top of page
  • Szerző képeSzabó Petronella

Szeged 5 legjobb látnivalója

Szegedet gyakran emlegetik a napfény városának. Sajnos decemberi ott jártamkor erre rácáfolt az esős, hideg idő, de az adventi vásár fényes hangulata kicsit feledtette velem a mínuszokat.


Tartalomjegyzék:


A Dél-Alföld legnagyobb, Magyarország pedig 3. legnépesebb városa. Ami az első perctől szembetűnő volt számomra, az a sokszínűség; sok helyen hallottam idegen nyelven beszélgetni fiatalokat, diákokat. Talán nem is véletlenül, a város Tudományegyeteme méltán híres a külföldi diákok körében, ezért a város tavasszal és ősszel biztosan pezseg az ottani diákélettől.


Szegedi dóm advent idején
Szegedi dóm advent idején

Lássuk Szeged városának legfőbb látnivalóit:


1. Szegedi dóm

A közbeszédben „csak” szegedi dómnak vagy Fogadalmi templomnak szokták nevezni, hivatalosan a neve azonban Magyarok Nagyasszonya-székesegyház. A XX. századi magyar építészet egyik legjelentősebb alkotása ez a neoromán stílusú épület. Egyik különlegessége, hogy 9040 sípos orgona(!) található a belső terében, illetve az ország legnagyobb toronyórájával is rendelkezik, az óralapok átmerője 4,3 méter, a nagymutatója pedig majdnem 3 méter hosszú. Abban a szerencsében volt részem, hogy egyedül járhattam körbe a templom csodálatos belső terét, s ebben a mély csendben volt valami fenséges magasabbrendűség. Mintha a templomban található angyalok és szentek mind figyelnének és követnének; egyszerre volt félelmetes és megható az ott töltött rövid idő. A belépés díjtalan, de a toronylátogatás belépőjegye 1200 Ft / fő.



2. Új zsinagóga

Hát ez a zsinagóga valami elképesztően gyönyörű. Ha Szegeden jár az ember és csak fél órája van, szerintem ez legyen az az épület, amit meglátogat. Igaz, hogy belépőjegyet kell váltani a látogatásához (1400 Ft a felnőtt jegy ára), de szerintem megéri, mert gyönyörű építészeti alkotásokat fedezhetünk fel az épület belsejében is. Baumhorn Lipót építész munkáját dícséri e páratlan alkotás, amelyet mindössze 2 év alatt, 1900-1902 között építettek fel. Érdekessége, hogy a világ 4., míg az országunk 2. legnagyobb zsinagógája. Tele van amúgy jelképekkel is, pl. a kupola a világot jelképezi, a 24 oszlop pedig a nap 24 óráját.



3. Móra Ferenc Múzeum

A múzeumban időszakos kiállítás volt Erzsébet királyné, Sissi életéről, és mivel nagyon szeretek olvasni a császárné életéről, ezért nem volt kérdés a látogatás. Maga a múzeum 1896 óta áll a városban, Móra Ferenc igazgatósága alatt (1971-34) között bővült jelentősen a kiállítások sora, és az ő iránta való tiszteletből nevezték át az épületet Közművelődési Palotáról. A kiállítás Sissi csodálatos ruhatárát hivatott bemutatni, illetve életének utolsó néhány évét a tragikus halálát megelőzően.



4. Aradi vértanúk tere

Egy prospektusban olvastam először az Aradi vértanúk teréről, ami akkor úgy jelent a fejemben, mint egy hatalmas tér szobrokkal és emlékművel. Ehhez képest kiderült, hogy II. Rákóczi Ferenc szobra álla téren, az aradi hősök emlékét egy márványtábla őrzi. A tér egyik oldalán áll a Hősök kapuja, amely az I. világháborúban elesetteknek állít emléket.


Hősök kapuja Szegeden
Hősök kapuja Szegeden

5. Erzsébet liget

A liget Szeged városának másik oldalán található. A város legnagyobb parkja, 15 hektár nagyságú. 1858-ban még barokk kert is állt itt, ma már ez megszűnt, de a fő útra gyönyörű platánfák hajlanak rá mindkét oldalról. A helyiek kedvelt szabadidős helye, kiválóan alkalmas futásra, kutyasétáltatásra, de gasztronómiai és egyéb fesztiválok színhelyeként is gyakran használják. A belépés díjtalan, a liget nincs körbekerítve, így bármikor látogatható.


Erzsébet liget télen, Szegeden
Erzsébet liget télen

A városban töltött idő alatt több éttermet is kipróbáltam, íme a tapasztalataim.


Gasztro ajánló szegedi éttermek közül:


1. Kiskörössy Halászcsárda

Bár nem eszek semmi olyan ételt, ami úszik a vízben, mégis kíváncsi voltam erre a híres csárdára, mi finomat lehet kapni a halételeken kívül? 3000 Ft-ból ebédeltem egy kiadós cigánypecsenyét steak burgonyával és uborkasalátával így azt kell mondjam, a magyaros ételeket is legalább olyan jól készítik, mint a vendégek által kedvelt halászlevüket. http://www.kiskorossyhalaszcsarda.hu/


2. Classic Grill szerb étterem

Az étterem a Városházától 5 perc sétára van, elegáns dizájn fogadott, de mégis kiérződött a balkán autentikusság. Az ételek is a szerb konyha jellegzetességeit tükrözték, az étlapon a baconbe göngyölt csevap főételtől kezdve a szabadkai palacsinta desszertig sokféle kínálat van. Ugyanakkor magyaros ételk közül is lehet válogatni. Én végül húslevest választottam, illetve az előbbi említett főételt sopszka salátával, és együttesen 4890 Ft-ot fizettem. https://classicgrill.hu/


Szerb étterem Szegeden
Kiadós szerb ebéd

3. Katedrális étterem és kávézó

A dóm meglátogatása után tértem be a földalatti étterem-kávézóba és rögtön magával ragadott a hely kellemes eleganciája és nyugalma. Az ételek minősége és felszolgálása is fantasztikus volt, a 3 hely közül nekem ez lopta be magát a szívembe. Egy finom gyöngytyúkleves után főételnek zöldséges rizottót választottam, és így maradt hely a desszertnek is; a csokoládé szuflé maracuja szósszal megkoronázta az ebédemet, amelyért így összesen 6050 Ft-ot fizettem. https://www.katedralisetterem.hu/


Katedrális étterem és kávézó
Katedrális étterem és a mennyei csoki szuflé

Ha Szegeden jártok, még számtalan látnivalót és nevezetességet tekinthettek meg, nyáron pedig biztosan még hangulatosabb a város egy hosszú hétvégi látogatáshoz!


További élménybeszámolókért és hasznos utazási tippekért, információkért kövesd Facebook és Instagram oldalam!

236 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page