top of page
  • Szerző képeSzabó Petronella

Az ausztriai Hallstatt top 5 látnivalója


Az osztrák-német határhoz közel, 1500 m magas hegyek között megbújó, a Halstätter See tó partján fekvő 7000 éves város egy mesebeli hely. Sok helyen megfordultam már életemben, bejártam sok országot, vidéket, de őszintén mondom, hogy Hallstatt (Hallstadt) annyira hangulatos kisváros és olyan festői szépségű tájon fekszik, hogy legszívesebben odaköltöztem volna azon nyomban, ahogy megláttam.


Hallstatt lélegzetelállító látványa, Ausztria
Hallstatt lélegzetelállító látványa

Utazás

Budapestről mi autóval, kis pihenőkkel 6 óra alatt értünk Hallstatt-ba. Ugyanakkor vonattal is megközelíthető a város, igaz a tó másik partján van a megálló (Obertraun vasútállomás), onnan csak komppal vagy taxival tudunk az úti célunkig eljutni. Amúgy annyira kicsi a város, és szűk sétáló utcái vannak, hogy autóval nem is engednek be turistákat. 3 kijelölt parkoló van még a belvárosi rész előtt, ahol az autót hagyhatjuk; 24 óra parkolás 16 eurót kóstált. Minél több időt töltünk Hallstatt-ban, ez az összeg arányosan csökken. Mi délután 3 körül értünk oda, és még volt pár szabad hely, de érdemes inkább délelőtti órákban érkezni és helyet foglalni a biztonság kedvéért. A szállásunk biztosított ingyen transzfer lehetőséget nekünk, ehhez a parkoló bejáratánál elhelyezett csengőt kellett megnyomni, amin keresztül bejelentkezett a diszpécser. Neki jeleztük, hogy megérkeztünk és 5 perc múlva már egy kis busszal meg is jelent értünk. Újabb 5-10 perc múlva már megérkeztük a szállásunkhoz.


Szállás

A szállás kapcsán amúgy óriási szerencsénk volt. A booking.com-on nézegettem az ajánlatokat már hetekkel az utazás előtt, de a városban nem találtam egyet sem, csak 15-30 km-re lévő más városokban. Pár nappal az utazás előtt ott tartottunk, hogy még nem tudtuk, hol fogunk aludni az ott tartózkodásunk ideje alatt, amikor egyszer csak megláttam az applikációban egy Hallstatt-i szállásajánlatot. A Gasthof Simony Hallstatt B&B hotel konkrétan a főtér mellett helyezkedik el, és a szobához reggeli, illetve a tóra és a hegyekre néző kilátás és a fentebb említett retúr transzfer is járt. Egy perc alatt végigcsináltam rá a foglalást, nehogy más lecsapjon a jó ajánlatra. A szoba tiszta, rendezett volt, normális méretű fürdőszobával, viszont a wifi néha akadozott, így esti filmnézést nem ajánlom programnak. A reggeli svédasztalos megoldásban bőséges volt. A szállásnak saját kertje van, ami a szemközti hegyekre és a tóra néz, így fantasztikus élmény volt a reggelinket ebben a csodálatos panorámában és nyugtató csendben eltölteni.


Szállásunk szobája, Simony gasthof hallstatt
Szállásunk szobája

A város felfedezése, és a top 5 látnivaló

Én személy szerint mindenkinek azt tanácsolom, hogy inkább várja ki, amíg a városban tud szállást foglalni, mert így lehetőségünk volt arra, hogy az aznap érkező cseh, lengyel, kínai, arab, indiai stb. nációk tömeges turistabuszos érkezése előtt felfedezzük a várost a maga érintetlenségében. Gondoljunk bele, a városban alig 700 ember lakik, de naponta közel 10.000 turista jelenlétét kell elviselniük az ottlakóknak! És hiába voltunk mi is turisták, nagyon átéreztük a tömegturizmus átkát a késő délutáni órákban. Reggel viszont a városban még csend honol, magunkban tudtunk sétálni az utcákon, illetve figyelni a túloldali érintetlen természetet – ez semmihez sem fogható élmény!


