top of page

2024-es utazástervezÅ‘, avagy hogyan hozd ki a legtöbbet a szabadságodból? 

Nézzük végig, 2024-ben hogyan tudsz minél kevesebb szabadságot kivenni és minél többet utazni!? Néhány tipp és javaslat, hogyan tudod beosztani a szabadságodat a lehetÅ‘ legoptimálisabban és minél többet utazni az évben, és eljutni akár távoli helyekre is!

Hogyan kezdj neki a tervezésnek?

Az év elsÅ‘ napján felocsúdva a szilveszteri mámorból a kedvenc idÅ‘töltésem, hogy végignézem az adott évre szóló naptárat és elkezdem tervezni az azévi utazásokat. Szeretem úgy kezdeni az évet, hogy álmodozok és tervezgetek. ElÅ‘ször megnézem, lesz-e "dolgozós" szombat, mert azokat a hétvégéket egybÅ‘l kiejtem, ott felesleges utazni, hiszen nemhogy kevesebb, de még több szabadságot kellene kivenni. (2024-ben sajnos 3 alkalommal is lesz úgynevezett "dolgozós szombat", a részleteket lentebb írom.) Utána jöhetnek az ünnepnapok, melyek három-, illetve négy naposak - utóbbiakhoz már hosszabb nyaralást is be lehet iktatni. Idén egynapos munkaszüneti nap nem is lesz, helyette viszont karácsonykor 6 napos "hosszú hétvégének" örülhetünk! 

Kinek hány nap szabadság jár?

Mindenkinek 20 nap jár alapszabadságként és az életkor elÅ‘rehaladtával ehhez jönnek a plusz napok. A táblázat segítségével megnézheted, Neked hány nap szabadságod van ebben az évben. 45 éves kortól már nem emelkedik a szabadságnapok száma. Természetesen az egyéb, kiegészítÅ‘ pótnapok (pl. gyermekek után járó-, apasági szabadság stb.) még a plusz napokhoz hozzáadódik, de ezeket külön nem részleteztem.

szabadsagnapok_utazastervezes_szabadsagtervezes

3 napos hosszú hétvégék 2024-ben

A 3 napos hosszú hétvégék remek lehetÅ‘séget adnak arra, hogy Európán belül kicsit utazhassunk, vagy Magyarországon belül wellness szállodában pihenjünk 2 éjszakát. Persze belföldön 2x1 napot is kirándulhatunk, vagy egyszerűen csak pihenünk otthon.

  1. Január 1.: Az évet rögtön egy háromnapos pihenéssel kezdjük, így legalább lesz idÅ‘nk regenerálódni a szilveszteri bulizásból, hiszen az év elsÅ‘ napja hétfÅ‘re esik, így az elsÅ‘ héten csak négy napot kell dolgozunk.

  2. Március 15.: A 1848-as szabadságharc emléknapja idén péntekre esik, ezért több opció közül is választhatunk. Lehet, hogy nem utazunk sehova, csak azon a napon pihenünk vagy kirándulunk. Ha viszont mehetnékünk van, akkor például Bécsbe vagy akár Milánóba egy napra is érdemes kiruccanni, ott hétköznap lévén a boltok, múzeumok is nyitva vannak. Érdemes lehet még a hétvégével összevonni az utazást, így 3 napra egy dohai városlátogatás is nagyon pihentetÅ‘ lehet, márciusban már kellemes hÅ‘mérséklet van a Közel-Keleten. 3 nap alatt Barcelona vagy Salzburg városát és környékét is könnyen felfedezhetjük és többnyire garantált a jó idÅ‘ az egész napos sétákhoz. 

  3. Május 1.: Idén a munka ünnepe szerdára esik, így az elÅ‘tte vagy utána következÅ‘ hétvégékhez csaphatunk két-két napot pluszban. A májusi természet csodaszép, virágzik minden, ezért érdemes olyan helyeket felkeresni akár belföldön, akár külföldön, ahol a természettel kapcsolódhatunk; például a budai Gül baba rózsakertjében, illetve kirándulhatunk, például Tata városában a tatai tó és a tanösvény környékén. Külföld tekintetében ajánlom Lisszabon vagy Porto városát, de akár Olaszország bájos szigetére, Szicíliára is utazhatunk. Ha 4 napot vennénk ki, április 27. és május 5. között 9 nap szabadsághoz juthatunk 4 szabadnap kivételével. Ilyenkor már érdemes gondolkodni távolabbi helyek meglátogatásában is, például Thaiföldre,  Szingapúrba, de egyéb ázsiai országokban, mint Kambodzsa, Vietnám, Fülöp-szigetek is kellemes meleg idÅ‘ van és még nem kezdÅ‘dik el az esÅ‘s évszak.

  4. Május 20.: A május jó hónap lesz, hiszen nemcsak a hó elején, de a végén, pünkösd idején is van lehetÅ‘ségünk pihenni, utazni, várost látogatni. IdÅ‘járás szempontból már majdnem nyár van, meleg az idÅ‘, de még nincs fÅ‘szezon, ezért a szállások biztosan kedvezÅ‘bb áron foglalhatók és még nem kánikulában kell gyalogolnunk egész nap a városban. Használjuk ki ezt az idÅ‘t és töltÅ‘djünk fel egy kis városnézéssel! Felfedezhetjük a svájci ékszerdoboz, Bázel városát, vagy az angol Liverpool, esetleg a lengyel Krakkó városát, mindhárom kényelmesen bejárható 2-3 nap alatt.

