top of page

2023-as utazástervező - hogyan hozd ki a legtöbbet a szabadságodból? 

Nézzük végig, 2023-ban hogyan tudsz minél kevesebb szabadságot kivenni és minél többet utazni! 

Hogyan kezdj neki a tervezésnek?

Az év első napján felocsúdva a szilveszteri mámorból a kedvenc időtöltésem, hogy végignézem az adott évre szóló naptárat és elkezdem tervezni az azévi utazásokat. Szeretem úgy kezdeni az évet, hogy álmodozok és tervezgetek. Először megnézem, lesz-e "dolgozós" szombat, mert azokat a hétvégéket egyből kiejtem, ott felesleges utazni, hiszen nemhogy kevesebb, de még több szabadságot kellene kivenni. Utána jöhetnek az ünnepnapok, melyek három-, illetve négy naposak - utóbbiakhoz már hosszabb nyaralást is be lehet iktatni. Idén vannak egynapos munkaszüneti napok is, ahol tetszőlegesen alakítható a hozzáadott szabadságnapok számától függően a szabadság hossza.

Kinek hány nap szabadság jár?

Mindenkinek 20 nap jár alapszabadságként és az életkor előrehaladtával ehhez jönnek a plusz napok. A táblázat segítségével megnézheted, Neked hány nap szabadságod van ebben az évben. 45 éves kortól már nem emelkedik a szabadságnapok száma. Természetesen az egyéb, kiegészítő plusz napok (pl. apasági szabadság) még a plusz napokhoz hozzáadódik, de ezeket külön nem részleteztem.

szabadsagnapok_utazastervezes_szabadsagtervezes

4 napos hosszú hétvégék 2023-ban

Idén szerencse, hogy kétszer is lesz 4 napos hosszú hétvégénk, amit az ünnepek előtt és/után megtoldva még pár nap szabadsággal, egészen hosszú utazásokat lehet betervezni.

  1. Húsvét: április 7-10.: Ha a négy ünnepnaphoz 4 szabadnapot adunk még pluszban, akkor 10 napos szabadságunk, ha pedig nyolc szabadnapot adunk hozzá, akár 16 napos szabadságunk is összejöhet. Ilyen hosszú időre már megéri elutazni Európán kívüli országokba.

  2. Karácsony: december 23-26.: Mivel december 23-a szombat, és december 25-26-a munkaszüneti nap Magyarországon, ezért elég 3 plusz napot kivenni karácsony után, hogy szabadságon legyünk végig a két ünnep között és így összesen 10 napos szabadságunk legyen (2024. január 1. hétfő, de az is munkaszüneti nap lesz). Ha pedig egy egész hetet még kiveszünk karácsony előtt, akkor gyakorlatilag két teljes hetünk és még egy hétfői napunk lesz arra, hogy elutazhassunk valamerre hosszabb időre és kipihenhessük az év fáradalmait. Nagyon ajánlom Thaiföldet, Mauritiust, Zanzibárt, de a Seychelle- vagy a Maldív-szigetek is szuper választás ilyenkor. Utóbbit kombinálhatjuk egy Srí lanka-i utazással is.

Hong Island

Thaiföld

Mauritius

Mauritius

maszajok_zanzibar_afrika

Zanzibár

Anse Lazio_Praslin_seychelles_szigetek

Seychelle-szigetek

feherhomokos tengerpart_maldiv_omadhoo

Maldív-szigetek

little adams peak_sri lanka

Srí Lanka

3 napos hosszú hétvégék 2023-ban

A 3 napos hosszú hétvégék remek lehetőséget adnak arra, hogy Európán belül kicsit utazhassunk, vagy Magyarországon belül wellness szállodában pihenjünk 2 éjszakát. Persze belföldön 2x1 napot is kirándulhatunk, vagy egyszerűen csak pihenünk otthon.

  1. Május 1: Idén a munka ünnepe hétfőre esik, így az előtte lévő hétvégéhez csaphatjuk ezt az egy napot pluszban. A májusi természet csodaszép, virágzik minden, ezért érdemes olyan helyeket felkeresni akár belföldön, akár külföldön, ahol a természettel kapcsolódhatunk például a budai Gül baba rózsakertjében, illetve kirándulhatunk, például Tata városában a tatai tó és a tanösvény környékén.

  2. Pünkösdhétfő: május 29.: A május jó hónap lesz, hiszen nemcsak a hó elején, de a végén is van lehetőségünk pihenni, utazni, várostlátogatni. Időjárás szempontból már majdnem nyár van, meleg az idő, de még nincs főszezon, ezért a szállások biztosan kedvezőbb áron foglalhatók és még nem kánikulában kell gyalogolnunk egész nap a városban. Használjuk ki ezt az időt és töltődjünk fel egy kis városnézéssel! felfedezhetjük a svájci ékszerdoboz, Bázel városát, vagy a lengyel Krakkó városát.

