top of page
  • Szerző képeSzabó Petronella

Amszterdam látnivalói 4 nap alatt

Látnivalók, nevezetességek saját fotókkal, személyes élménybeszámoló keretében.


A holland fővárost sokszor Észak Velencéje névvel illetik, hiszen több mint 1800 híd köti össze kanyargós utcáit. A holland emberek rendkívül kedvesek és segítőkészek, illetve nagyon jól beszélnek angolul; nem lehet gondunk, ha segítséget kérünk tőlük, hogyan jutunk el egy-egy nevezetességig.


Amszterdam, Hollandia
Welkom in Amsterdam :)

4 napos városlátogatásom alatt részt vettem egy egyórás hajó úton, a kanálisok között a kapitány sok érdekességet mesélt a városról, ezek közül szerintem ezek a legérdekesebbek. Ha esetleg borultabb az idő, vagy hűvös lenne, mindenképpen fizessük be magunkat erre a programra, garantáltan nem bánjuk meg és még fázni sem fogunk a télen fűtött járműben!

Kanálisok és házak Amszterdamban
Kanálisok és házak Amszterdamban

Tartalomjegyzék:


Érdekességek Amszterdamról

  • a város nevének jelentése: gát az Amstel folyó partján (Amstelredamme-ből származik)

  • 1275-ben halászok alapították a várost, mára Európa legnagyobb kikötője van itt

  • a hollandoknál nincsen függöny a nappaliban, mert az asszonyok így jelezték férjeiknek, hogy nincs takargatnivalójuk (vagyis nincs szeretőjük), amíg ők a tengereken, óceánokon hajóztak

  • azért olyan keskenyek az épületek, mert minél nagyobb volt a homlokzat szélessége, annál több adót kellett a lakónak fizetnie, és hát, nyilván senki nem akart túl sokat fizetni

  • Amszterdamban több bicikli van, mint amennyi lakos, és sok bicikli az Amstel folyóban nyugszik már békébenAmszterdam szerintem önmagában is érdekes, ha nagyon kevés időnk van a város felfedezésére, az is élmény, ha csak az utcái között sétálunk. Persze a múzeumok és látnivalók úgyis előbb-utóbb szembejönnek velünk. Érdemes a központi pályaudvartól indulni, és a fő utcán haladni a belváros, illetve a Dam tér felé.


Látnivalók Amszterdamban

Legelőször, bal oldalt, a város védőszentjének, Szent Miklósnak a templomát pillanthatjuk meg. Ottjártamkor éppen mise volt, így jutottam be ingyen, de természetesen csak a leghátsó sorból volt esélyem körbenézni. Bár így is lenyűgözött a gótikus templom szépsége.

A csodálatos Szent-Bávó székesegyház, Amszterdam
A csodálatos Szent-Bávó székesegyház

A fő utcán haladva, jobb oldalt a Szex múzeumot fedezhetjük fel. Kíváncsiságból vettem egy belépőjegyet és körbejártam a 3 emeletnyi kiállítást. A tárlat bemutatja a különböző kultúrák hogyan viszonyulnak az erotikához, a szexhez és ezek ábrázolásához. Meglepő, hogy milyen sok rajz, festmény, illetve dísztárgy maradt fenn az utókornak e téma kapcsán.


A főtéren, vagyis a Dam téren található a Koninklijk Paleis (Királyi palota), a Madame Tussauds épülete és kicsit jobbra kanyarodva a De Niuwe Kerk (Új templom). Utóbbiba szerettem volna bemenni, körbesétálni, de a 20 eurós belépőjegy árát egy templom megtekintéséért pofátlanul drágának tartom, így azzal a lendülettel ki is jöttem az épületből.