Lássuk a top látnivalókat!


1. Főtér

A világ egyik legcukibb főtere, színes házakkal körbeszegélyezve, Szentháromság szoborral és szökőkúttal a tér közepén. A házak ablakaiból omlanak a gyönyörű piros muskátlik, pazar látvány. A piactéren fagyizó, üzletek és éttermek is helyet kaptak.


Hallstatt főtere a Szentháromság szökőkúttal, Ausztria
Hallstatt főtere a Szentháromság szökőkúttal
Virágtól roskadozó Hallstatt-i házak, Ausztria
Virágtól roskadozó Hallstatt-i házak

2. Evangélikus templom

A piactérrel szemben található az az evangélikus templom, amely szinte minden Instagram fotón és képeslapon látszik égbetörő hegyes tornyával. A templom belülről nem nagy, és kissé puritán, nagy díszítettséget vagy freskókat ne várjunk tőle, ellenben a bejárat felett lévő orgonája nagyon szép hangon szólt mise idején. A templomba ingyenes a belépés.


Az evangélikus templom; hallstatt; ausztria
Az evangélikus templom és jellegzetes égbetörő csúcsos tornya

3. Temető

A főteret elhagyva egy elágazáshoz érünk. Ha jobbra kanyarodunk, akkor a kikötőhöz jutunk, ahonnan a komp indul és érkezik a vasútállomáshoz/tól. Ha azonban balra tartunk és felsétálunk az emelkedőn, akkor hamarosan a városi köztemetőhöz érünk. Kissé bizarr lehet, hogy top látnivalóként emlegetem (mint sok más utazási portál is), de tényleg gyönyörűen gondozott sírokat találunk itt és innen is csodás kilátás nyílik a város egy részére, mivel kissé afelett helyezkedik el, egy katolikus templom szomszédságában. A Mária Mennybemenetele gótikus templom még kisebb a másiknál, de sokkal díszesebb, “aranyosabb”. 10 és 18 óra között van nyitva, ingyenesen látogatható.



4. Csontház

A temető hátsó részében áll a Szent Mihály-Kápolna, ami elsőre nekem fel sem tűnt volna, ha nem tudtam volna, hogy mi a története és a funkciója a helynek. Az apró város ugyanis olyannyira helyhiánnyal küzd, hogy a halottai nem fértek már el a temetőben. Ezért hoztak egy olyan döntést, hogy a nagyon régen ott fekvő sírokat felnyitották, az embereket exhumálták és a koponyájukra kalligrafikus írással ráírták az illető nevét, illetve mikor volt a születésének és halálának napja. Ezeket a koponyákat összegyűjtötték és a kápolnában helyezték el egymásra rakosgatva. 3 euróért (per fő) már meg is tekinthetjük ezt a morbid kiállítást minden nap 10 és 18 óra között. Érdekesség, hogy az egyik koponya fogsorán látszik egy aranyfog.


Szent Mihály kápolna; csontház; koponya; hallstatt; ausztria
Szent Mihály kápolna és benne a Csontház a koponyákkal

5. Kilátói pont a lakott területről

Ha lejövünk a temető hegyoldaláról, akkor vagy visszasétálunk a belvárosba, vagy ha egy kicsit tovább sétálunk, akkor eljutunk a város külső részére, ahol már csak a helyiek laknak, nincs szálloda, se panzió, se más látványosság. Viszont ebből a kanyarból a legszebb a kilátás szerintem a városra, és nem véletlenül szerepel pont ez a kép minden online bejegyzésben és képeslapon. Ugyanakkor a házak falára kifeszített molinók emlékeztetnek minket a helyiek ellenszenvére (Nur für Touristen, nichts für uns = Mindent a turistákért, semmit sem értünk!).



