top of page
  • Szerző képeSzabó Petronella

3 csodálatos naplemente helyszín a Balatonnál

Mint arról már korábban írtam ebben a cikkemben, imádom a naplementéket, valahogy mindig megnyugtatnak és elgondolkoztatnak, és a lemenő Nap fénye valahogy mindig segít rávilágítani az igazán fontos dolgokra, érzésekre, gondolatokra.


2020 nyarán volt szerencsém több alkalommal is a Balaton partjától csodálni a Nap útjának utolsó lépéseit. Minden naplemente egyedi, különleges és megismételhetetlen, mint ahogy maga az élmény is.


Balatonboglár

A balatonboglári vitorlás és jacht kikötővel szomszédságban helyezkedik el a kemping terület, ahol tucatnyi lakóautó sorakozik és kínál egész nyári élményt a nyaralóknak. A kempinghez külön balatoni partszakasz tartozik, végén egy kis sziklákkal kirakott mólóval, amelynek végéből a kis vadkacsák társaságában valóban páratlan látványt nyújtott az északi parton lemenő nap.





Balatonföldvár

Elsőre kellemes ismerkedés a várossal a naplementét megtekinteni a partjáról. A hűsítő platánfák borította promenádon majd egy kis hídon és holtágon átsétálva, a kikötő mentén haladva a Kvassay sétány végén találtuk meg a Stég Bárt, ahonnan valóban csodálatos volt a Nap lemenő útját végigkövetni. A bár enyhén benyúlik a vízbe, ezért olyan érzésünk volt, mintha a tó belsejéből és nem a partról figyelnénk a természeti jelenséget. Egy hideg itallal a kezünkben és a kényelmes rattan bútorokra helyezett párnák között, szuper társaságban az élmény és a látvány valóban magával ragadó volt!





Balatonakarattya

Ezt a helyszínt teljesen véletlenül fedeztük fel, mondhatnánk romantikusan, hogy a Sors (reálisabban a GPS) hozott ide minket. Egy szűk félig betonozott, félig földút végén tárult elénk fantasztikus panoráma a Balatonról. Kétszer is megcsodálhattuk itt a tájat; egyszer a déli órákban, amikor a víz teljes napfényben ezernyi kék árnyalatban tükröződött, és rajta az apró fehér gyöngyszem vitorlások mélán ringatóztak a szélcsendben, majd este 7 körül a lemenő Nap sugarainak ölelésében. Ekkor a tavon megjelent az aranyhíd velünk szemben és fények játéka a háttérben bíbor-vörös-narancs színre festette az eget.


Innen egyszerre látható a déli part egészen Siófokig, illetve az északi part Balatonfüredig és szemben, ha tiszta az idő, még a Tihanyi-apátság két tornya is. A tripadvisor a Magaspart kilátót javasolja, de szerintem szebb a kilátás innen, fentebbről, a Rianás utca végén lévő dombtetőről. Kocsival és gyalogosan/kerékpárral is meg lehet közelíteni a helyet. Két pad várja megfáradt gazdáit, de pokrócot leterítve vagy a kerítésnek dőlve is látható a lényeg; a csodálatos Nap, ahogy lebukik a Tihanyi félsziget mögött.




Balaton naplemente Balatonakarattya
Tenyeremben tartom a világmindenséget

További élménybeszámolókért és hasznos utazási tippekért, információkért kövesd Facebook és Instagram oldalam! :)

131 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page