azt vásárolni, 5.50 euró/fő áron) Maga az építmény az arabok hódítása révén alakult át erőddé (neve is innen származik, al-Qasba, azaz városi erőd). A hegyoldalon való elhelyezkedéséből adódóan kitűnő lehetőség nyílt belátni egyik oldalról a kikötőt és az érkező, induló hajókat, a másik oldalról pedig a hegyeket.



Gibralfaro-kastély

A La Alcazaba-ról a Gibralfaro kastély is látszik, amely egy még magasabb hegyoldalon fekszik. Sajnos nincs közvetlen összeköttetés a két hely között, külön kell kb félórás sétával meredek úton felgyalogolni ide, ha szeretnénk látni Málaga városát a lábaink előtt. Ugyanakkor a 35-ös busszal is megközelíthető a hely, de ahhoz vissza kell sétálnunk kicsit a város felé, ahol a buszmegálló található. Mi ide már nem sétáltunk fel, 7 hónapos terhesen inkább egy hosszabb, kiadósabb ebédre szavaztam én is és a baba is. 😊


Kilatas a magasabb hegyen fekvo Gibralfaro-kastelyra
Kilátás a magasabb hegyen fekvő Gibralfaro-kastélyra

Bikaviadal aréna

Letekintve a La Alcazaba vároldaláról nemcsak a málagai kikötő látványa terül elénk, hanem kissé balra észrevehetjük a házak között megbúvó Bikaviadal arénát (Plaza del toros) is. 1876 óta rendeznek itt bikaviadalokat, ez az épület 52 m átmérőjű és 9000 néző befogadására alkalmas! Napjainkban szezonálisan működik, húsvétkor 2, illetve augusztusban és szeptemberben 1-1 bikaviadal tekinthető meg. Múzeuma viszont egész évben látogatható.


Hazak kozott megbuvo Bikaviadal Arena
Házak között megbúvó Bikaviadal Aréna

Málagai kikötő

Ahogy írtam, a La Alcazaba-ról elénk tárul a város kikötője. Ottjártunkkor épp egy tengerjáró hajó is ott állomásozott. A kikötő előtti sétány estefelé még hangulatosabb, a végében pedig a Pompidou központ található (szerintem egy Rubik kockára emlékezetető épület alakjában). A tengerpart az emeletes házak másik oldalán terül el, ide a jó időben bármikor kijöhetünk, ha egy kis napozásra vágyunk.



Calle Marqués de Larios

A város Váci utcája, vagyis a fő utcán végiggyalogolva mindennel találkozhatunk, amivel Budapesten is. Márkás üzletek kirakatai, utcai zenészek, turisták hömpölygő tömege és siető helyiek. Az üzletsorokat 1-1 fagyizó szakítja meg, ahol már január végén vehetünk fagyit, ha éppen erre vágyunk. Az utca végén egy hangulatos térre ékezünk, ahonnan újabb kanyargós utcák nyílnak, immár éttermekkel és hangulatos bárokkal megfűszerezve. Vessük bele magunkat a forgatagba és élvezzük a spanyol életérzést!

 



További hasznos utazási tippekért, információkért és élménybeszámolókért kövesd Facebook és Instagram oldalam! :)

174 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page