+1. Sóbánya és kilátó

A város belső részéből kijutva, a parkolóktól pár perc sétányira található az a felvonó, amellyel 3 perc alatt feljuthatunk a kilátóig. Ha a Sóbányát is szívesen meglátogatnánk, nemcsak a kilátóponthoz szeretnénk feljutni a lifttel, akkor 40 euró az oda-vissza jegy ára belépővel együtt 1 embernek. Itt található az a híres kilátópont, ahonnan teljes körpanorámában gyönyörködhetünk Hallstatt és a többi város, illetve a hegyek és a tó együttes szépségében. Persze szinte sorba kell állni, ha szeretnénk a kilátópont csúcsánál egy fotó, ráadásul egy hosszú rúd mindig belelóg a fotókba. Ezért célszerű kissé arrébb megállni fényképezkedni, szerintem még szebb képeket is készíthetünk. Egy kb. 10-15 perces hegynek felfelé tartó úton mehetünk tovább, hogy elérjük magát a Sóbányát. Itt meghatározott időnként indulnak a vezetett túrák a bányába. Védőruhát kapunk, illetve vannak szekrények, ahova a táskákat betehetjük megőrzésre, így tulajdonképpen a mobiltelefonon kívül mást nem érdemes magunkkal vinni. A bányában hideg van, kb. 15 C fok, ezért érdemes plusz pulóvert vinni magunkkal és a bejáratnál már felvenni. A teljes túra hossza 90 perc, ami alatt azért átfázik az ember. Enni, inni nem igazán lehet ez idő alatt és mosdó sincsen kialakítva. Aki klausztrofóbiás vagy fél a hosszú sötét alagutaktól, annak nem ajánlom a túrát, mindenki másnak viszont nagy élmény lesz. Van csúszdázási lehetőség, fényjátékkal kivetített mozi a bánya keletkezéséről, illetve ebben a sóbányában találtak a régészek egy 7000 éves (!) létra megmaradt darabjait, ami bizonyítja, hogy a várost milyen régóta lakják emberek. Visszafelé kisvasút vitt minket a bejárathoz, tehát összességében azt mondom, megérte a belépőjegy a borsos árát.



Gasztro tippek, avagy hova menjünk enni?:


Bräugasthof étterem

Érdekes volt tapasztalni, hogy hiába az ezer és ezer turista, a városban az éttermek maximum 20 óráig vannak nyitva, utána magadra vess, ha éhes vagy. Nincs annyira sok étterem a belvárosban, amik közül lehetne választani és több helyen csak készpénzes fizetésre van lehetőség. Mivel este 19 óra körül mentünk el vacsorázni, az előbbi körülményeket figyelembe véve, a Bräugasthof étteremre esett a választásunk. Itt felszolgáltak hagyományos bécsi szeletet krumplisalátával és egy kis áfonyaszósszal, amivel egész éjszakára jól laktunk. Az étterem egy kerthelyiségben található, ezért étkezés közben csodálhattuk a tavat és a szemközt magasodó hegyeket. Fizetéskor derült ki, hogy a kiszolgáló pincér fiú magyar volt, aki a 15 km-re lévő Obertraun városban él életvitelszerűen és idejár át dolgozni.



Rudolfstrum étterem

Másik étterem, amit szívből ajánlok, a Sóbánya és a fenti Kilátópont között található Rudolfstrum étterem. A hegy tetején elhelyezkedő épület teraszáról Pazar kilátás nyílik a tájra, a napernyők pedig minden asztalnál védtek a túlzott napfénytől. Itt kártyával is lehet fizetni, szintén egy magyar fiú volt a pincérünk, így a rendelést könnyen intéztük. Én a gulyásleves mellett döntöttem, amit az osztrákok szervíroznak levesként, ahogy mi magyarok is készítjük, de nagyobb adagban pörköltként is, az kicsit szaftosabb, húsosabb és főételként hozzák ki. A leves nagyon ízletes volt, de a férjem által rendelt oldalas krumpligombóccal és káposztával főétele is elég finomnak bizonyult.



Az biztos, hogy egyszer az életünkben, ha megtehetjük, látogassunk el Hallstatt városába, és szerezzünk csodálatos élményt a szemünknek és a lelkünknek is.


További hasznos utazási tippekért, információkért és élménybeszámolókért kövesd Facebook és Instagram oldalam! :)

199 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page