top of page
  • Szerző képeSzabó Petronella

Izgalmas sétatúra Újpesten

2022 áprilisának egyik verőfényes szombati napján 30 ember gyűlt össze velem együtt, hogy Lerch Gabriella idegenvezetővel egy kellemes 2,5 órás sétát tegyünk Újpest jellegzetes, a kerület életét meghatározó nevezetességei között. A sétát természetesen anekdotákkal és érdekes történetekkel fűszerezte Gabriella, aki elárulta, hogy maga is újpesti lakos. Ez az elköteleződése kiérződött abból, ahogy az egyperces történeteket lelkesen mesélte nekünk.



Én is kiskorom óta Újpesten lakom, figyelem a városrész alakulását, így még nagyobb élmény volt hallani a történelméről, illetve olyan személyek életéről, akik segítették szeretett kerületem fejlődését.


Nem véletlenül az a Sétaműhely – Budapest Walkshop által meghirdetett sétatúra neve, hogy „Újpesti egypercesek”; rengeteg kis sztori, érdekesség színesíti a kerület történetét, kialakulását, és ezekből szép számmal hallhattunk példákat Gabriella tolmácsolásában.


Tudtad például, hogy:

  • a mai Városkapu metrómegállónál lévő Lidl bolt helyén 1866-ban még lóvasút végállomás volt?

  • a 1993-2008 között az Attila utcában működő Bródy Imre Gimnázium épülete egykor Újpest első községházának adott helyet?

  • az újpesti Zsinagóga már 1886 óta áll a kerületben? Belső elrendezése vajon melyik zsinagógára hasonlít?

  • Illek Vince, az Újpesti Egek Királynéja római katolikus Főplébánia plébánosa sorsjáték bevételéből (20.000 Ft) növelni próbálta a bevételét, és próbálta fizetni a templom építési munkálatait 1881-ben? Na, de akkor miért nem lett 8000 férőhelyes a templom befogadóképessége?

  • Városháza előtti teret régen Trombita térnek hívták, mert szó szerint ide trombitálták össze az embereket, ha valami fontos bejelentenivalója volt a polgármesternek? Mi volt akkoriban a hír, minek volt hírértéke?

  • a mai Központ Bisztró helyén 2013 decembere előtt 84 évig hentesüzlet működött, amelyet egy családnak a leszármazottai vezettek? Kik voltak ők és miért zárt be az üzlet?

  • Könyves Kálmán Gimnázium épületének tetején egy Csillagda üzemel, és az iskolának fontos szerepe volt az ’56-os forradalomban?

  • Pozsonyi úti lakótelep helyén 1964-ben még temető állt, ezért az emberek a lakásukba beköltözés után sokszor szellemeket véltek látni, hallani? Vajon mi az igazság és miért hívják mai is Szellemtelepnek ezt a lakónegyedet?

  • régen kofahajók kötöttek ki Újpesten? Mikortól lett fedett ez a piac és mióta van virágpiaca is Újpestnek? Mikor költözött át a modern épületbe a régi piac és miért?

  • a városközpont közelében lévő Baptista templomban egy híres zongorista is fellépett? Ki volt ő és mi volt az oka az ideutazásának?



Az újpesti Városháza
Az újpesti Városháza

A fenti kérdésekhez kapcsolódó válaszok és anekdoták, illetve történelmi tények csak töredékei annak a történetmennyiségnek, amelyet hallhattam a séta során az idegenvezetőnktől.


Ha Téged is érdekelnek ezek a történetek és nem szeretnél lemaradni a következő sétatúráról, látogass el erre az oldalra és jelentkezz be a következő dátumra meghirdetett sétára!


Köszönöm a lehetőséget és az élményt a Sétaműhely – Budapest Walkshop csapatának!


További élménybeszámolókért és hasznos utazási tippekért, információkért kövesd Facebook és Instagram oldalam!

169 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page