A főtértől kb. 10 perces sétával nyugati irányban elérhetjük az Anna Frank emlékszobrot és emlékházat. A zsidó kislány története biztosan sokaknak ismerős, ebben a házban rejtőzködött szüleivel a II. világháború évei alatt, de sajnos 1944 augusztusában elárulták őket, így elhurcolták őket és Anna végül koncentrációs táborban halt meg fél évvel később. Később megtalált, majd könyvként kiadott naplója az ő szemén át mutatja be a háború borzalmait. Ha lelkileg felkészültünk a múzeum meglátogatására, akkor érdemes előre jegyet venni, mert akkora az érdeklődés, hogy akár hetekkel előtte elfogyhatnak. Én a helyszínen szerettem volna váltani a 14 eurós jegyet (2023-ban már 16 eurós), de a teljes hétvégére betelt minden idősáv, így lemaradtam a múzeumról.


 Amszterdam, Anne Frank emlékszobra
Anne Frank emlékszobra

Ha már itt voltam, betértem a közeli palacsintázó helyre (Pancakes Amsterdam), ahol isteni palacsinta fánkokat ebédelhettem csoki öntettel. Igazából a gofri és a palacsintatészta keveréke ez, amely inkább édesen finom szerintem, de láttam olyan vendégeket, akik sajttal fogyasztották.


holland palacsinta, Amszterdam
Egy kis holland palacsinta csokiöntettel

Apropó, sajt: Hollandia híres finom sajttermékeiről, érdemes vásárolni a helyi szupermarketekben, nagyon sokféle ízesítéssel árulják őket, én például mézes-mustáros és mediterrán fűszerezésű sajtot is vettem szuvenírként – nem drágábban, mint itthon 20 dkg trappistát.


Holland sajt minden mennyiségben, Amszterdam
Holland sajt minden mennyiségben
Sajtház, sajtok, amszterdam, hollandia
Az egyik sajtház bejáratánál

A leghíresebb múzeumok felé haladva, útba ejthetjük a Bloemen markt-ot, amely a világ egyetlen úszó virágpiaca és már 1862 óta működik. 3 euróért már 10 darab tulipánhagymát vehetünk, akár ajándékba valamely szerettünknek. Hazaérkezésem után, másnap elültettem a hagymákat, bízva abban, hogy tavasszal különféle gyönyörű színben pompáznak majd a lakásban. Természetesen a piacon egzotikus növények (pl. orchidea) és más szuvenírek, mint hűtőmágnesek, ajándéktárgyak is megvásárolhatóak.A piac egyik oldalán van egy hangulatos kávézó-bisztró, amit könnyed ebédre javaslok felkeresni. Forró csoki, háromszög szendvics, holland palacsinta is kapható.


Múzeumnegyed

A Vondelpark közelében található több múzeum is, én ezek közül a Gyémánt és a Rijks múzeumot kerestem fel, a Van Gogh múzeumba sajnos elfogytak a jegyek. Mivel Hollandia híres a gyémántkereskedelméről, ezért nem meglepő, hogy Diamant museum is segít megérteni a gyémánt, és kereskedelmének történetét. Láthatunk királyi koronaékszereket, vagy éppen gyémántból készült teniszütőt és koponyát is. A teniszütő, avagy Golden Racket 1 millió USD-t ér és 142 gyémánt található rajta. Amelie Mauresmo teniszcsillag büszke tulajdonosa ennek, aki adott a tenisztornán 5 éven belül 3x is nyerni tudott. A koponyát még ennél is több, összesen 8601 gyémánt díszíti. Damien Hirst művének a For the love of God nevet adta. A tárlat végén a boltban, akár vásárolhatunk is magunknak valamilyen ékszert, már ha van rá elegendő fedezetünk.A park bejáratával szemben található talán a leghíresebb múzeuma Amszterdamnak, a Rijsk Múzeum. E hatalmas épületben 3 emeleten keresztül sétálhatunk órákat és csodálhatjuk meg a több ezer kiállított tárgyat, amely mind kapcsolódik valamilyen módon a holland kultúrához. Nemcsak a leghíresebb holland festők, mint Van Gogh, Vermeer vagy Rembrandt festményeit csodálhatjuk meg, de Delft kékszínű porcelánjait és a múzeumi könyvtárat is. Az emeletek a különböző századokat ölelik át, és ha nem vigyázunk, akár egy teljes napot is eltölthetünk itt. Csak online előre foglalással lehet belépőjegyet venni, de jó tanács, hogy legalább 2-3 órát hagyjunk a múzeum megtekintésére (az épület 17.00-kor zár, ezért az utolsó, 15.30-as felkínált időpont foglalása nem szerencsés, mert alig másfél óránk van a megtekintésre).A Van Gogh múzeum természetesen nevéből is adódóan Vincent Van Gogh festő alkotásaira koncentrál. Ide is csak online foglalással tudunk belépőjegyet vásárolni.