  5. November 1.: Ahogy március 15.-nél, úgy itt is az ünnepnap péntekre esik. LehetÅ‘ségünk van 3 napos kikapcsolódásra az Å‘szi természetben vagy várost nézni a közeli európai helyeken. Ha viszont van még elég szabadnapunk, akkor 6 nap kivételével 12 nap szabadságunk lehet, hiszen az október 23-a az elÅ‘tte való héten szerda, és szintén munkaszüneti nap. A kettÅ‘ kombinálásával már igazán hosszú idÅ‘re van lehetÅ‘ség elutazni, akár Európán kívüli földrészekre is - Ázsiában már újra kezdÅ‘dik a meleg, száraz évszak, így például Thaiföldre,  Szingapúrba, Srí Lankára, vagy a Maldív-szigetekre elutazni is nagyon jó választás lehet. Mauritius, Zanzibár, de a Seychelle-szigetek is kitűnÅ‘ élményeket tud tartogatni és még nincs akkora tömeg, mint a decembertÅ‘l tartó fÅ‘szezonban. Ha mégis maradnánk Európán belül, akkor inkább a déli fekvésű helyeket, városokat javaslom, ahol még nincs hideg és napos az idÅ‘. Szerintem érdemes ellátogatni Lisszabon vagy Porto városába, vagy az olasz Szicíliára illetve a spanyol Mallorcára.

4 napos hosszú hétvégék 2024-ben

Mint tavaly, úgy idén is kétszer lesz 4 napos hosszú hétvégénk, amit az ünnepek elÅ‘tt / után megtoldva még pár nap szabadsággal, egészen hosszú utazásokat lehet betervezni.

  1. Március 29 - április 1., húsvét: Ha a négy ünnepnaphoz 4 szabadnapot adunk még pluszban, akkor 10 napos szabadságunk, ha pedig nyolc szabadnapot adunk hozzá, akár 16 napos szabadságunk is összejöhet. Ilyen hosszú idÅ‘re már megéri elutazni Európán kívüli országokba is! Ausztráliában vagy Új-Zélandon az Å‘sz közeleg, de így legalább nem a nagy forróságban vágunk neki a városok és a természet felfedezésének. Természetesen az ázsiai országok is szuper pihenési lehetÅ‘séget kínálnak. 

  2. Augusztus 17 - 20.: A nyár vége felé közeledve igazi jutalom a 4 napos hosszú hétvége (figyeljünk, hogy augusztus 3-a viszont dolgozós szombat, cserébe az augusztus 18-ai péntekért!). Akár a balatoni nyaralásunkat idÅ‘zíthetjük erre a hétre és így elég csak 3 nap szabadságot kivennünk, vagy mehetünk európai városlátogatásokra például Londonba, Amszterdamba, Németországba, Ausztriába, vagy Magyarországon belül is tehetünk egy országjáró túrát, illetve a Balaton mellett a Tisza-tóról se feledkezzünk meg!

6 napos hosszú hétvége 2024-ben

  1. December 24-29, karácsony: December 24., kedd és a 27, péntek munkaszüneti napok lesznek (helyettük december 7-én és 14-én, szombaton kell dolgozunk!), ezért szabadság kivétel nélkül is 6 napon keresztül pihenhetünk otthon az ünnepek alatt. Ha a december 23, hétfÅ‘i napot kivesszük, akkor már az elÅ‘zÅ‘ hétvégével együtt 9 napot pihenhetünk otthon. A két ünnep között és így összesen 10 napos szabadságunk legyen (2024. január 1. hétfÅ‘, de az is munkaszüneti nap lesz). Ha pedig a szilveszteri héten még 2 napot kiveszünk, akkor megtoldva a január elsejei ünnepnappal másfél hetünk lesz pihenni, feltöltÅ‘dni és persze utazni. JövÅ‘ évi szabadságokból 2 nap kivételével pedig 2 teljes hetünk lehet az év végi hosszú pihenésre. Nagyon ajánlom Thaiföldet, Mauritiust, Zanzibárt, de a Seychelle- vagy a Maldív-szigetek is szuper választás ilyenkor. Utóbbit kombinálhatjuk egy Srí lanka-i utazással is. 

Belföldi kirándulások

Persze nem muszáj mindig külföldre utazni, hiszen itthon, belföldön is számos helyre lehet menni kirándulni, akár minden nap más városba, hogy még többet láthassunk hazánk szépségébÅ‘l. Engem igazán lenyűgözött a székesfehérvári Bory-vár, de nagyon tetszett a Naplás-tó új kilátója, vagy a Velencei-tónál a Bence-kilátó is. Budapest környékén is számos hely, város található, pl. a martonvásári Brunszvik-kastély amelyek mind megérnek egy egynapos kirándulást! Nyáron kifejezetten ajánlom a vízpartokat hűsölésre, a Tisza-tónál emelett számos program is várja az arra látogatókat, de a balatoni naplementékért is érdemes utazni!

További élménybeszámolókért és hasznos utazási tippekért, információkért kövesd Facebook és Instagram oldalam! :)

  • Facebook
  • Instagram

5+5 applikáció
amely segíti az utazásod megszervezését 

applikaciok_mobil.JPG
bottom of page