top of page
  • Szerző képeSzabó Petronella

Liverpool is cool: top 10 látnivaló a Beatles városában

Ha most Téged kérdeznélek, kedves Olvasó, hogy neked mi jut eszedbe Liverpool városáról; szerintem vagy a Beatles-t vagy a Liverpool FC-t említenéd elsőként, igaz? 😊


Való igaz, a zene és a foci elválaszthatatlan jellemzői a nyugat-angliai városnak. Az 1963-1970 között tartó Beatles-mániának köszönhetően Liverpool többé már nem az uncsi iparváros, hanem az a menő kulturális hely, ahonnan John Lennon és bandája elindult a világhírnév felé. A futball pedig örök társa a városnak; 1892-ben alapított Liverpool FC máig a második legsikeresebb klub az angol bajnoki címeket tekintve, szám szerint 19-szeres győztesek „a Vörösök”.


De miért is utazzon az ember a városba? Milyen látnivalók vannak itt az Anfield Road-i stadion és a Beatles múzeum mellett? Nos, nem is hinnénk, hogy egy hosszú hétvégi utazásra milyen nagyszerű úti cél Liverpool.


Liverpool installáció, Anglia
Liverpool installáció

Tartalomjegyzék:


Mielőtt bemutatnám a top 10 látnivalót, pár mondatban hadd meséljem el, nekem milyen személyes élményem fűződik a városhoz. Ennek alapján talán jobban érthető, hogyan is keveredtem ide 2023 tavaszán.


Személyes élmény 2008 vs 2023


2008 szeptemberében Erasmus diákként érkeztem a városba. A Lehman-Brothers Bank csődjét az angol lapokban olvastam és akkori fejjel a pénzügyi világválságból leginkább azt érzékeltem, hogy az ösztöndíjam angol font-ban harmadával kevesebbet ér, mint forintban, ezért a tanulmányaim mellett dolgoznom kellett, hogy a lakbér és a buszbérlet fizetése mellett maradjon szórakozásra is némi pénzem. Így kerültem 22 évesen a Liverpool FC stadion egyik büféjébe, ahol a mérkőzés szüneteiben a Carlsberg sör mellé sausage rollt (kolbászos szendvicsféle) és chicken pie-t (csirkés pite) adtam el a szurkolóknak. Néztek lengyelnek, orosznak, cseh-nek, mert sajnos sokan azt sem tudták; hol is van Magyarország. Megtanultam különböző nemzetiségű fiatalokkal együtt dolgozni, angolul fejben számolni illetve, hogy az angol pénzérmék nem is annyira egyformák és hogy a mosoly egy univerzális nyelv. 😊 Aztán a John Moores University egyetemén a diáktársakkal arról beszélgettünk, hogy Barack Obama amerikai elnök lett a novemberi választáson, illetve Lewis Hamilton megnyerte élete első F1-es világbajnoki címét; brit állampolgárként tele volt vele a sajtó. Szeptemberben az MTV Music Awards zenei díjátadót pedig a városban rendezték meg, annak részeként, hogy Liverpool pont 2008-ban volt Európa Kulturális fővárosa. Emlékszem, ahogy a hideg angol őszi hidegben egy francia és egy másik magyar diáktársammal álltunk a kerítésnél, hátha megpillantunk egy hírességet. Persze valami hátsó bejáraton kísérték be őket az épületbe, így semmit nem láttunk a nagy tömegen kívül.



Aztán, ahogy a fenti képeken is látszik, eltelt 15 év (persze John Lennon semmit nem változott, csak én) és 2023-ban a francia barátnőmmel, akivel már akkor sejtettem, hogy életre szóló barátságot kötöttem, visszatértünk Liverpool-ba, hogy megnézzük, változott-e a város és ha igen, hogyan, milyen irányba, más lett-e, mint amire emlékszünk. Persze felkerestük az iskolánk épületét is, végig sétáltunk a hatalmas buliktól híres Bold street-en, és ismét csavarogtunk az Albert Dock-nál, valamint nézelődtünk a Primark-ban. Sajnos az Anfield stadionba ez alkalommal nem sikerült eljutni; meccs miatt zárva volt a látogatók elől. Azért így is nagyon jól éreztük magunkat és sokat nosztalgiáztunk a régi dolgokon. Külön örültem annak, hogy az időjárás nagyon kegyes volt hozzánk; a hosszú hétvége alatt egyszer szitált az eső fél órán át, előtte-utána végig kellemes meleg, tavaszi napsütésben fürödtünk.


