top of page
  • Szerző képeSzabó Petronella

A német bajor vidék látnivalói (Regensburg, Straubing, Walhalla, lombkorona ösvény)

Autóval felfedezni egy tájegységet lehetőséget ad számunkra, hogy ne csak a kötelező turista látnivalókat tekintsük meg, hanem olyan helyekre is eljussunk, amik nem annyira top nevezetességek, de ettől még ugyanannyira érdekesek és megéri, hogy ellátogassunk hozzájuk.


Németország bajor vidéke a maga egyszerűségében varázslatos. Tiszta, rendezett utcák, mindenhol virágoktól roskadó házak és erkélyek, az egész tájvidék olyan meseszerű, mintha nem is a valóságban autóznánk. Hab a tortán, hogy a Neuschwanstein kastély is itt található, még Walt Disney-t is megihlette az épület és a Csipkerózsika filmben szereplő kastélyt erről mintázta.


Tartalomjegyzék:


Ha a bajor vidéken autózunk, akkor az alábbi városokat, látnivalókat mindenképp ajánlom megtekintésre:


Regensburg

A város a bajor vidék központja, itt található a legnagyobb székesegyház is, a Szent Péter katedrális. Gótikus jellegét már külsejére is könnyen felismerhetjük, belül a rózsaablakok és díszes ablakok is ezt támasztják alá. Bár ez a híresebb templom, mégis pár utcával odébb van a templom, amely barokk építészeti jegyeivel sokkal fényesebb, díszesebb és szerintem szebb is, mint a nagy társa. Mindkettőbe ingyenes a belépés, így ne hagyjuk ki a lehetőséget! Az óváros 2006 óta a Világörökség része, nem véletlenül; az utcák között sétálva szinte érezzük a középkor hangulatát. Az utcák pedig a Dunához vezetnek, amelynek mentén kellemes sétát tehetünk a fák szegélyezte árnyékban. A folyó túloldalára pedig a híres, 16 lyukú Kő-hídon keresztül juthatunk el. Ez történetesen Németország egyik legrégebbi kő hídja; 1135 és 1146 között épült. A Duna-parttól nem messze található Kepler háza: Johannes Kepler matematikus és csillagász, illetve családjának lakóhelye volt 1626 és 1628 között, de maga a faház 1250 körül épülhetett, így ez a legidősebb múltra visszatekintő egészben fennmaradt faház Németországban. Érdekesség még, hogy az ókori Római Birodalom északi határa itt, a Duna mentén húzódott, ezért az északi kapu, vagyis a Porta Praetoria.


Walhalla

Regensburgtól mindössze 16 km-re található a Walhalla-emlékmű. A hegy tetején magasodó pantheonról azt gondolnánk, hogy az ókori idők óta itt magasodik és mekkorát tévednénk! Építését I. Lajos bajor király rendelte el 1836-ban és néhány évvel később, 1842-ben nyitották meg látogatásra alkalmassá. Az épület belsejében megannyi, mintegy 100 db mellszobor található híres német személyiségekről, mint például Albert Einstein vagy Joseph Haydn mellszobra. Az épületet két oldalról körül ölelő oszlopsor végén elénk tárul a páratlan panoráma; a Duna kanyargó folyója szegte zöldellő táj igazi kuriózum a szemnek. 70 lépcső vezet lefelé egy kisebb kiszögelléshez, ahonnan szintén gyönyörködhetünk a kilátásban.



Straubing

Tovább autózva, Regensburg-tól mindössze 40 km-re található ez az elragadó városka, Straubing. A belvárost színes házak és virágok díszítik, a főtér közepén nagy szökőkúttal és szobrokkal. Ottjártunkkor épp a hagyományos éves ünnepükre készültek a helyiek. Lévén, hogy arrafelé a mezőgazdaság fontos megélhetési forrása az embereknek; minden évben megünneplik, hogy az állatokat beterelik a földekről és elkezdődik a betakarítás időszaka. Ekkor a nők színes népviseleti ruhába öltöznek és kötényt kötnek előre. Ha jobb oldalon van a megkötés az azt jelenti, hogy szabad a vásár, viszont, ha bal oldalon van a csomó, akkor bizony már foglalt a hölgy szíve. Milyen egyszerű, nem? :) A férfiak pedig igazi marhabőrből készült rövidnadrágot viselnek az elején díszítéssel. Egyes nadrágokat állítólag generációkon keresztül viselik és nagy családi ereklyeként tartják számon. A családok a folyópartra kiülve piknikeznek és már az esti evezős versenyek szurkolásához készülődnek. Kicsit arrébb van óriáskerék és körhinta is, lehet enni wurstlit és inni a korsó kézműves söröket. Augusztus közepén-végén, ha erre járnánk, mindenképp érdemes egy kitérőt tenni a városba és részese lenni a fesztivál hangulatnak!



Lombkorona-ösvény

A közelmúltbeli, itthoni lombkorona-tanösvény botrányos megépítése miatt el sem tudtam képzelni, hogy ezt lehet ennyire jól kitalálni és megépíteni. Németországban erre is megvan a jó és követendő példa. A Sankt Englmar–Maibrunn nevű lombkorona tanösvény a Bajor Erdő Nemzeti Park fenyvesei fölött kanyarog összesen 370 méter távolságban. A belépő 12 euró/fő, amiért cserébe valódi élményt kapunk a természetben. Látszik, hogy az alkotók nem a természet kárára alakították ki koncepciójukat a tanösvény létrehozására, hanem próbáltak azt szinergikusan beleépíteni. Szerencsére jól sikerült az elgondolás. A fából készült hosszan tekergő nyitott folyosó több megállópontot is kínál, ahonnan csodás panorámában lehet részünk. Felfelé haladva pedig szép lassan elérjük az 50 m magasságot, ahonnan aztán valóban páratlan kilátás tárul elénk a környező bajor hegyekre. Maga a fa építmény a gyerekeknek is jó időtöltést biztosít, beépített csúszda (!) és számos ügyességi háló van kialakítva nekik, amin játszani, ugrálni tudnak. Lefelé egy másik úton haladhatunk tovább, a fenyvesek között különböző pontok vannak kialakítva, ahol interaktív módon megismerhetjük az ott lakó állatok kinézetét, hangját, lábnyomát. A különböző fafajtákról is képet kaphatunk a leveleik alapján, de számos egyéb, megismerésre váró érdekességről olvashatunk, tanulhatunk a kijárat felé haladva. Ha megéheznénk a helyi étterem számos hagyományos német ételt kínál, van egy kisebb játszótér is a gyerekeknek, és természetesen kulturált mosdó is. Akár egy félnapos program is kerekedhet az ösvény bejárásáról, ha nem csak végig sétálunk rajta, hanem kíváncsian mindent megnézünk, elolvasunk.



Neuschwanstein kastély

Utunkat az Alpok lábánál lévő Neuschwanstein kastély felé folytattuk, erről külön élménybeszámolót és hasznos információkat ebben a bejegyzésben találsz!



További hasznos utazási tippekért, információkért és élménybeszámolókért kövesd Facebook és Instagram oldalam! :)

Neuschwanstein kastély, Németország
Neuschwanstein kastély

219 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page