  3. Október 23.: Ahogy május elsejénél, úgy itt is az ünnepnap hétfőre esik és így lehetőségünk van 3 napos kikapcsolódásra az őszi természetben vagy várostlátogatni a közeli európai helyeken. Ha viszont van még elég szabadnapunk, akkor 6 nap kivételével 12 nap szabadságunk lehet, hiszen az október 23-át követő héten van november 1, ami szinten munkaszüneti nap lesz. Ekkor már hosszabb időre is van lehetőség elutazni, akár Európa távolabbi helyeire, mint például Lisszabon vagy Porto városa, esetleg London, de akár Olaszország bájos szigetére, Szicíliára is, illetve Európán kívüli földrészekre is - Ázsiában már kezdődik a meleg, száraz évszak, így például Thaiföldre,  Szingapúrba vagy Srí Lankára elutazni nagyon jó választás lehet.

  4. 2024. január 1.: Ahogy már a karácsonyi szabadságnál írtam, január elseje hétfőre fog esni, így ha végig is kell dolgoznunk a karácsony utáni három napot, nyertünk egy 3 napos hosszú hétvégét, hogy legyen időnk a szilvesztert kipihennünk.

gül baba türbeje_lepcso

Gül baba rózsakertje

Tata var_to

Tata

bazel_basel_varos_latkep_svajc

Bázel

krakko fotere_lengyelorszag

Krakkó

Lisszabon latkep_hid_jo

Lisszabon

pirostetos hazak_porto_portugalia

Porto

tower bridge_london

London

Basilica Cattedrale Sant’Agata_szicilia_olaszorszag

Szicília

naplemente_hajotura_thaifold_krabi

Thaiföld

gardens_by_the_bay_szingapur_jo

Szingapúr

9lyuku hid_ella_sri lanka

Srí Lanka

1 napos ünnepnapok 2023-ban

  1. Március 15.: A 1848-as szabadságharc emléknapja idén szerdai napra esik, ezért több opció közül is választhatunk. Lehet, hogy nem utazunk sehova, csak azon a napon pihenünk vagy kirándulunk. Ha viszont mehetnékünk van, akkor például Bécsbe vagy akár Milánóba egy napra is érdemes kiruccanni, ott sima hétköznap lévén a boltok, múzeumok is nyitva vannak. Érdemes lehet még vagy az ünnepnap előtt vagy utána 2 napot kivenni pluszban szabadságnak és máris a hétvégével együtt összejöhet 5 napos pihenés, utazás. Márciusban még kellemes hőmérséklet van a Közel-Keleten, ezért egy dohai városlátogatás nagyon pihentető lehet. 5 nap alatt Barcelona vagy Salzburg városát és környékét is könnyen felfedezhetjük és garantált a jó idő az egészsnapos sétákhoz. Ha pedig 4 napot veszünk ki, akkor a két hétvége hozzáadásával már 9 napos szabadság is megoldható. 

  2. November 1.: A mindenszentek napja is szerdára esik az évben, így ugyanúgy, ahogy a március 15-e esetében, itt is van lehetőség több variációra és csak az év vége felé megmaradt szabadnapjaink száma határozza meg, hogy melyiket választjuk. Az ősz kiválóan alkalmas városlátogatásokra, de 9 napos szabadsággal vagy az október 23-ai háromnapos hosszú hétvégével összekötve akár 12 napos útra is elmehetünk távolabbi országokba. Az ázsiai országokban már kezdődik a főszezon, így ha ide utaznánk, érdemes előre megvenni a repülőjegyet és a szállás(oka)t is hamarabb lefoglalni. 12 napos szabadsággal azonban már Ausztráliába vagy Új-Zélandra utazni is megfontolandó (nyilván a büdzsénktől is függ), hiszen ezekben az országokban novemberben nagyon kellemes meleg idő van.

becs_termtud muzeum_ausztria

Bécs

museum of art_doha_katar_qatar

Doha

parc la ciudad_barcelona

Barcelona

residenzplatz_salzburg_ausztria

Salzburg

milano_piazza del duomo

Milánó

hobbitfalva_ujzeland

Új-Zéland

sydney operahaz_kikoto_ausztralia

Ausztrália

Belföldi kirándulások

Persze nem muszáj mindig külföldre utazni, hiszen itthon, belföldön is számos helyre lehet menni kirándulni, akár minden nap más városba, hogy még többet láthassunk hazánk szépségéből. Engem igazán lenyűgözött a székesfehérvári Bory-vár, de nagyon tetszett a Naplás-tó új kilátója, vagy a Velencei-tónál a Bence-kilátó is. Budapest környékén is számos hely, város található, pl. a martonvásári Brunszvik-kastély amelyek mind megérnek egy egynapos kirándulást! Nyáron kifejezetten ajánlom a vízpartokat hűsölésre, a Tisza-tónál emelett számos program is várja az arra látogatókat, de a balatoni naplementékért is érdemes utazni!

Bence-hegyi kilátó, Velence

Bence-hegyi kilátó, Velence

naplas-to_budapest

Naplás-tó

kaan karoly_kilato_budapest

Budapest és környéke

Balatonboglar_sziklak

Balaton

brunszvik kastely_martonvásár

Brunszvik-kastély, Martonvásár

poroszlo_ökocentrum_park_tisza to

Tisza-tó

bory var_szekesfehervar_magyarorszag

Bory-vár

További élménybeszámolókért és hasznos utazási tippekért, információkért kövesd Facebook és Instagram oldalam! :)

  • Facebook
  • Instagram

5+5 applikáció
amely segíti az utazásod megszervezését 

applikaciok_mobil.JPG
bottom of page