E személyes kitérő után jöjjön a személyes top 10 kedvenc látnivaló Liverpool városából:


Liverpool látnivalói


1. Beatles Múzeum (The Beatles Museum)

15 évvel ezelőtt nem sikerült bejutni a múzeumba, 2023-ban nem hagytam ki. A tárlat bemutatja a Beatles születését és egész munkásságát 1970-ben bekövetkezett feloszlásáig. Számos érdekes és exkluzív relikvia is kiállításra került az üvegvitrinekben; például John Lennon karórája, Paul McCartney mikrofonállványa, vagy Pete Best dobfelszerelése. Rengeteg képet láthatunk a világkörüli turnéjukról, és olyan fotókat is, amelyek más hírességekkel készültek. A belépőjegy nem olcsó (felnőttjegy 17 Ł), de szerintem abszolút megéri a kiállításra ennyit áldozni, ha szeretjük az együttes zenéjét! https://liverpoolbeatlesmuseum.com/ A Matthew Street-n található múzeum bejáratától 30 méterre található a Cavern Pub, ahol számtalanszor fellépett az együttes.



2. The Beatles szoborcsoport (The Beatles Statue)

Ha már szobor, akkor az egész bandáról is van kiállítva egy alkotás, viszont ez jóval messzebb a múzeumtól. Ez az emlékmű az Albert Dock-nál, a Royal Liver Building előtti téren található és bizony sorba kell állni, ha fényképezkedni szeretnénk a fiúkkal. Nekem sikerült két idegen beállása közben csak róluk egy képet készíteni. A Royal Liver Building egyébként a 3 grácia (Three Graces), vagyis a város 3 leghíresebb épületének egyike. Nevét a város szimbólumáról, a liver bird-ről (mítikus madár, leginkább kárókatonaként ábrázolva) kapta, amely az épület tetejéről figyeli a látogatókat társával együtt a másik toronyról.



3. Albert Dock

Ha már említettem fentebb, jöjjön a kikötői rész bemutatása. Liverpool mindig is fontos kikötőváros volt a világ kereskedelmi térképén, főként Amerikából érkező és távozó hajók esetében. A kikötőt évszázadok óta használták, de 1890-ben újították fel jelenlegi formájára. 2004 óta az UNESCO Világörökség része a Mersey folyó melletti kikötői rész. A móló mentén több múzeum is helyet kapott; itt található a város életét bemutató Liverpool Múzeum, a Tengerészeti és a Rabszolgaságot részletesen ábrázoló tárlat múzeuma, illetve a művészeti kiállításokra szakosodott TATE Museum is.



4. Liverpool Múzeum (Liverpool Museum)

A város történetét és életét, kulturális és gazdasági adottságait bemutató múzeum még 2008-ban nem volt része a kikötői látképnek. Ezt az elmúlt 15 évben építették, modern formájából szerintem sejthető, hogy friss épületről van szó. Egészen az őskortól vezet végig a kiállítás és mutatja be Liverpool lakosságának változását (számszakilag és etnikailag is), valamint a gazdasági és kereskedelmi fejlődését. Sőt, innen tudtam meg például, hogy a város neve a „sáros patak” kifejezésre fordítható; az óangolban már 1190-ben említik ezt a térséget, mint „lifer” (iszapos, sáros) és „pol” (medence, vízterület) szavak kombinációjaként. https://www.liverpoolmuseums.org.uk/museum-of-liverpool