Kirándulás Haarlem városába

Amszterdamtól vonattal az óceánpart felé kb. 20 percre található Haarlem, ami nem tévesztendő össze a New York-i Harlem-mel. Már 1245-ben megkapta városi jogait II. Vilmos holland gróftól és hamar a tulipántermesztés fellegvára lett, köszönhetően kedvező földrajzi adottságainak. Később a textilipar és a holland festészet központja lett, de mára Amszterdam mellett elvesztette e privilégiumait. Viszont talán pont ennek köszönhető, hogy megőrizte báját és az óvárosa még ma is olyan, mintha visszarepültünk volna a történelemben.


hollandia, Haarlem pályaudvara
Haarlem pályaudvara

Látnivalói közül leghíresebb és talán legszebb a Szent Bávó-székesegyház (Sint Baafskerk), amely elképesztő, hogy micsoda nyugalmat áraszt magából. Orgonája egyike a legszebbek közül, amelyeket eddigi életemben láthattam, és mint kiderült némi utánaolvasás nyomán, még Mendelssohn és Mozart is játszott rajta! Talán e fantasztikus művészek szelleme lengi körbe a helyet és kölcsönöz neki egy nem e világi titokzatosságot. A 3 eurós belépőjegy abszolút megéri az élményt!A főtéren a templommal szemben áll a városháza, aminek a kertje szabadon látogatható. Innen továbbsétálva nem hittem el, de ebben a kis városban is működik piroslámpás „negyed”. Konkrétan arra lettem figyelmes, hogy az egyik ház ablakaiban piros lámpák világítanak fényes nappal, majd elhaladva az épület előtt, megláttam a hölgyeket az ablakban várakozva 1-1 újabb kuncsaft után. Szóval Hollandiában úgy látszik, ez nem csak Amszterdam privilégiuma, hanem országos jelenség.


A Spaarne folyó jobb oldalán helyezkedik el a De Adriaan malom, amely már 1779 óta a város egyik jelképe. Még ma is látogatható belépődíjért cserében, de szerintem kívülről bőven elég megnézni.


De Adriaan malom Haarlemben, hollandia
De Adriaan malom Haarlemben

Városi sétámat egy nagyon hangulatos kávézóban, a Chco Chololate Company-ban zártam forró csokit kortyolgatva.Utazás és szállás

A szállások nagyon megdrágultak, ezért szerintem olcsóbb, ha a reptérhez közeli szállodában szállunk meg, sokak kínálnak ingyenes transzfer busz járatot a repülőtér és a hotel között. Emiatt jobban megéri, ha a buszt igénybe véve visszamegyünk a reptérre és onnan vonattal kb. 15 perc alatt Amszterdam belvárosába érünk, 10 euró a retúr vonatjegy. Gyorsabb és olcsóbb is, mint a helyi BKV-val zötykölődni és többször átszállni, és így jegyet érvényesíteni.


Park Plaza Amsterdam Airport. szállás, hotel
Park Plaza Amsterdam Airport, a szállás

További élménybeszámolókért és a holland utazáshoz hasznos utazási tippekért, információkért kövesd Facebook és Instagram oldalam! :)

2 495 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page