top of page
  • Szerző képeSzabó Petronella

5 kiránduló tipp a Balatonnál

Talán nyáron szeretünk a legjobban a Balatonnál lenni, biciklizni, napozni, strandolni, pedig egész évben tartogat programokat, kirándulási lehetőségeket. 5 olyan helyet sorolok fel alább, amiket az év bármely időszakában érdemes meglátogatni.


Tartalomjegyzék:


1. Tihanyi Őrtorony-kilátó

A Balaton északi partján, Tihanytól indulva Sajkod városán át gyalogosan 1 óra, míg kocsival 10 perc alatt elérhető a 216 m magas Apáti-hegyen az Őrtorony-kilátó, ahonnan szinte az egész "magyar tengert" megcsodálhatjuk. Előttünk fog elterülni a Külső-tó, majd kicsit messzebb Tihany templomának tornyai és a Belső-tó bukkan fel. A háttérben Balatonfüred, tiszta időben délre nézve pedig Zamárdi, Szántód és akár Balatonföldvár is látható. A torony fa és helyi terméskő felhasználásával épült, 3 szintje teljes egészében körbejárható és ingyenesen látogatható.



2. Balatonboglári Gömb-kilátó

A Balaton déli partjánál, Balatonbogláron, a Várdomb csúcsán, 165 m magasan áll a „magyar Atomium”, azaz a balatonboglári Gömb-kilátó. A vasszerkezet 240 háromszöglemeze közé eredetileg üvegfelületet terveztek, de végül így, nyitottan hagyták. A város nevezetessége éjszakai kivilágítással talán még szebb, mint nappal. A 15 m átmérőjű látványosság hivatalos neve Xantus János gömbkilátó. Belépőjegy vétel kötelező, viszont a parkolás a domb aljánál ingyenes.



3. Kőröshegyi Levendula és Tulipán Park

Nagyon szerettem volna eljutni a Kőröshegyi Völgyhídtól nem messze, Kőröshegy és Balatonföldvár települések között meghúzódó hegy oldalában fekvő levendula és tulipánparkba és 2022 nyarán végre teljesült az álmom! 2012-ben hozta létre egy magyar család ezt a hatalmas parkot, ahol a kezdetekkor saját maguk és barátaik ültettek 30.000 tulipánhagymát (!) és 10.000 nárciszhagymát, hogy csodaszép kertet varázsoljanak az arra látogatóknak. Ma már több, mint félmillió tulipán és több tízezer nárcisz virágzik áprilisban a hegyoldalban! Nyáron pedig a terület másik részén lila színbe borul a táj és a levendula virág illata lengi be a levegőt. Lehetőség van fotózkodásra, háttérben a csodálatos Balatonnal, illetve szedd-magad akció keretében hazavinni a száruknál levágott virágokat. A helyi bisztróban pedig levendula szörptől kezdve hasonló ízű süteményekig mindent megtalálunk. Sőt, ha szeretnénk saját virágokat gondozni, akkor ősszel lehetőség van virághagymák vásárlására is! A belépés jegyvásárláshoz kötött (lehetőség van előzetesen online is megvenni a belépőket), de a parkolás ingyenes.



4. Balatonföldvári Kilátó és Hajózástörténeti Múzeum

A Kőröshegyi levendulaparktól nem messze, Balatonföldvár városában találjuk a Hajózástörténeti múzeumot és ennek tetején a Balaton legnagyobb épített kilátóját. Az épület egy hajót formál, melynek árbóca maga a kilátó. Az épületben interaktív kiállítás keretében bővíthetjük ismereteinket Balatonföldvár, a Balaton és a hajózás történetéről. A tetejéről pedig szuper kilátás nyílik a Balaton mindkét partjára, különösen megkapó a szemközti oldalon a Badacsony, illetve a Tihanyi-félsziget látványa. Az épület mellett zöld területet, parkot alakítottak ki, valamint Bujtor István Skála nevű hajóját is ide állították, tisztelegve a színészlegenda előtt, aki ezzel szelte a Balaton hullámait a Pogány Madonna című filmjében. Belépőjegy van, de SZÉP kártyával is lehet fizetni.



5. Balatoni Madárkert

1998-ban nyitotta meg Magyarországon elsőként a díszmadár tenyészparkot a Rácz család, és az eltelt 30 évben egyre több dísz- és egzotikus madár kapott otthont a Madárkertben. A több ezer nm-n elterülő parkban olyan ritkán látott és előforduló vagy egzotikus helyen élő madarakat is megfigyelhetünk, mint az emu, az indiai kék páva, a kínai törpefürj, illetve fácánok, fényseregélyek és Amerikából származó papagájok. Természetesen díszmadárként a "klasszikus" papagájok és pintyek is megtalálhatók a kertben. A belépőjegy megvásárlásával támogatjuk a családi vállalkozás fejlesztéseit és a madarak még jobb életminőséghez való hozzájutását.




Mindenkinek ajánlom ezeket a könnyű, de annál érdekesebb kirándulásokat, ha a Balaton partjainál jár!


Csodás naplemente helyszíneket pedig ebben az élménybeszámolómban mutatok!


További élménybeszámolókért és hasznos utazási tippekért, információkért kövesd Facebook és Instagram oldalam! :)



62 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page