5. Tengerészeti és Rabszolga Múzeum (Maritime and International Slavery Museum)

A két múzeum egy épületben, más-más szinten található, és szintén ingyenes a belépés. A tengerészeti kiállítás beszámol a hajózási kultúráról, képi anyaggal mesél a Titanic szerencsétlenségről, illetve más, kevésbé ismert hajók (esetleg szintén tragikus) történetéről, illetve magáról a tengeri kereskedelemről és a város betöltött szerepéről. Számomra mégis a legérdekesebb kiállítás a rabszolgák életét bemutató volt. Tisztelegve a sok ezer szomorú sorsú, elhunyt rabszolga előtt, és vállalva az angol nép felelősségét e kérdésben, a tárlat objektíven mutatja be a kérdéskör egyes momentumait. Képekkel, történetek illusztrálásával egy nagyon igényes és mélyen megrendítő, felkavaró elbeszélés ez az emberi kegyetlenségről és a hitről, reményről.


6. Liverpool óriáskerék (The Wheel of Liverpool, avagy Liverpool Eye)

A kikötői épületegyüttes nagy kiterjedésének köszönhetően a múzeumok mellett számos üzlet és vendéglátó egység is helyet kapott, itt igazán élénk élet zajlik a helyiek és a turisták által, és nemcsak éjszaka. Jelenleg egy időszakos performanszt is láthattunk; a vízen úszó Földgömb a klímaváltozásra és az ez elleni aktív cselekvésre hívja fel az emberek figyelmét. A dokkon tovább sétálva, a másik végén túl található a 60 m magas Liverpool Eye 42 kabinjával. Erre felülve biztosan más szemszögből tekintünk a városra és nevezetességeire. Jó idő esetén a Mersey folyó torkolata is szépen látható. https://www.visitliverpool.com/listing/the-wheel-of-liverpool/52581101/



7. Liverpool katedrális (Liverpool Cathedral)

A város méltán híres egyik szimbóluma, a kikötőtől kissé arrébb található. A vallási épület Nagy-Britanniában a legnagyobb, a világon pedig a 8. legnagyobb katedrális címmel büszkélkedhet. Lélegzetelállító belső terek, fantasztikus orgona és 100 méter magasan konduló harangok, valamint elképesztő kilátás várja az idelátogatókat. A templom maga ingyenesen körbejárható, de ha szeretnénk felmenni a tetejére, azért jelenleg 8 Ł-ot kell fizetnünk. Szerintem abszolút megérte a belépőjegy megváltása, a fenti magasból csodálatos a kilátás a város minden irányába és a többi nevezetességre, valamint a Mersey folyótorkolatra is. https://www.liverpoolcathedral.org.uk/


Liverpool cathedral; petrazworld
Liverpool cathedral a háttérben


8. St. George Hall, a St. John’s Garden és World Museum

Visszasétálva a belvárosba, a Lime Street vonatállomástól pár percre található a St. George Hall, illetve a World Museum, valamint a St. John’s Garden. Az első épület 1854 óta várja a látogatókat neoklasszicista stílusában, ahol konferenciákat, esküvőket, különböző eseményeket szerveznek. Mostani sétánk alkalmával éppen esküvői fotózkodás zajlott, ezért nem tudtunk bejutni a belsejébe. Tulajdonképpen az épület mögött terül el a St. John kert, amelyben a tavasz színes virágai és virágzói fái igazi felüdülést nyújtottak. A padokon kényelmesen megpihentünk, és a szendvicseink elmajszolása után bementünk a kert mellett, oldalt található World Museum-ba. (Mellette található egyébként a városi könyvtár kupolás épülete). A szintén ingyenesen látogatható múzeumban több szint van, és mindegyik emelet egy-egy kiállítást mutat be. Így megtekinthetjük a világűrről, a dinoszauruszokról vagy éppen az ókori Egyiptomról készült interaktív és képes tárlatot is. Ha gyerekkel utazunk, ez garantáltan egy nagyszerű program lesz számára is, de szánjunk rá legalább 3-4 órát, mire minden szintet végiglátogatunk.


9. Bold street

Az előző pontban említett parktól szinte karnyújtásnyira található a város fő ütőere, a Bold Street. Ez a főutca, amely a dombról kiindulva egészen elvezet minket a kikötőig, és közben megannyi utca ágazik el belőle más-más irányba. A Bold street-en kaptak helyet a shoppingolásra kiválóan és veszélyesen alkalmas ruhaüzletek, mint az angol Primark és Marks and Spencer, de a nemzetközi márkaüzletek is, mint a Nike, Decathlon stb. Szombaton egész nap annyian voltak itt az utcákon és a boltokban, hogy azt gondoltam, ez az angol családok hétvégi időtöltése; vásárlás, majd ebéd egy étteremben, délután pedig meccsnézés. Persze sarkítok, de a Primark-ban lévő tömegtől tényleg kicsit megijedtem, annyian voltak. Ha vásárolgatni szeretnénk, akkor a szombati nap vagy a vasárnap délelőtt a legalkalmasabb rá, ugyanis vasárnap 17 óra körül minden üzlet bezár és ezzel együtt az utcák is egy szempillantás alatt kiüresednek. Kárpótlásul a vendéglátóegységek nyitva maradnak, amelyekből már 17-18 óra körül karaoke énekszó hallatszódik ki az angol lakosok jókedvének hála. Hiába, az angolok a szociális életüket a pub-okban és a futball meccseken élik, ez tény.



10. Liverpool FC stadion

És végezetül, de nem utolsósorban a 10. személyes kedvencem nem lehet más, mint maga az Anfield Road-i futballstadion. A csapat You’ll never walk alone (Sosem jársz egyedül) himnusza nem is fejezhetné ki jobban a szurkolói összetartást és azt a hangulatot, amelyet egy-egy hazai meccsen anno tapasztaltam. Az alábbi kép még 2008-ban készült, mielőtt látogatóként betértem a szuvenír boltjukba.


Liverpool FC stadion,  Anfield Road
Liverpool FC stadion, Anfield Road

Az biztos, hogy Liverpool az elmúlt másfél évtizedben sokat fejlődött, új épületekkel gazdagodott, az emberek még mindig segítőkészek és kedvesek. Látszik, hogy felkerült a turisztikai térképre is a hely, mert jóval több turistát láttunk most, mint 15 éve. Akárhogy is, ha már unjuk London túl nagy nyüzsgését, de szeretnénk egy hosszú hétvégét eltölteni valamely angol városban, Liverpool szerintem remek választás lesz erre. 1 óra vonatútra található tőle Manchester, ahol szintén van lehetőség a Manchester United FC stadionjába ellátogatni, vagy egyéb nevezetességeket megtekinteni.


Szállás

Mint minden városban, itt is megdrágultak a szálláshelyek, ezért mi a belvárostól egy 15 perces sétára található, 3 csillagos hotelben szálltunk meg. Reggelinek sajnos a tipikus angol reggelit kaptuk, nagyon más választék nem volt. A standard szoba saját fürdőszobával teljesen korrekt, tiszta volt, naponta takarították és az ablakunkból a Mersey folyóra láttunk rá. Sajnos lift nem volt az épületben, így aki több napra és nagyobb poggyásszal érkezik, az vagy máshol szálljon meg, vagy eddzen előtte, hogy a csomagokat fel tudja vinni a lépcsőkön. Összességében meg voltunk elégedve a hellyel, de egy kicsit közelebbi hotel, még ha drágább is a szállás, lehet jobb lett volna, hiszen 1-1 nap 20 000 lépést is megtettünk.



Utazás

Liverpoolba én Budapestről a Ryanairrel utaztam Manchester városába és onnan 1 óra vonatidővel értem be a Lime Street pályaudvarra. Visszafelé már Liverpool repülőteréről indultam haza Wizzair-rel. A két légitársaság más-más napokon és napszakban indul és érkezik az angol városokba, érdemes lehet összenézni a menetrendeket és az ott tartózkodásunkat a saját igényeink alapján kialakítani.


További hasznos utazási tippekért, információkért és élménybeszámolókért kövesd Facebook és Instagram oldalam! :)

867 megtekintés1 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page